BM Dünya Gıda Programı'ndan depremzedelere yardım

 BM Dünya Gıda Programı

Türkiye ve Suriye’de 45 binin üzerinde kişinin yaşamını yitirdiği deprem felaketinin ardından, soğuk kış şartlarının da olumsuz etkilediği depremzedelere yardımlar artarak sürüyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) da Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere acil yardım desteğini arttırdı. Dünya Gıda Programı, Türkiye ve Suriye’deki 500 bin depremzedeye yardım ulaştırdıklarını açıkladı. Her iki ülkedeki depremzedelere sıcak yemek ve gıda yardım paketlerinin ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığı kaydedildi.

Dünya Gıda Programı, Türkiye sınırından kuzeybatı Suriye'ye iki ek sınır kapısının açılmasıyla birlikte insani erişimin genişleyerek arttığını, üç açık sınır kapısının tamamından yardımın sağlandığını belirtti.

İki ülkede acil yardım ihtiyaçlarının karşılanma çabalarına destek verdiklerini ayrıca lojistik destek sağladıklarını da bildiren WFP, 13–16 Şubat arasında Türk sınır kapılarından 52 kamyonluk yardım malzemesinin Suriye’deki depremzedelere aktarıldığı bilgisini verdi.

Dünya Gıda Programı, depremden etkilenen Suriye’deki kentlere acil gıda yardımı sağlamaya bir süre ara verildikten sonra şimdi artık her ay 5,5 milyon Suriyeli’ye düzenli temel gıda yardımına yeniden başlandığını kaydetti. Ayrıca Suriye’nin kuzeybatısında hükümet kontrolunda olmayan bölgelerde ise 1,4 milyon dolarlık nakdi ve ayni yardımın yapıldığı belirtildi.

Dünya Gıda Programı, Suriye’deki insani durumun 12 yıldır süren savaşta kötüleştiğini, ülke genelinde 12 milyondan fazla kişinin ciddi şekilde gıda güvensizliği içinde yaşadığını belirtti. Suriye ekonomisinin dış şoklara dayanamayacak kadar kırılgan olduğu, ülke nüfusunun yüzde 90'ı olan 4,1 milyon kişinin de depremden önce de insani yardıma muhtaç durumda olduğu kaydedildi.

Hem 12 yıldır süren savaş hem de son deprem felaketinin Suriye’de gıda operasyonu için ihtiyaç duyulan finansmanın sağlanmasını zorlaştırdığını ifade eden Dünya Gıda Programı, daha fazla fona ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Deprem nedeniyle yeni yerinden edilmiş ailelere acil üç aylık müdahale için gerekli olan 27 milyon doların haricinde, Suriye'deki düzenli acil gıda yardım programının devam etmesi için de en az 386 milyon dolara ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Dünya Gıda Programı Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa Bölge Direktörü Corinne Fleischer, gıda programlarının deprem sonrasında bir cankurtaran halatına dönüştüğünü, her gün daha fazla gıda yardımı talebi aldıklarını belirterek, “Biz onların yanındayız ancak bunu Dünya Gıda Programı tek başına yapamaz. İhtiyacı olanlara ulaşmamıza yardımcı olması için acilen fon talep ediyoruz” dedi.

WFP Suriye Ülke Direktörü Kenn Crossley, uluslararası toplumun bağışlarıyla Suriyeliler’i koruyacağına güvendiklerini belirterek, “Aksi olursa 6 Şubat depremleri zaten korkunç olan durumu milyonlarca kişi için dayanılmaz bir senaryoya dönüştürecek. Yıllarca süren çatışma ve ekonomik krizin ardından hiçbir halk bununla tek başına yüzleşemez" dedi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ