YEREL 5.12.2021 11:29:00 587 0

"Madenciler acil çözüm istiyor!"

Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Yılmaz, 4 Aralık Madenciler Günü nedeniyle mesaj yayınladı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Yılmaz, 4 Aralık Madenciler Günü’ne özel bir mesaj yayınladı.
Yüz yıllık bir gelenek olan “4 Aralık Madenciler Günü”nün oda öncülüğünde kutlanmasının 61. yılı olduğunu belirten Mehmet Yılmaz, “Mitolojik anlatıya göre; 4 Aralık tarihi Roma İmparatorluğu zamanında babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve bu madenciler tarafından korunarak daha sonra azize kabul edilen Santa Barbara'ya atfedilmiş bir gündür. Olayın İzmit'te yaşamış olması ve efsanenin geçtiği mekânların Anadolu olmasının da bizler açısından ayrı bir önemi vardır. Madencilerin koruyucu azizesi olarak kabul edilen Santa Barbara'nın 4 Aralık tarihinde bu mağaraya yerleşmesi ve mağarada çalışmakta olan madencileri koruyor olmasına inanılması, önce Anadolu'da daha sonrada Avrupa ve tüm dünyada "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanılmasına neden olmuştur. Bilindiği üzere eski bir gelenek olan ‘4 Aralık Madenciler Günü’ kutlamaları 1960 yılında Maden Mühendisleri Odası tarafından Türk Yüksek Maden Mühendisleri cemiyetinden devir alınmış, o tarihten bu yana her yıl düzenli olarak geniş katılımlı etkinliklerle kutlana gelmiştir. Ancak, bizler için son derece anlamlı olan bu özel günü geçen yıl olduğu gibi ne yazık ki bu yıl da buruk bir biçimde kutluyoruz” dedi.

MADENCİLER, DEMOKRASİYE İNANIR

2019 yılı Aralık ayında Çin’de başlayan ve kısa sürede dünyayı saran Covid-19 pandemisinin dünyada yaklaşık 260 milyondan fazla  kişiye bulaştığını ve 5 milyon 200 binden fazla  kişinin ölümüne neden olduğunu kaydeden Yılmaz,  “2020 yılında ülkemizde de görülmeye başlayan pandemi aynı süre içerisinde 8 milyon 800 bin den fazla yurttaşımıza bulaşmış ve 77 bin den fazla yurttaşımızın ölümüne neden olmuştur. Bu nedenle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “4 Aralık Madenciler Günü”nde geniş katılımlı olarak bir araya gelip meslek onur ödüllerini bir törenle takdim etme şansımız kalmadı. Önümüzdeki yıllarda yine hep birlikte coşku içerisinde kutlayacağımız 4 Aralık Dünya Madenciler Gününde bir arada olacağımızı umut ediyoruz. Bu yıl yaşadığımız bir başka burukluk 57 yıldır Zonguldak Şubemize tahsis edilmiş bulunan Oda faaliyetleri yanında, Zonguldak halkının eğitim ve toplantı etkinlikleri ile sosyal faaliyetlerinde kullandıkları 114 yıllık tarihi binanın Enerji Bakanlığı talimatıyla hazineye devri ve rant için  İktidar yandaşlarına devredilmesi söz konusudur. Madenciler Günü dolayısıyla bir kez daha belirtiyoruz ki, TMMOB Maden Mühendisleri Odası nasıl demokrasiye, insan haklarına, hukukun üstünlüğüne sahip çıkıyorsa, kent mirasına, kent tarihine de öyle sahip çıkacak, bu tarihi mekanı korumak için elinden geleni yapacaktır” diye konuştu.

SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ VE ACİL ÇÖZÜM İSTEDİ

Bu yıl yaşanan ekonomik ve toplumsal sorunlara paralel olarak meslektaşlarının sorunlarının da arttığını kaydeden Yılmaz, Madenciler Bayramı vesilesiyle dile getirerek, acil çözüm talep ettikleri şu sorunlara işaret etti:

-          Genç mezunlarımızın en büyük sorunu olan işsizlik sorunu çözülmeli, meslektaşlarımız diplomalı işsizlikten kurtarılmalıdır.

-          Kamuda maden mühendisi istihdamı artırılmalı, kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalıdır.

-          Tüm maden mühendislerinin ücretleri ve özlük hakları iyileştirilmelidir.

-    SGK ile TMMOB arasındaki Ücretli Çalışan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Asgari Ücret Denetim Protokolü yeniden yürürlüğe konulmalıdır.

-          Madencilik ve madenciler ile ilgili toplumsal farkındalık yaratma, madencilerin sorunlarını kamuoyu ile paylaşma, mesleki dayanışma ve bir buluşma günü olan “4 Aralık Madenciler Günü” vesilesiyle meslek üstatlarına emekleri için teşekkür ediyor, genç meslektaşlara aramıza hoş geldin diyoruz.”

KUTLU OLSUN

Mehmet Yılmaz, TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak, mesleğin ve meslektaşın sorunlarının ülke sorunlarından ayrılamayacağı bilinciyle, tüm madencileri hukuk kurallarının egemen olduğu, demokratik bir ülkede barış ve refah içerisinde yaşayacağı günlerin uzak olmaması dileğiyle “4 Aralık Madenciler Günü”nü kutladı.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

BARBAROS MAHALLESİNE MODERN SEMT PAZARI

ADASO’DAN VALİ YAVUZ SELİM KÖŞGER’E ZİYARET

KUM ZAMBAĞI FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

SİLİVRİ KADIKÖY’DE KARPUZ FESTİVALİ COŞKUSU YAŞANDI

YÜREĞİR’E 25 YENİ MUHTARLIK BİNASI

Ceyhan’da binlerce insan ‘Zafer’i kutladı

Bodrum Belediye Meydanında Hatay Arsuz Dostluk Anıtı açıldı

AKAY’DAN BİR GÜNDE 5 MAHALLE ZİYARETİ

SEYHAN’DA KREŞ KAYITLARI BAŞLADI

İSTANBUL'DA BÜYÜK ZAFERE BÜYÜK KUTLAMA

Çukurova’da çifte bayram

KARAİSALI KAYMAKAMI MERT KUMCU'YA FAHRİ HEMŞERİLİK BERATI

SİLİVRİ DEĞİRMENKÖY’DE DOMATESLER YARIŞTI

Adana Büyükşehir Belediyesi, iş makinesi filosunu büyütmeye devam ediyor

KOZAN GÖLLER YAYLA ŞENLİĞİ YAPILDI

Ceyhan’da 30 Ağustos coşkusu Koray Avcı ile başlıyor

Türk-İş heyetinden Vali Köşger’e ziyaret

BAŞKAN KOCAİSPİR YENİDOĞAN MAHALLESİ SAKİNLERİ İLE BULUŞTU

VALİ KÖŞGER “HAYIRLI OLSUN” ZİYARETLERİNİ KABUL ETTİ

ÇGC Yönetimi Vali Köşger’i ziyaret etti

Ceyhan’da yazlık sinema keyfi

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli