Zorunlu trafik poliçesinde kriz

Zorunlu trafik poliçesinde kriz

Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, “Sigorta şirketlerinin çeşitli zorluklar çıkararak poliçe kesmemesi hem acenteleri hem de vatandaşı mağdur ediyor” dedi.

Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit,sigorta sektöründe zorunlu trafik poliçe krizinin devam ettiğini belkirterek,"Zorunlu trafik poliçesi isteyenlere sigorta şirketleri zorluk çıkararak, poliçe kesmemeye devam ediyor. Şikayetler üzerine harekete geçen Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), şirketlere yaptırım uyarısında bulunmalıdır" dedi.

Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, “Sigorta şirketlerinin çeşitli zorluklar çıkararak poliçe kesmemesi hem acenteleri hem de vatandaşı mağdur ediyor” dedi.
Yiğit, “Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), şirketlere yaptırım uyarısında bulundu, ancak bu uyarıda kalmamalı uygulamalı gösterilmeli. Zaten sigorta şirketlerinin trafik sigorta poliçesi kesmemesi kanuna aykırı olduğu gibi bunda ısrar etmelerine anlamış değiliz. Sigorta şirketlerinin bu tavrı nedeniyle milyonlarca vatanda ile ülke genelindeki binlerce acente mağduriyet yaşamakta. İş artık rayından çıktı, kriz boyutuna ulaştı. Dolayısıyla devletin bir an önce konuya el atması ve sorunu çözmesi gerekiyor.”

“Poliçe kestirmemek için biri nakit kart istiyor, diğeri cüzdan oluşturmuş oraya para gelmeden poliçe kesmem diyor. Kimisi emekli kartı istiyor, kimisi sistemsel hata var şeklinde dönüyor. Acayip acayip isteklerle karşılaşıyoruz, yapmamak için 40 dereden su getiriyorlar. Şu anda acenteler infial durumunda.” Buna karşın, şirketlerin iştirakleri oldukları, münhasırlık sözleşmesi yaptıkları ve online büyük kuruluşlara yok diyemediklerini ve poliçe kestiklerini ifade eden yigit, şöyle devam etti: “Ama iş acente üzerinden poliçe kesmeye geldiğinde 40 dereden su getirtiyorlar. Pandemi döneminde yarı fiyatına poliçe kesiyorlardı. Bin liralık poliçeyi 400 liraya veriyorlardı. O günlerin acısı bugün çıkıyor. Biz mi bu fiyatlardan poliçe verin dedik. Bugün gelinen noktada madem şirketler zarar ediyor, devlet gelsin havuz olarak yapsın, biz de havuzdan poliçe satalım, bu konu hallolsun.”

Zorunlu trafik sigortası ruhsatı bulunan 27 şirketin 31 Mart tarihli mali tablolarına bakıldığında prim üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 61,3 oranında artış ile 7,8 milyar TL’ye çıktığını görüleceğini ifade eden Yiğit, “Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 98 olan prim hasar oranı bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 162 artışla net hasar prim oranı yüzde 188’e yükseldi. Yani bu dönemde yaklaşık olarak 2,5 milyar TL teknik zarar ile birlikte toplamda teknik zarar 3,3 milyar TL’yi buldu ve net bileşik oranı da yüzde 214 oldu. Kısacası 100 lira prim ürettiği trafikte 214 lira ödeme yapan şirketler, zarar ettikleri için poliçe kesmek istemiyor.”

Yiğit, sigorta şirketlerinin 3 talebinin bulunduğunu hatırlattı.
“Bunlardan birincisi sigorta poliçesinin havuz kapsamına alınması, ikincisi serbest tarife ve üçüncüsü ise yüzde 60 zam. Örneğin; havuz sisteminde, sigorta poliçesi kesmek için ruhsatın varsa poliçeyi kesmek veya kesmemek de özgürsün. Ancak zarar edersen havuza ortak oluyorsun. Dolayısıyla bazı şirketler trafik sigortası kesmediği için bu öneriye karşı çıkıyor. İkincisi serbest tarife. Serbest tarifeye de geçildiğinde birçok vatandaş mağduriyet yaşayacak. Çünkü sigorta şirketleri yeni alınan bir araç için en az 5 bin lira sigorta poliçesi çıkacağı öngörümüzde. Bu da vatandaşa çok büyük bir külfet demek. Üçüncüsü yüzde 60 zam. Yani 3 bin liraya kesilen trafik poliçesi yüzde 60 zam ile 4 bin 800 liraya çıkacak. Bu da vatandaşa büyük bir yük. Dolayısıyla sigorta şirketleri elini taşın altına koyması gerekiyor."

8vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler: Zorunlu trafik poliçesinde