6.ŞEHİR TİYATROLARI FESTİVALİ DEVAM EDİYOR
KÜLTÜR SANAT 22.10.2021 09:46:00 1524 0

6.ŞEHİR TİYATROLARI FESTİVALİ DEVAM EDİYOR

Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Mahmut Göğebakan,"1 Kasım 20201 tarihinde Uşak Belediyesi şehir Tiyatrosu’nun sahneleyeceği  “Bizim Sandık” adlı oyunla kapatacağız" dedi.

Vahit Şahin

Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Mahmut Göğebakan, bu yıl 6.sını yaptıkları şehir Tiyatroları Festivali’yle Başkan Zeydan Karalar’ın liderliğinde Adana’ya değer katmaya çalıştıklarını söyledi.

Göğebakan, ”Pandemiden dolayı geçen yıl bu festivali gerçekleştirememiştik. Bu yıl 6.sını düzenlediğimiz festival çok ses getirdi. Bu sene normalde 20 tane oyun planlıyorduk, pandemiden dolayı 12 şehir tiyatrosu geldi bize. Nedeni de pandemiden dolayı oyun çıkaramamışlar. Biliyorsunuz Adana’da ilk tiyatro 1958 yılında açılmış. Adana Belediye Tiyatrosu İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en eski şehir tiyatrolarındandır.Bilge Zobu’ları, Nejat Uygurları yetiştirmiş tiyatrodur” dedi.

18 Ekim’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu “Ay, Carmella!” oyunu ile açılışını yaptıkları festivali 1 Kasım 20201 tarihinde Uşak Belediyesi şehir Tiyatrosu’nun sahneleyeceği  “Bizim sandık” adlı oyunla kapatacaklarını söyleyen Göğebakan,  “Bu arada diğer şehir tiyatroları da bizimle olacak” dedi.

Göğebakan, “Oyun çıkaran bir çok tiyatro geliyor, bir tanesi de son anda iptal etti, çünkü başrol oyuncuları Covid-19’a yakalanmış. Biz tiyatroyu insanlar sadece gelip izlesin demedik. Bununla ilgili olarak tiyatroya dair ne yapabiliriz dedik. Hem atölye çalışmalarına hem de panele evet dediler. Gün içerisinde tiyatroya dair paneller düzenliyor, konferanslar verdiriyoruz ve bir de 3 gün sürecek atölye çalışmaları yapıyoruz. Burada amacımız Adana’da sanata dair bir şeyler yapabilmektir. Başkanımız Zeydan Karalar’ın da dediği gibi  ‘Adana demek, sanatın başkenti demektir’. “

Son 3-4 aydır yaptıkları etkinliklerin çok ses getirdiğini ifade eden Göğebakan, “Çünkü, pandemi yasaklarının kalkmasından  sonra adana son 4 ayda çığır açtı,sokakta gezdiğiniz zaman Büyükşehir Belediyesinin kültürel  çalışmalarından her an size bahsedebilirler” dedi.

Göğebakan, şunları kaydetti:

“Pandemi yasakları biter bitmez “Yayladan Denize Şenlikleri”ni başlattık. Yaylada tiyatro gösterileri, halk müziği ve sanat müziği konserleri, halk oyunları gösterileri ve film gösterimleri yaptık. Deniz kenarına indik Tuzla,  Karataş ve Yumurtalık’ta konser, tiyatro, halk oyunları ve film gösterimleri yaptık. Başkanımız Sayın Zeydan Karalar, ‘Adana’da tiyatrolar zor durumda, bunlara destek olmamız lazım’ dedi. Adana’da amatör tiyatroları topladık, profesyonel ve amatör 12 tiyatroya destek olmak için ellerindeki oyunları satın alarak rezerve yaptık. Satın aldığımız oyunları yazın yaylada ve denizde halkla buluşturduk, onlara ekonomik destek sağladık. Bunlara Altınkoza Film Festivali’ne gelene kadar devam ettik.”

Altınkoza Film Festivali’nde de etkinlikleri halkın ayağına götürdüklerini ve tüm ilçelerde film gösterimleri gerçekleştirdiklerin belirten  Gögebakan Bir hafta sürecek Altın Koza Film Festivali’ni bir aya yaydık. Mahallelerde film gösterimlerine devam ettik. Altınkoza Film Festivali’ni bitirir bitirmez Tiyatro Festivali’ne başladık. Şehir tiyatro festivalini yapan tek belediye biziz. Devlet Tiyatrolarının katıldığı Sabancı Tiyatro Festivali’ne de bir paydaş olduk. Başkanımız Zeydan Karalar’ın talimatıyla biz salonlarımız açtık. Merkez Amfiye sahne kurduk ve yaklaşık 17500 tiyatro severi tiyatroyla buluşturduk” dedi.

Şimdi düzenledikleri 6. Tiyatro Festivali’nde 400 sanatçının geleceğini aktaran Göğebakan, “Biz bunların hepsini burada misafir ediyoruz, ağırlıyoruz, konaklama ve yemeklerini karşılıyoruz.Ciddi bir maliyet oluşturmadan Adana’ya bir festival kazandırmış oluyoruz. Bu festivalden sonra 8-14 Kasım 2021 tarihleri arasında da “Komedi Tiyatro Festivali”ni başlatıyoruz. Yapımcı firmaya sponsor ve paydaş olarak o festivali de Adanalılarla buluşturacağız” diye konuştu.

Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Mahmut Göğebakan,”Bizim amacımız Adana’da kültür ve sanata dair fark oluşturmaktır. Bunu da yapmak için Başkanımız Zeydan Karalar’ın da talimatıyla sanattan ve kültürden kısmadan devam edeceğiz. Başkanımız Karalar’ın “Adana’nın ihtiyacı olan kültür ve sanattır. Sanat konusunda ne gerekiyorsa yapacaksınız” diye bize talimatları vardır. Atatürk diyor ki, “Düşünce ve devrimleri yaymanın en kısa yolu sanattır.” Biz de onun yolunda gidiyoruz.”

Pandeminin en çok sanatçıları, tiyatrocuları ve müzisyenleri vurduğuna dikkat çeken Göğebakan, “Biz Adana’da yaklaşık 600 yerel müzisyenlere destek olduk.  Tiyatroların ve müzisyenlerin ve diğer sanatçıların yaşaması lazım. Sanata ve sanatçıya destek veren başkanımız Zeydan Karalar’ın talimatıyla her zaman yanlarında olduk, olmaya da devam edeceğiz.  Merkezi hükümetin biraz daha şehir tiyatrolarına destek olarak yaşatılmasını sağlamaları gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

FESTİVAL PROGRAMI:

 

18 Ekim'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından sahnelenen "Ay Carmella oyunu ile başlayan festival 20 Ekim Çarşamba günü Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun oynadığı "Halktan Biri" ile devam etti.

6. Şehir Tiyatroları Festivali 21 Ekim Perşembe günü Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun "Grönholm Metodu",23 Ekim 2021 Cumartesi günü Antalya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun oynayacağı "Kunduracı Doktor", 24 Ekim 2021 Pazar günü K.K.T.C. Güzelyurt Belediyesi Tiyatrosu'nun "Şerefine İnsanoğlu", 25 Ekim 2021 Pazartesi Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun "Köprüden Önce Son Çıkış", 26 Ekim 2021 Salı günü Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun "Venedik Taciri", 27 Ekim 2021 çarşamba günü Ordu Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun "Kuaförde Bir Gün", 28 Ekim 2021 Perşembe günü Hatay Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun "Kadın İstasyonu", 30 Ekim 2021 Cumartesi günü Alanya Belediyesi Tiyatrosu'nun "Kafkas Tebeşir Dairesi", 31 Ekim 2021 Pazar günü Tarsus Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun "Çehov Vodvil" ve son olarak da 1 Kasım 2021 tarihinde Uşak Belediyesi şehir Tiyatrosu'nun "Bizim Sandık" oyunları sahnelenecek.

Festivalde ayrıca Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda 19-20-21 Ekim 2021 tarihlerinde saat 15:00'te Prof. Dr. Ebru Gökdağ tarafından  "Ezilenlerin Tiyatrosu" konulu atölye çalışması gerçekleştirilecek.

27 Ekim Çarşamba günü de Doç. Dr. Bünyamin Aydemir'in sunacağı "Dilin Dramatiği- Tiyatroda Dil" konulu konferansı ile 30 Ekim Cumartesi günü Prof. Dr. Sema Göktaş tarafından "Metinden Sahneye Oyunun Sahneleme Süreci" konulu bir konferans verilecek.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false