SİYASET 24.09.2021 11:16:00 549 0

" AB, ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU SİSTEMİNİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYOR"

Avrupa Birliği, kararların daha etkin bir şekilde uygulanması ve T.C. Anayasa Mahkemesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) içtihatları konusunda farkındalığın arttırılması amacıyla bir proje daha başlatıyor.

 Ulusal ve uluslararası insan hakları aktörleri arasındaki işbirliğini de artıracak olan proje, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru sisteminin oluşturulmasını ve güçlendirilmesini destekleyen daha önceki projelerin devamı niteliğinde olacak.
 
Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin yürürlüğe konulmasının 9. yıl dönümünde, “Anayasa Mahkemesi’nin Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi” resmi açılışı Anayasa Mahkemesi Başkanı Sn. Zühtü Arslan, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Sn. Bjorn Berge, Adalet Bakanı Sn. Abdulhamit Gül ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sn. Faruk Kaymakcı ile AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut tarafından gerçekleştirildi. 
 
AB’nin Türkiye  Delegasyonu’ndan  yapılan açıklamaya göre, AB Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut açılış konuşmasında şunları vurguladı;

 “Bugünkü törenin, Türkiye'de Bireysel Başvuru mekanizmasının hayata geçirilmesinin 9. yıl dönümüne denk gelmesi elbette ki tesadüfi değildir. Bu mekanizma, son dokuz yılda Türk vatandaşlarının insan hakları ve temel hak ihlalleri karşısında başvurdukları bir araca dönüşmüştür.  Demokrasilerde Anayasa Mahkemesi, temel haklar, eşitlik, ayrımcılıkla mücadele, hukukun üstünlüğü, adaletin bağımsız bir şekilde yönetimi ve kuvvetler ayrılığı ilkeleri ve uygulamaları da dâhil olmak üzere, anayasayı koruma görevine sahiptir.”

Bireysel Başvuru sistemi, 2010 yılında yapılan anayasa değişiklikleriyle birlikte insan hakları ihlallerini gidermeye yönelik bir araç olarak hayata geçirilmiştir.
Projeye yönelik fonların %90’ı, 4,95 milyon Avro tutarındaki AB finansmanıdır. Geriye kalan fonlar ise, proje faaliyetlerinin uygulanmasından da sorumlu olacak olan Avrupa Konseyi tarafından sağlanacaktır.
Projenin hedefleri şunlardır: 
 - kararların infazının daha güçlü bir şekilde izlenmesi,
- hâkimlerin, savcıların, ilgili kamu görevlilerinin ve avukatların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi içtihatlarına ilişkin farkındalığının arttırılması,
- Anayasa Mahkemesi kararlarının yeterli düzeyde uygulanmaması kaynaklı ve insan hakları konusunda Anayasa Mahkemesi içtihatlarıyla tespit edilen ciddi eksikliklerinin değerlendirilmesi ve bunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunulması,
- AB’nin sahip olduğu uzmanlığın aktarılması ve Türk mahkemeleri ve ilgili paydaşlar ile Avrupa ve Üye Devlet kurumları/mahkemeleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi,
- Anayasa Mahkemesi'nin temel hakların korunması konusundaki rolüyle ilgili olarak kamuoyunun ve kamu kurumlarının bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaların yapılması.
 
 Projede Anayasa Mahkemesi dışında, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu, STK'lar, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk adalet sisteminde yer alan tüm mahkemeler, Türkiye Barolar Birliği, Barolar, Adalet Akademisi, Hâkimler ve Savcılar Kurulu, Bakanlıklar ve Kolluk Kuvvetleri de dâhil insan hakları alanından birçok aktör yer alacak.”
 
 
 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı