HANDE KÜDEN İLE  ZEYNEP KURAL RÖPORTAJI
RÖPORTAJLAR 23.12.2020 11:48:00 33803 1

HANDE KÜDEN İLE ZEYNEP KURAL RÖPORTAJI

GURURUMUZ: HANDE KÜDEN Hepimiz tanıyoruz onu. Dünya çapında gururumuz oldu.

Sevgili Hande Küden 2015 yılında, Adana’daki evlerinde karşılıklı söyleşimiz sırasında, kemanıyla, müziğiyle, sanatıyla Adana’dan Berlin’e uzanan yolun, küçük bir çocukken izlediği bir konserde, yine kendisi gibi bir küçük çocuğun onlarca kişinin çaldığı bir orkestrayı peşinden sürükleyip götürmesiyle açıldığını söylemişti.

Ve ben o söyleşide, Hande´nin renkli gözlerinde yakaladığım disiplinde kendine haklı olarak güvenen insanlara ait o bilindik tevazu vardı ki daha gencecik yaşında göstermiş olduğu çabaların onu ulaştırdığı başarıları göz önünde tuttuğumda ve bundan sonra yapacaklarını düşündüğümde, bir dünya sanatçısının karşısında olmak ne yalan söyleyeyim, heyecanlandırdı beni, diye düşünmüştüm.

Aradan geçen yıllar boyunca başarısına başarı katan sevgili Hande Küden, 138 yıllık bir orkestranın tarihinde bir ilki gerçekleştirerek Berlin Filarmoni Orkestrası’nın kadrolu ilk Türk sanatçısı olarak yine göğsümüzü kabarttı.

Bu kez biz Adana-Berlin arası buluştuk ve hem siz değerli okurlarımız hem de gazetemiz Yeni Adana için söyleştik.

Zeynep Kural - 138 yıllık bir orkestranın tarihinde bir ilki gerçekleştirerek Berlin Filarmoni Orkestrası'nın kadrolu ilk Türk sanatçısı oldunuz. Ülkemizi ve bizleri dünya çapındaki bu büyük başarıyla gururlandırdığınız için öncelikle her birimiz adına teşekkürlerimizi iletiyorum. Aslında 2015 yılında Adana'dan Berlin'e uzanan bu başarıyı gazetemiz Yeni Adana'da, Kemanı Güldüren Adanalı başlıklı bir yazıyla dile getirmiştik ama okurlarımız için bu süreci bir kez daha yineleyebilir misiniz lütfen, müziğe olan ilginizle, yeteneğinizin keşfiyle ve nasıl başladığınızla ilgili neler söylersiniz?

Hande Küden - Çok teşekkür ederim nazik sözleriniz için. 8 yaşındayken sınıf öğretmenimin yeteneğimi keşfetmesi üzerine çocuk korosunda söylemeye başladım. Bir sene sonra Ç.U.D.K’nda Daniya Kaynova ile keman eğitimine başladım. Sayın Kaynova’nın vermiş olduğu emeklerin sonucu birçok yarışmada ödüller aldım ve Türkiye’de orkestralarla solist olarak çalma fırsatı yakaladım. Aydın Gün Teşvik ödülü, Andante Dergisi ‘Yılın Müzisyeni’ ve Adana Rotary Kulubü “Meslek Hizmet Ödül”lerine layık görüldüm. 12 sene süren sıkı keman eğitimim sonrasında Berlin’e gelerek öğrenimime devam ettim. Berlin’de Alman Senfoni Orkestrası’nda staj yaptım. 2014’te Berlin Filarmoni Orkestrası’nın Karajan Akademisi’nde staj yaptım. Sonra 2016-2019 yıllarında Alman Senfoni Orkestrası’nda Başkemancı Yardımcısı olarak çalıştım. 2019 Eylül ayından beri Berlin Filarmoni Orkestrası’nda olduğum denenme sürecini 4 Aralık 2020’de başarıyla geçtim.

Zeynep Kural - Ailenizin, Çukurova Senfoni Orkestrası'nın ve Adana'nın bu süreçteki desteği ve rolü kuşkusuz büyüktür. Başarınızdaki tüm bu olumlu motivasyonlardan, sizi yönlendirenlerin payından, öneminden, etkisinden bahsedebilir misiniz?

Hande Küden - En çok ailemin desteğini aldım ve sonra hocam Daniya Kaynova’nın. Onlar olmasaydı bu hayallerimin hiçbirini gerçekleştiremezdim. Babamın, adına çalışmış olduğu Özler ailesinden Ali Özler’in, Adana’dan Berlin’e giderken öğrenci vizesi almamdaki maddi desteği dışında, Adana’nın şehir olarak bana özel anlamda herhangi bir desteği olmadı. Başvurduğum, umduğum hiçbir yerden burs alamadım. O yüzden Berlin’e geldiğimden beri eğitimimin yanı sıra Orkestralarda staj yaparak sınavlara girerek ihtiyacım olan burs parasını kazanmak için çok çaba harcadım. Bana en büyük desteği öğrenimim boyunca Almanya’nın DAAD “Sanatçı Bursu” ve okumuş olduğum “Hanns Eisler Yüksek Lisans Okul”u sağladı.

Zeynep Kural - Berlin'e uzanan yola ulaşana kadarki çalışmalarınız hakkında bizleri bilgilendirirseniz seviniriz. Mutlaka zorluklarla da karşılaşmışsınızdır. Hem bu zorluklardan hem de onları nasıl aştığınızdan bahsetmek isterseniz, neler anlatırsınız?

Hande Küden - Yurtdışında okumak için hele ki bu dönemde burs olmadan gitmek imkânsız. Belki bilinmiyordur ama Almanya, okul kazanan kişilere öğrenci vizesi verilebilmesi için 2012 yılında yaklaşık 8000 euro bloke hesap açtırılmasını istiyordu. Bunun nedeni de öğrencinin ilk yılını para kazanma derdi olmadan okuluna adapte olabilmesi için zorunlu kılmasıydı. En büyük zorluğu yurtdışı eğitimim için burs, iyi bir keman ve iyi bir arşe için maddi destek aramakta çektim. Destek olunmadan keşfedilmek, başarı kazanmak imkânsız. Aileme maddi anlamda çok yüklenmek istemiyordum. Ancak onlar bana bu yardımı sağlayamasalardı bu başarıların, hayallerin hiçbirini gerçekleştiremezdim…

Zeynep Kural -  Gelecekle ilgili başka hedefleriniz var mı? Varsa nelerdir? Sizi rol model olarak almak isteyenlere sanatla ilgili anlatacaklarınız vardır sanırım, bizim aracılığımızla paylaşır mısınız lütfen.

Hande Küden - Gelecek için şimdilik bir hedefim yok. Aslında hiçbir zaman da keman çalmakla ilgili hiçbir konseri, sınavı hedef olarak görmedim. İşimi çok severek yaptığım için şansıydım ki kendimi istediğim yerlere yönlendirebildim, istediğim sınavları yapabildim. Tabii ki arkasında saatlerce süren emek, çalışma da var. Tavsiye edeceğim şey gerçekten sevdiğiniz işi yaptığınızdan emin olmanız.

Zeynep Kural -  Bir Adanalı olarak bizler ayrıca gururlanıyoruz sizinle. Onlarca sanatçı yetiştirmiş bu bereketli topraklar için sanat adına düşüncelerinizi alabilir miyiz? Adana'nın sanatsal geleceğiyle ilgili bir hayaliniz ya da keşke olsaydı, dediğiniz bir düşünceniz var mı?

Hande Küden - Adana’da daha çok klasik müzikle ilgilenilmesini dilerdim. Ben böyle bir başarı kazandığımda sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden değil Adana Büyükşehir Belediyesi’nden de tebrik edilmek, ilgi görmek isterdim. Ancak bu bizim Adana’da klasik müziğe olan ilgisizliğimizi ne yazık ki gösteriyor. Sadece İstanbul’da, İzmir’de değil Adana’da da Müzik Festivali olsun isterdim. Neyse ki sizin gibi klasik müziğe değer verenler insanlarımız da var ancak bunu yeterli bulmuyorum. Adana ve tüm Türkiye genelinde Müzik derslerine ağırlık verilmesini isterdim. Bence herhangi bir enstrüman çalan veya şarkı söyleyen bunu severek yapan bir insanın, etrafına kötülük yapan birine dönüşmesinin ihtimali çok daha azdır. O yüzden Venezüela Gençlik Orkestrası gibi sadece İstanbul’da değil, Adana’da hatta tüm Türkiye’de sokakta dilencilik yaparak para kazanmaya çalışan tüm çocuklarımızı toplayarak bir orkestra kurmak ve bunun için de desteklenmek isterdim.

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER
Ergin Özdilek
23.12.2020 21:43:52
Tebrik eder başarılarının devamını dilerim. Bizleri bu güzel başarıdan dolayı haberdar ettiğiniz içinde size çok teşekkür ederim Zeynep Kural

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA ÇANAKKALE CEPHESİ 

I. İNÖNÜ ZAFERİ VE ÇERKES ETHEM

ÖYKÜCÜ MEHMET USLU ŞİİR DE YAZIYOR

HANDE KÜDEN İLE ZEYNEP KURAL RÖPORTAJI

ALİ OZANEMRE İLE ŞİİRDEN ÖYKÜYE SÖYLEŞTİK

KURUCUMUZ AHMET REMZİ YÜREGİR’İ  SAYGIYLA ANIYORUZ

Nazan Öçalır ile son kitabı Milli Mücadelemizin İsimsiz Kahramanlarından “ Arifzade Şahap Azmi” üzerine konuştuk.

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli