EĞİTİMCİLERDEN ORTAK AÇIKLAMA:
EĞİTİM 13.11.2021 07:34:00 1020 0

EĞİTİMCİLERDEN ORTAK AÇIKLAMA:"TELAFİ EĞİTİMİ VERİLMELİDİR"

Eğitim Sen ve Çukurova Öğretim Elemanları Derneği “Eğitim ve Öğretim de Yaşanan Sorunlara Çözüm Bulun!” konulu ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.


Eğitim-Sen Adana Şube Yürütme Kurulu Adına Şube Başkanı Hüseyin Kaya,Pandemi koşullarında okullarda verilen eğitim-öğretimin, iki buçuk aylık ilk ara dönemini tamamladıklarını belirterek, "Bilindiği gibi okullar eğitim-öğretime başlamadan önce Eğitim Sen olarak mevcut sorunları kamuoyuyla paylaşmış, alınması gereken önlemlere yönelik görüşlerimizi ifade etmiştik. Ne yazık ki bu önlemlerin hiç biri bu süre boyunca alınmamıştır" dei.
Kaya şunları kaydetti:
"Ek derslik ihtiyacı karşılanmamış, sınıf mevcutlarının kalabalık oluşu, bir çok okulda maske, hijyen malzemesi eksikliği, havalandırmada yaşanan sorunlar, zamanında yapılmayan tadilat nedeniyle farklı iki okulun birleştirilmesi, pansiyonlu okullarda koşulların toplu yaşamaya uygun hale getirilmemesi, servis gibi taşıma araçlarında gerekli düzenlemeler yapılmamış,  yardımcı hizmetli eksikliği, okullara gerekli ödeneklerin verilmemesi vb sorunlar halen yaşanmaya devam ediyor. MEB okulların ihtiyaçlarını veliler üzerinden karşılamayı amaçlamış, bu yönde velilerden para toplanmaya devam edilmiştir.
Öğrencilerimiz ve eğitim emekçileri psikososyal açıdan desteklememiştir. Sınıflar seyreltilmemiş, ders süreleri 30 dakikaya düşürülmemiştir. Okul öncesi öğretmenlere teneffüs hakkı tanınmamış, 50 dakika olan ders süreleri kısaltılmamıştır. Yeni öğretmen alımları beklenen sayının çok altında kalmıştır. Okullarda tuvalet, lavabo, pencere sayıları artırılmamıştır.
Bütün bu olumsuzluklara karşın öğrenci ve öğretmenlerimizde korktuğumuz ürkütücü boyutta salgının yaşanmadığı ifade ediliyor. Bu durumu ortaya çıkaran gerçekler ise şöyledir; Öğretmen ve öğrencilerimizin büyük bölümünün aşılarını yaptırmaları ayrıca okullarda yeterince test yapılmaması öğrencilerin sağlık durumlarının takip edilmemesidir. Bir başka gerçekte okul idarelerinin karantinaya alınacak sınıflar konusunda kendilerini baskılandırmalarıdır. Salgında aşının önemli bir etkisinin olduğu görülmüştür. Ancak aşıya rağmen her okulda iki yada üç sınıf karantinaya alınmıştır. Bu nedenle sadece aşıya güvenerek okullar açık tutulamaz. Kış aylarında salgının nasıl bir seyir izleyeceği bilinmemektedir. Yukarıda saydığımız önlemlerin kış gelmeden alınması gerekmektedir.
Altını çizmek istediğimiz bir diğer önemli konu ise şöyledir. Öğrencilerimiz bir buçuk yıl, okullardan mahrum bırakıldılar. Bu nedenle gerekli eğitim-öğretimden yoksun kaldılar. Öğrencilerimizin bir önceki yıl müfredata yönelik bilgileri çok eksiktir. Hatta hiç bilgi edinememiş, öğrenmemişlerdir. Boşa geçen bir buçuk yıl var ortada. Bir önceki ders konularının öğrenilmemiş olması, devam ettikleri üst sınıftaki başarılarını da olumsuz etkilemektedir.  Öğrencilerin girecekleri LGS, TYT, AYT gibi sınavlarda bu öğrenmedikleri konulardan, sorumlu olacakları düşünüldüğünde, bu durum telafisi olmayan eşitsizliğe ve adaletsizliğe neden olacaktır. Eğitim emekçileri olarak MEB’i bu durumu görmeye çağırıyoruz. Bu olumsuzluğun telafi edilmesi için, gerek geçmiş döneme ait müfredatın, gerekse bu yıl ki müfredatın sadeleştirilmesi ve telafi eğitiminin verilmesi gerekmektedir. Gerekli planlamalar yapılarak geçmiş yıllara ait müfredat birkaç ay içerisinde telafi edilebilir. Özel okulların ve etüt merkezlerin varlığı düşünüldüğünde yoksul emekçi halk çocuklarının bu adaletsizlikten en az zararla çıkmasının bir yolu da budur.
Okullarımızın açık kalması için ve okulların kapalı kaldığı dönemde yaratılan eşitsizliğin telafi edilmesi için bir kez daha MEB’i ve iktidarı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. Eğitim Sen olarak nitelikli, kamusal, parasız, anadilde, laik bilimsel ve demokratik eğitim mücadelemiz devam edecektir."
 
KATIRCI, PANDEMİ KONUSUNDA ALINAN ÖNLEMLERİN YETERSİZLİĞİNE DEĞİNDİ

Çukurova Öğretim Elemanları Derneği Başkan Yardımcısı Oya Katırcı da, şu açıklamayı yaptı:
"Çukurova Üniversitesi 2021-2022 eğitim-öğretim yılı başlangıcı 20 Eylül 2021 olarak ilan edilmişti. Ancak yüz yüze eğitime geçilmesi kararı alınması nedeniyle eğitim-öğretim yılının başlangıcı, gerekli önlemlerin alınması için, iki hafta ötelenmiş ve Çukurova Üniversitesi 4 Ekim 2021 tarihinde yüz yüze eğitim yoluyla öğretim yılına başlamıştır.  

Bu süreç içerisinde gözlenen durum “ilave tedbir(ler)” diyeceğimiz ekstradan hiçbir önlem alınmaksızın, pandemi öncesi dönemle aynı koşullar içinde, yüz yüze eğitim sürecine geçildiği görülmektedir. Üniversitede özellikle temizlik personeli açığı had safhadadır ve bu nedenle üniversitenin en önemli sorunu temizlik sorunudur. Temizlik personeli sorunu rektörlük nezdinde dile getirilmiştir. Ancak henüz somut bir gelişme görülmemiştir. Temizlik en önemli sorundur. Bunun yanı sıra sınıfların havalandırılmasının yaklaşan kış döneminde daha büyük bir sorun teşkil edeceği görülmektedir. Özellikle penceresiz sınıflarda ders işlenmemesi pandemi riskini artırmaktadır.

Öte yandan pandemi konusunda bir genel rehavet hali gözlenmekte ve bu konuda bilgilendirme çalışmaları yapılmamakta olup, duyurular ve önlemler yetersizdir. Ulaşım ise başlı başına önemli bir sorun teşkil etmektedir. Trafik sıkışıklığının yanı sıra öğrencileri üniversiteye ulaştıran toplu taşıma araçlarında önlemlere riayet edilmemesi ve araçların içindeki insan kalabalığı pandemi riskini artırmaktadır.

Ayrıca yemekhanelerde büyük kuyruklar oluşmaktadır. Öğrencilerin sosyal alanları da kısıtlı olup, öğrencilerin yemekhane dışında bir araya gelebilecekleri kafe-kantin-restoran gibi vakit geçirebilecekleri mekanların azlığı ve sıkışıklığı her açıdan sorun yaratmaktadır.   

Bütün bu sorunlar üniversite yönetimine iletilmiş, sorunlar dile getirilmiş ve çözümü için öneriler sunulmuştur. Ancak tüm sorunlar devam etmektedir ve gerekli önemlerin alınmaması durumunda kışa girdiğimiz bu dönemde sorunların çözülmek bir yana giderek artacağından endişe ediyor ve sorumluları acilen göreve davet ediyoruz."

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı