CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN NOEL YORTUSU MESAJI

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN NOEL YORTUSU MESAJI

Kılıçdaroğlu,"Sevgi ve kardeşliği temsil eden Noel Bayramı'nın bu duygu ve inancımızı perçinlemesini diliyor, dünya olarak zor bir yılı geride bırakmaya hazırlanırken, tüm Hristiyan vatandaşlarımızın Noel Yortularını kutluyorum"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroülu, Hıristiyanların Noel Yortusunu kutladı.
Kılıçdaroğlu mesajında şu ifadelere yer verdi:
"Bütün farklılıkları birer zenginlik olarak kabul eden Anadolu coğrafyası, kardeşlik, hak ve adalet temeline dayanan tüm semavi dinlerin de vatanıdır. Bu büyük vatanda yaşayan, Cumhuriyeti benimsemiş halkımızın yüreğinde de ayrımcılık, ırkçılık değil; dostluk, sevgi ve saygı hissi yer almıştır. Demokrasiye olan bağlılığımız, özgür, adil ve huzurlu bir ülkede yaşama arzumuzu, her geçen gün güçlendirmektedir. Vatandaşlarımızın bu isteğini, Cumhuriyetimizin II. yüzyılında, çoğulcu demokrasiyi temel alan bir anlayışla hayata geçireceğimizden şüphem yoktur. Sevgi ve kardeşliği temsil eden Noel Bayramı'nın bu duygu ve inancımızı perçinlemesini diliyor, dünya olarak zor bir yılı geride bırakmaya hazırlanırken, tüm Hristiyan vatandaşlarımızın Noel Yortularını kutluyorum. Kovid-19 salgın hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden, başta sağlık emekçilerimiz olmak üzere, tüm vatandaşlarımızın anıları önünde saygıyla eğiliyorum.
NOEL YORTUSU NEDİR?
Katolik Kilisesi'nin Efkaristiya âyininde İsa'nın "gerçek" et ve kanı yenilerek kutlanılan önemli bir yortusudur. Litürjide yortuya İsa'nın eti ve kanı yortusu denilir, bâzı yörelerde Prangertag veya Blutstag da denilir. İngilizce ve İspanyolca konuşulan ülkelerde ise Latince Corpus Christi adı kullanılır.
Bu Katolik yortusu, Paskalya'dan 60 gün sonraki Perşembe günü kutlanır ve bu yüzden 21 Mayıs ile 21 Haziran tarihleri arasına düşer. Yortu, Paskalya'dan önceki Kutsal Hafta ve Kutsal Perşembe ile ve İsa'nın Son Akşam Yemeği ile de ilişkilidir. Kutsal Hafta'nın sakin karakterinden dolayı Kutsal Perşembe günü cafcaflı gösterilere izin verilmez. Bu yüzden Katolik yortusu Hamsin Yortusu'ndan iki hafta sonraki Perşembe günü yapılır. Korpus Christi'nin resmî bayram olarak kabul edilmediği ülkelerde ise yortu Pazar günü yapılır.(Kaynak::Vikipedi, özgür ansiklopedi)

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ