Uyuşturucu lideri Yakalandı Meksika Savaş Alanına Döndü:29 ölü
DÜNYA 7.01.2023 07:50:00 1094 0

Uyuşturucu lideri Yakalandı Meksika Savaş Alanına Döndü:29 ölü

Meksika’da uyuşturucu karteli lideri Ovidio Guzman’ın yakalanmasının ardından çıkan olaylarda 10’u askeri personel, 19’u örgüt üyesi toplam 29 kişi hayatını kaybetti.

El Chapo lakaplı Sinaloa Carteli’nin liderinin oğlu olan 32 yaşındaki Ovidio Guzman Perşembe sabahı erken saatlerde polis operasyonuyla yakalanmıştı.

ABD’de tutuklu bulunan El Chapo’nun oğlunun yakalanmasının ardından Sinaloa Karteli üyeleri yollara barikatlar kurarak güvenlik güçleriyle çatıştı. Örgüt üyeleri sokaklarda araçları ateşe verirken havalimanında da uçaklara ateş açtı. Havalimanı da bir süre kullanıma kapatıldı.

Guzman yakalanmasının ardından helikopterle başkent Mexico City’ye gönderildi, daha sonra da en üst seviyede güvenlikli bir hapishaneye alındı.

Basın toplantısı düzenleyerek operasyon hakkında bilgi veren Meksika Savunma Bakanı Luis Cresencio Sandoval, Guzman’ın yakalandığı operasyonda 21 kişinin de gözaltına alındığını söyledi.

Şu ana kadar örgüt üyeleriyle güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda sivil halktan herhangi bir can kaybı bildirilmedi.

Meksika Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador, yakalanan Ovidio Guzman’ın babası gibi ABD’ye iade edilmesiyle ilgili bir plan bulunmadığını söyledi. El Chapo lakaplı Guzman 2017 yılında ABD’ye iade edilmişti.

Obrador, Ovidio’nun yakalanması operasyonunda herhangi bir ABD biriminin kendilerine destek vermediğini, operasyonun Meksika güvenlik güçleri tarafından yapıldığını söyledi. Yargılamanın önce Meksika’da yapılacağını, bunun bir süreç olduğunu söyleyen Meksika Cumhurbaşkanı, Ovidio’nun durumu hakkında kararı yargının vereceğini belirtti.

Meksika Savunma Bakanı Sandoval da Sinaloa şehrinde güvenliğin sağlanması için bölgeye ilave bin askerlik bir birimin gönderildiğini kaydetti.

Son olarak 2019 yılında babasının ardından karteli yöneten Ovidio’nun yakalanması için düzenlenen operasyonda Ovidio yakalanmıştı. Ancak çete üyelerinin çıkardığı olaylarda 51 mahkum hapishaneden firar etmiş, çok sayıda kişi hayatın kaybetmiş, onlarca ev, işyeri ve araç zarar görmüştü. Ayaklanmalar üzerine Ovidio serbest kalmıştı.

Ovidio Guzman, önümüzdeki hafta Mexico City’de düzenlenecek ve ABD Başkanı Joe Biden’ın da katılacağı Kuzey Amerika liderler Zirvesi’nin hemen öncesinde yakalanmış oldu. Zirvede ortak güvenlik ve işbirliği konusunun da öncelikli maddeler arasında olması bekleniyor.

ABD Ovidio Guzman’ın da kendilerine verilmesini istiyor

ABD uzun bir süredir Ovidio Guzman’ın da yakalanarak kendisine iade edilmesini istiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı son olarak 2021 yılında Ovidio Guzman’ın yakalanmasını sağlayacak bilgi paylaşımında bulunana 5 milyon dolar ödül verileceğini açıklamıştı.

“Fare” takma adıyla tanınan Ovidio Guzman, ABD’ye kokain, metamfetamin ve esrar sokmakla suçlanıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Guzman’ın Sinaloa’daki laboratuvarın da aylık 1,5 ila 3 ton uyuşturucu hap ürettiğinin tespit edildiğini açıklamıştı.


ABD Dışişleri Bakanlığı’nın paylaştığı bilgilere göre, Ovidio Guzman ayrıca kendisinin düğününde sahne almayı reddeden ünlü bir Meksikalı şarkıcıyı da öldürmekle suçlanıyor.

ABD, ülkede satılan fentanyl kaynaklı uyuşturucuların büyük bir kısmının Sinaloa Karteli tarafından üretilip ülkeye sokulduğunu belirtiyor.

Ovidio Guzman’ın babası El Chapo lakaplı Joaquin Guzman, 2001 ve 2015’te Meksika’da yakalanmış ancak her ikisinde de hapisten kaçmıştı. Son olarak 2016 yılının Ocak ayında yakalanan El Chapo, ABD’ye iade edilmişti.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı