Adana
TARIM 2.07.2023 09:52:00 1905 0

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

​Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Akdeniz Meyve Sineği'nde biyolojik ve biyoteknik mücadele yapılmasını desteklemek ve teşvik etmek amacıyla üreticilere tuzak dağıtımı yapıldı.

Meyve üretimine olduğu kadar ihracatına da zarar veren Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelenin önemi her geçen gün artıyor.

Ürün ve kalite kaybına neden olması nedeniyle ihracatı da olumsuz etkileyen zararlı, şeftali, kayısı, nektarin, erik ve narenciye gibi birçok ürünü tehdit ediyor.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonunda düzenlenen programa Adana Vali Yardımcısı Dr. Mustafa Yiğit, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Görevlisi Ziraat Mühendisi Köksal Katrancı, oda başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Tuzak dağıtım programının açılışında konuşan Adana Vali Yardımcısı Dr. Mustafa Yiğit, ilaçlamanın ekosisteme zarar vermeden yapılması uyarısında bulunarak, "Buradaki ovalar Türkiye'yi besliyor diyebiliriz. Bununla birlikte üretim yaparken, doğanın bir cilvesi orada üreyen zararlılar. Bu kadar ilaçlamaya ve biyolojik mücadeleye rağmen çoğalmaktadır. Belki doğanın dengesi bozulduğu için belki de üretim fazlalaştığı için böyle. Netice itibariyle bakıldığında bu tür zararlıların çoğaldığını görmekteyiz. Bu dengeyi iyi koruyarak, kullandığınız bütün zararlıları ve derken bütün böcekleri, kuşları öldürebileceğini de unutmamak gerekiyor. Bu nedenle sınırlı sayıda müdahaleler ve kimyasal ilaç kullanımı ile bu işin götürülmesi önem arz ediyor" şeklinde konuştu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin ise yaptığı konuşmada, "Akdeniz meyve sineğinin biyolojisine baktığınızda, biyolojik çeşitlilik açısından ele aldığımızda bu döngüyü kırmak artık biraz mümkün değil. Bundan böyle bununla yaşamayı öğrenmek zorundayız. İklim de Akdeniz meyve sineğinin yaşam döngüsü içerisinde en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Hem iklim hem de zararlının konaklayacağı, ürüyeceği ürün portföyünün genişlemesi ile birlikte, gelecek yıllarda da Akdeniz meyve sineği mücadelesi devam edecek gibi görünüyor" dedi.

Temel hedeflerinin çiftçilerin üretmiş olduğu ürünlerin herhangi bir zarara uğramadan pazara ulaşmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Tekin, "Çiftçilerin ekonomik kayıplarını önlemek, doğanın ve çevrenin kirlenmesini, ilaçla kontamine olmasını engellemektir. Bunun için önceliğimiz kültürel mücadele yöntemlerinde atık meyvelerin toplanması ve sürülmesi, toprağa karıştırılması, ürünlerin normal formlarının parçalanarak zararlının beslenmesine ve üremesine engel olmaktır. Bu yıl herhangi bir doğal afete maruz kalmazsak yaklaşık üç buçuk milyon ton civarında narenciye üretiminden bahsediyoruz. Geçen sene Türkiye'nin toplam narenciye üretimi dört buçuk milyon ton civarındaydı. Sadece Adana olarak üç buçuk milyon ton narenciye üretiminden bahsediyoruz. Bu ürünlerin pazarlanmasıyla ve satışıyla ilgili ciddi önlemler almamız lazım" şeklinde konuştu.

Söz konusu canlı ile mücadele yöntemlerini aktaran Tekin, şunları kaydetti; "Diğer bir mücadele yöntemimiz Biyoteknik mücadele. O da bugün programını yaptığımız konu. Bu da hem çevreye hem doğaya daha duyarlı bir mücadele yöntemidir. Bu mücadele yönteminde sinekler bir tuzağa çekilerek, orada imha edilmektedir. Yani uçan anaçların, tekrar yumurta bırakacak sineklerin yakalanıp yok edilmesidir, temelinde bu vardır. Bunun dışında üçüncü bir yöntemimiz de kimyasal mücadeledir. Kimyasal mücadelede, altını çizerek söylüyoruz, burada en önemli konu kısmi yem dal ilaçlamasıdır. Bu da ağacın belli bir bölümünün, 1 metre kare gibi bir kısmının cezbedici ilaçlarla ilaçlanarak, sineğin o bölgeye çekilmesi ve temasla birlikte, ilacın etkisiyle sineğin ölmesini sağlamaktır".

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Görevlisi Ziraat Mühendisi Köksal Katrancı ise, 2020 yılında hazırladıkları Ulusal Eylem Planı ile Akdeniz Meyve Sineğiyle mücadele ettiklerini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı; "Hali hazırda da 2023'te 45 ilimizde, sizin ilinizde de olduğu gibi haftalık tespit ve takibi yapılmakta ve entegre mücadele yöntemleri uygulanmaktadır. Bundan sonraki çalışmalarda buradaki teknik personel ki burada çok büyük emeği geçti, bundan sonra da çok büyük işler düşecek size ve değerli üreticilerimize. Muvaffakiyetler diliyorum. Herkese teşekkür ediyorum".

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı