?İTHAL KARPUZLAR NEDENİ İLE ÇUKUROVA ÜRETİCİSİ ŞİMDİDEN ZARARDA!?

?İTHAL KARPUZLAR NEDENİ İLE ÇUKUROVA ÜRETİCİSİ ŞİMDİDEN ZARARDA!?

CHP´li Özdiş, Adana´da bu yıl karpuz eken, Mayıs ayında hasat bekleyen ama şu sıralar piyasaya giren ithal Afrika karpuzu nedeniyle şimdiden zarara uğrayan Çukurovalı çiftçilerin durumunu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik´e sordu.

CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş önergesinde , ?Çukurova bölgesi zaten işsizlikte Türkiye´de ilk sıradayken, uygulanan bu politikalar sonucu çiftçilerimiz mağdur olmuyor mu?? sorusuna yer verdi.

?Afrika´dan ithal edilen karpuzların raflarda yer bulmasıyla beraber bu yıl Mayıs ayı ortalarında hasadını gerçekleştirecek çiftçiler rekabet şansını baştan kaybetti? değerlendirmesi yapan  ve konuyu TBMM  taşıyan Özdiş´in yönelttiği önergede şu sorular şu şekilde:

?Her yıl yaklaşık 130 bin dekar alanda yaklaşık 800 bin ton karpuz üretimi gerçekleşen ve ülkenin ilk karpuz hasadının alındığı il olan Adana´da ithal karpuzlar çiftçilerimiz için büyük bir sorun haline gelmiştir. Bu yıl Mayıs ayı ortalarında hasat gerçekleşecekken bugünlerde Afrika´dan ithal edilen karpuzlar piyasaya girmiş, yerli üreticilerimizin rekabet şansını daha hasadı gerçekleştiremeden azaltmıştır. Türkiye´de yılda üretilen 4 milyon ton karpuzun neredeyse %25´ini üreten Çukurova bölgesi zaten işsizlikte Türkiye´de ilk sıradayken, uygulanan bu politikalar sonucu çiftçilerimiz büyük oranda mağduriyet yaşamaktadır. Bu çerçevede;

1-      Afrika veya İran gibi çevrelerden ithal edilen bu karpuzların denetimi yapılmakta mıdır? Ürünlerin üzerinde zirai ilaç kalıntıları veya çeşitli kimyasalların denetimi hangi kriterlere göre yapılmaktadır?

2-      Yerli üreticinin korunması gerekirken, hasat önceki piyasaya giren bu karpuzlar nedeniyle çiftçilerimizin yaşayacağı maddi zarar konusundaki düşünceleriniz nelerdir?

3-      IPARD programında da bulunmayan, tarıma dair hiçbir desteği göremeyen Çukurovalı çiftçilerimiz bu uygulamalar neticesinde yakında batma noktasına gelecektir. Bu konuda bir planınız var mıdır?

4-      2011 yılında GSMH´nın %9´unu oluşturan, yine 2011 verilerine göre toplam çalışan sayısının %25´ini kapsayan tarım sektörünün geleceği için planlarınız nelerdir? İthal ürün yerine çiftçilerin maliyetlerini azaltıcı uygulamalar ( örneğin tarımsal motorinde vergiyi düşürmek - fiyatı sabitlemek v.b.)   yapmak daha doğru olmaz mı??

 

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler: