CHP´den RTÜK´e ?TBMM TV´ başvurusu

CHP´den RTÜK´e ?TBMM TV´ başvurusu

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Meclis TV´nin yayınları nedeniyle Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığı´na başvurdu. Bulut, TBMM Başkanı Yıldırım´ın AK Parti´nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı sıfatıyla yaptığı konuşmaların TB

CHP´li Burhanettin Bulut, RTÜK´e başvurusunda, TBMM Başkanı Binali Yıldırım´ın 31 Mart´ta gerçekleştirilecek yerel seçimlerde AK Parti´den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterildiğini hatırlattı. Bulut, Anayasa´nın 94. maddesinde yer alan "TBMM Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; Başkan ve oturumu yöneten Başkanvekili oy kullanamazlar" ibaresine rağmen Yıldırım´ın Anayasaya aykırı bir şekilde TBMM Başkanlığı´ndan istifa etmediğini savundu.

´TBMM TV, YILDIRIM´IN SEÇİM ÇALIŞMALARINI EKRANINDAN DUYURMAKTA´

RTÜK´e başvuru dilekçesinde TBMM TV´nin görevlerini tek tek sıralayan CHP´li Bulut, şu görüşleri dile getirdi:

"Ancak 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi TBMM TV kuruluş amacının dışına çıkarak, TBMM imkanlarıyla haksız bir seçim kampanyası yürüten Yıldırım´ın Anayasa´ya aykırı çalışmalarına eşlik etmektedir. AK Parti İstanbul Belediye Başkan Adayı Yıldırım´ın propaganda aracı, havuz medyasının bir yayın organı gibi hareket eden TBMM TV, Yıldırım´ın İstanbul´da yürüttüğü seçim çalışmalarını ekranından duyurmaktadır.

Bu çerçevede AK Parti İstanbul Belediye Başkan Adayı Yıldırım´ın, İstanbul´da Kız İmam Hatip Lisesi´ni aday sıfatıyla ziyaret ettiği görüşmede konuşma ve görüntüleri, 8 Ocak, Salı saat 14.45´te TBMM TV´de ayrıntılı olarak gösterilmiştir. ?Seçim siyasi bir faaliyet değildir´ diyen AK Parti Adayı Yıldırım´ın hukuk ve Anayasa tanımazlığına halkın vergileriyle yayın yapan TBMM TV de alet olmaktadır.

?RTÜK YASASI´NIN 8. MADDESİNE AYKIRI´

Bu durum, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun´un ?Yayın hizmeti ilkeleri´ başlıklı 8. maddesinin birinci fıkrası (j) bendinde yer alan ?Haksız çıkarlara hizmet eden ve haksız rekabete yol açan unsurlar içeremez´ hükmüne aykırıdır. Bu sebeple Binali Yıldırım´ın her ne kadar anayasaya aykırı biçimde kullansa da TBMM Başkanı sıfatıyla yürüttüğü programları, iş ve işlemleri yayımlamakla yükümlü olan TBMM TV´nin, Binali Yıldırım´ın İstanbul adayı sıfatıyla yaptığı görüşmelere de yer vermesi haksız rekabete yol açmaktadır. Yayın hizmetlerini denetleme görevi üstlenen bir kurum olarak, bu konuya ilişkin bir değerlendirme yapmanız gerektiği açıktır."


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler: RTÜK TBMM başvurusu