SİYASET 5.08.2023 00:10:00 437 0

"Vergi ve akaryakıt zamları sonrası vatandaş kredi kartına yüklendi"

Gürer: “Kredi kartıyla kamu/vergi ödemeleri %406 oranında arttı. Kredi kartı harcaması 1 ay öncesine göre 47 milyar 739 milyon TL arttı" dedi.

85 MİLYON NÜFUSA 104 MİLYON KREDİ KARTI

CHP Niğde milletvekili Ö. Fethi Gürer, ülke nüfusunun 85 milyon, çalışma çağındaki nüfusumuz ve 65 yaş üstü nüfusumuzun toplam nüfusumuza oranı %78 olduğunu bunun da 66 milyon kişiye denk geldiğini anımsattı. Vekil Ö.Fethi  Gürer, “14-65 yaş arasında bulunan 66 milyon insana karşın 104 milyon kredi kartı kullanımda. Kredi kartı alan vatandaş sayısı her ay düzenli şekilde artıyor. Geçen yılın mart ayında kredi kartı sayısı 88 milyon iken bu rakam 16 milyon artış ile 2023 yılı mart ayında 104 milyona ulaştı. Kredi kartı ekonomik kriz arttıkça kullanıcı sayısında da artış yaşanıyor. Birden çok bankadan kart alan bir bankanın ödemesi diğerini etkilemeyecek biçimde planlıyor . Bu süreçte vatandaş borçlanarak yaşamanın, icraya düşmeden borcu borçla kapatmanın bir yolunu bulmaya, bu sayede de ayakta kalmaya çalışıyor. Sokakta dertli olmayan, geçim sıkıntısından söz etmeyen yurttaş neredeyse kalmadı. Yandaş ve rantçı kesim dışında dertli vatandaşların sayısı artmış durumda.” dedi.

KREDİ KARTI HARCAMALARININ %15’İ AKARYAKIT VE KAMU/VERGİ ÖDEMESİ

Akaryakıta gelen zam ve vergilerdeki artış sonrası vatandaşın akaryakıt harcaması ve vergi ödemelerinde kredi kartı kullanımındaki artışın dikkat çekici olduğunu ifade eden Gürer, “Bir önceki ay kredi kartından ödeme yapılan kamu/vergi ödemleri, 2 milyar 977 milyon TL’den 15 milyar 85 milyon TL’ye çıkmış durumda. Akaryakıt ödemeleri 8 milyar 846 milyon TL iken bu ay 12 milyar 260 milyon TL’ye ulaştı. Yaklaşık 4 milyar akaryakıtta 13 milyar vergi ödemelerinde artış yaşanmıştır. Kredi kartı harcamalarının %15’ini oluşturan 27 milyar TL bu iki kalem harcamaya kullanılmıştır” şeklinde konuştu.

TAKSİTLİ VERGİ ÖDEMESİ

CHP’li Gürer, “Kredi kartından ödemesi yapılan vergiler ekstreye borç olarak yansırken bankaların sağladığı avantajlar doğrultusunda vergi borcunun taksitlendirilmesi mümkün olabiliyor. Yani vergi taksitlendirmesi bankanın müşterilerine sunduğu hizmetlere göre farklılık gösterebiliyor. Bu sebeple çok sayıda vatandaş vergi ödemesini kredi kartından yapıyor. Bu sayede ödeme imkânı yokken vergisini ödemiş oluyor ancak gelecek ayki gelirini bağlamış oluyor. Hayat pahalılığının bu denli arttığı bir ortamda vatandaş mecbur kredi kartına yükleniyor. Enflasyon karşısında geliri değer kaybeden vatandaş, borcunu ödeme zorluğu çekiyor veya ödeyemiyor. İcra dairelerindeki dosya sayısındaki artış ve negatif nitelikli kredi ve kredi kartı sayısının artması da bunun somut göstergesidir. 21 milyon aşan icra dosyalarının yanında kredi kartını ödeyemediği için takibe düşenler de var. Kara listedeki vatandaşlar, Risk Merkezi'nin verilerine göre son beş yılda bankalar tarafından kredi kartı ve/veya bireysel kredi borcu yüzünden icra takibine alındığı halde borcunun tamamını ödeyemeyenlerin sayısı ise 3 milyon 840 bin kişiyi geçti. Risk Merkezi'nin verilerine göre Mayıs 2023 itibariyle toplam 38 milyon 565 bin vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine bireysel kredi borcu bulunuyor. Bankalara kredi kartı borcu bulunanların sayısı ise aynı tarih itibariyle 37 milyon 892 kişi olarak açıklandı. 27 milyon 873 bin kişinin de kredili mevduat hesabı bulunuyor. Bu rakamlar birçok kişinin aynı zamanda hem bireysel kredi, hem kredi kartı hem de kredili mevduat hesabı borçlusunun olduğuna işaret ediyor" dedi.

 (vş)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı