Alman Yetkililer Katar’da Taleban’la Görüştü 
DÜNYA 3.08.2021 05:57:00 363 0

Alman Yetkililer Katar’da Taleban’la Görüştü 

Almanya Dışişleri Bakanlığı, geçen Cumartesi günü bakanlıktan bir heyetin Katar'da Taleban temsilcileri ile biraraya geldiği yönünde basında çıkan haberleri doğruladı.

Bir bakanlık sözcüsü, Almanya'nın Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Jasper Wieck'in yanındaki heyetle Taleban temsilcileri ile Katar’ın başkenti Doha’da gizli bir görüşme yaptığını, görüşmede Taleban tarafını örgütün Avrupa temsilcisi olarak tanımlanan Abdul Haq Wasiq’in temsil ettiğini açıkladı.

Sözcü, Taleban ile değişik ülkelerin ve uluslararası örgütlerin yetkilileri arasında süren görüşmelere atıfta bulunarak, Almanya’nın da Taleban’la iletişim içinde olduğunu ifade etti. Jasper Wieck'in, Taleban temsilcisine Almanya’nın Afganistan’da bir an önce çatışmaların durması ve tarafların masaya dönmesi konusundaki beklentisini ilettiğini açıklayan sözcü, Afganistan’a yapılan mali yardım konusunun da ele alındığını ekledi.

Alman heyetinde yer alan Alman diplomatlardan sızan haberlere göre, Abdul Haq Wasiq, Taleban’ın Afganistan’da yeniden yönetime gelmesi durumunda Alman hükümetinin ülkeye olan kalkınma yardımını sürdürmesini istedi. Kaynaklar, Wieck’in Afgan temsilciyi "ılımlı ve uzlaşmaya açık" olarak tanımladığını aktarırken, Almanya’nın Afganistan’da kalan insanı yardım kuruluşlarına yönelik güvenlik garantileri istediğini, ayrıca ülkedeki Alman askerleri çekilmeden Alman ordusunda çalışan yerel personel ve ailelerine de zarar gelmemesi konusunda Berlin’in hassasiyetini ilettiğini aktardı.

Alman ordusu, NATO'nun Afganistan'daki "Kararlı Destek" görevi kapsamında, Amerika Birleşik Devletleri'nin ardından, 2001’den bu yana ülkede en büyük ikinci askeri gücü bulunduran ülke konumundaydı. Alman ordusunun bulunduğu bölgelerde, tercüman, güvenlik görevlisi ya da mutfak personeli olarak çalışan binlerce Afgan’ın, Taleban’ın idareyi ele geçirmesi durumunda "işbirlikçi" olarak cezalandırılabileceği ifade ediliyor. Taleban'ın kendilerini tehdit ettiğini ifade eden çok sayıda eski Afgan personel, kendilerine Almanya'da sığınma sözü verildiğini, ancak bu sözün tutulmadığını öne sürüyor. Almanya Savunma Bakanlığı'nın verilerine göre, son yıllarda aileleriyle birlikte 760 Afgan çalışan Almanya'ya kabul edildi. Bir bakanlık yetkilisi, Alman ordusunun 29 Haziran’da Afganistan’ı terk etmesinden bu yana, 500 Afgan’ın aileleriyle birlikte Almanya’ya gelmek için başvuruda bulunduğunu duyurdu. Diplomatik çevreler, Alman tarafı ile Taleban tarafının bu konuda uzlaşıya varması durumunda, toplam 3 bin Afgan’ın havayoluyla güvenli bir şekilde Almanya‘ya getirileceğini belirtiyor.(Kaynak:Cem Dalaman/VOA)
(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı