Mobilden alışveriş web´i geçti

Mobilden alışveriş web´i geçti

Mobil ticaretin son yıllardaki yükselişine dikkat çekilerek, mobil cihazlardan yapılan alışverişin bilgisayar gibi masaüstü cihazları geride bıraktığı söylendi.

TÜİK verilerine göre, Türkiye´de mobil abone sayısı 76 milyonu aşmışken, hanelerde mobil telefon bulunma oranı da yüzde 97´ye yaklaşmış durumda. Dünya genelinde de internet kullanımında mobil cihazların bilgisayar gibi masaüstü cihazları geride bırakması, bugün yaşanan dijital dönüşümde mobilin ne denli büyük bir rolü olduğunu gösteriyor.

Türkiye´de mobilin trafiği yüzde 50´nin üstünde

Mobil cihazlardan yapılan trafik oranları birçok sitede %50´lerin üzerine çıktı. TÜSİAD 2017 e-ticaret raporuna bakıldığında 2016 yılı itibariyle, ülkemizde e-ticaret işlemlerinin yaklaşık %19´u akıllı telefon ve tabletler üzerinden gerçekleşmiştir. 2021 yılı için de bu oranın %49 seviyesine ulaşacağı tahmin edilmektedir. Halihazırda dünyada bu oranın %44 seviyesinde olduğu düşünüldüğünde, yüksek akıllı telefon penetrasyonu ve genç nüfusun da etkisi ile Türkiye´de mobil ticaretin hızla artacağı düşünülmektedir.

Online alışverişlerde arama oranları mobilde yüzde 70´lere kadar çıktı. Mobil üzerinden yapılan ürün aramalarının yüzde 70´inin bir saat içerisinde satın almaya dönüştüğü düşünüldüğünde, mobilden kolay ulaşılabilirliğin önemi de net bir biçimde ortaya çıkıyor. Bununla birlikte, Positive´in altyapısını geliştirdiği bazı dikey e-ticaret sitelerinde mobil alışverişin cirosu da yüzde 50´nin üzerine çıktı. Tüm bunlar m-ticaretin giderek artan popülerliğine ışık tutan veriler. Bugün KPMG 2017 raporuna göre ABD´de gerçekleşen her üç online perakende alışverişinden birinin m-ticaret satışı olduğu gerçeği de bu verileri daha anlamlı kılıyor. Mobil cihazlardan kullanıma uygun sitelerin ve m-ticarete yönelik uygulamaların artmasının yanında, gelişen ödeme metotları da akıllı telefonlarla başarılı alışveriş deneyimi yaşamayı daha da kolaylaştıran etkenler.(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler: Mobilden alışveriş geçti