Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı
DÜNYA 19.08.2023 15:08:00 7288 0

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

Kuzey Kore ordusu, bir ABD keşif uçağının doğu kıyısı açıklarındaki ekonomik bölgesine izinsiz girmesi üzerine savaş uçaklarını havalandırdığını açıkladı.
Kore Halk Ordusu Genelkurmay Başkanlığı'ndan ismi açıklanmayan bir sözcü, devlet haber ajansı KCNA'ya yaptığı açıklamada, dün meydana gelen olayın "tehlikeli bir askeri provokasyon" olduğunu söyledi. Sözcü, Kuzey Kore'nin gelecekteki saldırıları caydırmak için önlemler almayı düşündüğünü kaydetti.
Olay bugün ABD, Güney Kore ve Japonya arasında yapılacak zirve öncesinde meydana geldi. Güney Koreli bir milletvekili dün, Kuzey Kore'nin toplantıyı protesto etmek için kıtalararası balistik füze fırlatabileceğini veya başka bir askeri eylemde bulunabileceğini söylemişti.
Kuzey Kore’nin doğu kıyıları Japon Denizi’nde yer alıyor. Güney Kore ve ABD'nin Pazartesi günü 11 gün sürecek ortak askeri tatbikata başlaması da bekleniyor.
Japonya, Pasifik'te Rus ve Çin donanmalarının devriye gezdiği sırada jetlerini havalandırdı
Öte yandan Japonya da iki Rus IL-38 istihbarat uçağının, Japon Denizi ile Rusya'nın Çin ile ortak deniz devriyesi ve tatbikat yaptığı Doğu Çin Denizi arasında uçarken tespit edilmesi üzerine, savaş uçaklarını havalandırdığını duyurdu.


Rusya Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Rus ve Çin donanma gemilerinin Pasifik Okyanusu'nda ortak devriye gezdiğini ve Doğu Çin Denizi'nde deniz tatbikatları düzenlediğini söyledi.
Doğu Çin Denizi'nde gemilere destek gemilerinden su ve yakıt ikmali yapmak üzere bir tatbikat gerçekleştirildiğini kaydeden bakanlık, "Rus Donanması ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması’na ait gemilerden oluşan bir müfreze şu anda Doğu Çin Denizi sularında faaliyet gösteriyor ve devriyenin başlangıcından bu yana 6 bin 400 deniz milinden fazla yol kat ettiler" denildi.
Bakanlık ayrıca Rusya ve Çin'in denizaltısavar tatbikatlar gerçekleştirdiğini, düşman hava saldırısı simülasyonunu püskürttüğünü, denizde kurtarma eğitimi verdiğini ve savaş gemilerinin güvertelerinde helikopter kalkış ve iniş tatbikatı yaptığını belirtti.
Rus hava kuvvetlerinin faaliyeti, Japonya'nın Rus ve Çin donanma gemilerinin güney Japon adaları Okinawa ve Miyako arasındaki sulardan geçtiğini tespit etmesinden bir gün sonra gerçekleşti.
Kuzey Kore'nin son füzesi Rusya'nın olası rolü üzerine yeni tartışmalara yol açtı
Kuzey Kore'nin katı roket yakıtı kullanan ilk kıtalararası balistik füzesi Hwasong-18 ise, nükleer silahlı devletin dramatik füze gelişiminde olası bir Rus rolü üzerine tartışmaları alevlendirdi.
Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin (CSIS) dün yayınladığı bir raporda, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde emeritus profesör olan Theodore Postol, Hwasong-18’in muhtemelen Rusya kaynaklı teknik işbirliğinin bir sonucu olduğunu savundu.
Kuzey Kore Hwasong-18’i iki kez test etti. Füze ilk kez Nisan ayında uçurulmuştu. İkinci deneme 12 Temmuz'daydı ve şimdiye kadarki en uzun uçuş süresi kaydedildi. Katı roket yakıtı, savaş sırasında füzelerin daha hızlı ve daha kolay konuşlandırılmasını sağlayabilir.
"Bu gelişmiş yeteneklerin aniden ortaya çıkmasını Rus hükümeti ve bilimadamlarının işbirliği olmadan açıklamak zor" diye yazan Postol, görsel benzerliklerin Rusya'nın Kuzey Kore'ye "SS-27 olarak da bilinen gelişmiş 50 tonluk katı yakıtlı Topol-M kıtalararası balistik füze" transfer etmeye karar vermiş olabileceğini gösterdiğini söyledi.
Rusya ve Kuzey Kore son zamanlarda daha yakın askeri ilişkiler için çağrıda bulunmuş ancak Pyongyang, Moskova ile herhangi bir "silah anlaşması" olduğunu reddetmişti.
Moskova da daha önce, BM Uzmanlar Paneli'nin Rusya'daki kuruluşların Kuzey Kore'nin füze programı için malzeme tedarik ettiği yönündeki son iddialara yanıt vermişti. Rusya, Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımları ihlal edecek işlemlerle ilgili herhangi bir bilgi ya da istihbaratı olduğunu reddetmişti.
California'daki James Martin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Çalışmaları Merkezi (CNS) araştırmacıları ise Hwasong-18'in, tıpkı diğer birçok Kuzey Kore füzesinde olduğu gibi, Rus füzelerinden, son örnekte de Topol-M ve Yars'tan bazı tasarım ilhamları aldığını söyledi.
"Rus kuruluşlarının bu sistemin geliştirilmesinde Kuzey Kore'ye yardım etmiş olabileceği ihtimalini göz ardı etmiyoruz" diyen CNS, bununla birlikte, görüntülerin, videoların ve füzenin performansının yakından incelenmesinin, Rusya'nın eksiksiz bir kıtalararası balistik füze sistemi transfer etme olasılığını dışlayan açık farklılıklar gösterdiği sonucuna vardı.
CNS ekibi, Hwasong-18'in bazı sistemlerinin aslında Çin silahlarına daha çok benzediğini ve Kuzey'in en azından 2017'den beri katı yakıtlı füzeler geliştirdiğini de belirtti ve "Kuzey Kore'nin büyük katı yakıtlı roket motorları geliştirmeye devam etmesinde ani ya da şaşırtıcı bir şey yok" ifadelerini kullandı.
Biden yönetiminden raporla ilgili açıklama
ABD, Japonya ve Güney Kore arasındaki Camp David zirvesi öncesinde konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise, Biden yönetiminin Rusya ve Kuzey Kore arasındaki potansiyel füze işbirliğinden endişe duyduğunu söyledi; ancak CSIS raporunu doğrulamadı.
Sullivan, "Bu spesifik rapor konusunda ekleyecek bir şeyim yok. Bunun istihbarat topluluğumuzun dikkatle incelediği bir konu olduğunu söyleyebilirim" dedi.
Sullivan, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş çabaları için Kuzey Kore'den malzeme almaya çalıştığını söyledi. Rusya’nın İran gibi diğer ülkelerle yaptıkları gibi, yardım talep ettiğinde genellikle karşılığında bazı güvenlik işbirliği türleri önerdiğini kaydeden Sullivan, "Bugün durumun böyle olduğunu ima etmiyorum. Bunun bir endişe konusu olduğunu söylüyorum" diye konuştu.
ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Kishida Fumio ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 21 Mayıs 2023'te Hiroşima'da düzenlenen G7 Liderler Zirvesi sırasında üçlü bir toplantıda görüşmüşlerdi.

Uzmanlar, Kuzey Kore'nin füze programının köklerinin Sovyetler Birliği'nden ve daha sonra Rusya'dan aldığı yardıma dayandığını ve savaş başlıklarını ateşleyen motorların Sovyet tasarımlarına benzediğini söylüyor.
Ancak bu yardımın 1990'lardan bu yana ne kadar devam ettiği konusunda tartışmalar var. Ayrıca Kuzey Kore'nin diğer ülkelerin teknolojileri hakkında bilgi toplamak için birçok yolu mevcut.
Örneğin, Reuters tarafından incelenen teknik kanıtlara ve güvenlik araştırmacılarının analizlerine göre, bir grup Kuzey Koreli bilgisayar korsanı geçen yıl en az beş ay boyunca büyük bir Rus füze geliştiricisinin bilgisayar ağlarına sızdı.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu geçen ay Kuzey Kore'nin yasaklı balistik füzelerinin de yer aldığı bir savunma sergisi ve askeri geçit töreninde Kim'e eşlik etmiş ve iki komşu ülke askeri bağları güçlendirme sözü vermişti.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı