Dünya Genelinde Her 1 Dakikada 1 Kişi İnme Geçiriyor!
SAĞLIK 27.10.2021 11:17:00 556 0

Dünya Genelinde Her 1 Dakikada 1 Kişi İnme Geçiriyor!

Dünyada her yıl 17 milyon kişi inme geçiriyor, bu da her dakika 1 kişinin inme geçirdiği anlamına geliyor.

Ayrıca inme, dünya genelinde her yıl 6 milyon kişinin hayata veda etmesine sebep olurken, ülkemizde kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümlerden sonra ikinci sırada gelen ölüm nedeni olarak öne çıkıyor.

Pandeminin ilk yılında dünya genelinde 3 milyon kişinin COVID-19 nedeni ile öldüğü verisi ile kıyaslandığında, yıllık 6 milyon kişinin inmeye bağlı kaybının ne kadar yüksek bir rakam olduğunun altını çizen Nöroloji Uzmanı Dr. Nil Çetin, inmenin belirtileri, risk faktörleri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler aktardı.

HER YIL İNME NEDENİYLE 6 MİLYON KİŞİ
HAYATA VEDA EDİYOR

Dünyada her yıl 17 milyon kişi inme geçiriyor, bu da her dakika 1 kişinin inme geçirdiği anlamına geliyor. Ayrıca inme, dünya genelinde her yıl 6 milyon kişinin hayata veda etmesine sebep olurken, ülkemizde kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümlerden sonra ikinci sırada gelen ölüm nedeni olarak öne çıkıyor.

Pandeminin ilk yılında dünya genelinde 3 milyon kişinin COVID-19 nedeni ile öldüğü verisi ile kıyaslandığında, yıllık 6 milyon kişinin inmeye bağlı kaybının ne kadar yüksek bir rakam olduğunun altını çizen  Nöroloji Uzmanı Dr. Nil Çetin, inmenin belirtileri, risk faktörleri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler aktardı.

İnme, kan akımının ani kesilmesi sonucu oksijensiz kalan beyin dokusunun ölümü anlamına geliyor. Her yıl inme geçiren hastaların %30’u günlük aktivitelerde yardıma ihtiyaç duyuyor, %20’si yardımla ayağa kalkıp yürüyebiliyor ve %16’sı bakım merkezlerinde kalmak zorunda kalıyor.

Her 6 kişiden birinin yaşamında 1 kez inme geçirdiğini belirten  Nöroloji Uzmanı Dr. Nil Çetin, “İnme her yaşta görülse de, ileri yaşta ve erkek cinsiyetinde görülme sıklığı artıyor. Yılda yaklaşık 100 bin iskemik,40 bin hemorajik inme görülüyor” dedi.

İNME RİSKİNİ BUNLAR OLUŞTURUYOR!

Diyabet, hipertansiyon, sigara, obezite, yüksek kolesterol, düzensiz beslenme, hareketsiz ya da az hareketli yaşam, aşırı alkol tüketimi, uyuşturucu kullanımı, kalpte ritim bozuklukları, kapak hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp damar hastalıkları, damar sertliği ve damarlarda darlığı risk faktörlerinden olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Nil Çetin, bu faktörlerden biri ya da birden fazlasının mevcudiyetinin,  inme riskini oluşturduğunu söyledi.

BİR ANDA ORTAYA ÇIKIYOR

İnmenin, hiç beklenmedik bir anda ve aniden ortaya çıktığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Nil Çetin sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Vücudun sağ veya sol yanında, yüz kol ve bacakta kuvvet kaybı, uyuşma, hissizlik, bilinç kaybı ya da bozukluğu, konuşma kaybı ya da bozukluğu, anlama güçlüğü, yüzde kayma, yürüyememe ya da dengesizlik, baş dönmesi, şiddetli baş ağrısı, hafıza kaybı, yutma güçlüğü, görmeme ya da çift görme gibi belirtilerin biri veya birkaçı birlikte görülebilir.”

KALICI ENGELLİK ÖNLENEBİLİR

İnme çabuk hareket edildiğinde tedavisi mümkün olan hastalıklar arasında yer alıyor. Bu sebeple fark edildiği an 112 aranarak tıbbi müdahalenin bir an önce başlatılması gerekiyor. İlk iki saatte en geç dört buçuk saatte yapılacak tıbbi müdahalenin hayat kurtaracağını ve kalıcı engelliği önleyebileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Nil Çetin, “Ayrıca geçici iskemik atak geçiren hastaların nöroloji bölümü tarafından zamanında değerlendirilerek kalıcı inme-enfarkt oluşmasının önüne geçilmesi oldukça önemlidir. İnme sonrası tıbbi bakım ve tedavinin uygun olarak yapılması ve sürekliliği, kalıcı fiziki problemler için (felç, denge kaybı, konuşamama vs.) fizik tedavi rehabilitasyon programlarının uygulanması, atlanmaması gereken tedavi yöntemleridir” dedi.

RİSK FAKTÖRLERİNİN HER HASTA ÖZELİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİYOR

Uzm. Dr. Nil Çetin, inmeye neden olan risk faktörlerini ele alarak dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı:

  • Alkol-sigara tüketmemek ya da bu mümkün değilse tüketim miktarının mutlaka azaltılması, (Sigara ve yüksek oranda alkol tüketimi inme riskini 2-3 kat artırıyor.)
  • Kronik hastalıkları ve inme riskini artırabilecek tüm risk faktörlerinin iyi bir tıbbi müdahale ile azaltılması hatta yok edilmesi,
  • Dahili ve kardiyolojik problemlerin ilgili disiplinlerce uygun tedavisinin yapılması,
  • Nörolojinin önemli bir konusu olan inmenin risk faktörlerinin her hasta özelinde tek tek değerlendirilmesi, nöroloji bölümünce uygun tetkik ve araştırmalar yapılarak, inme oluşmadan önlenebilir.

60 YAŞ ÜSTÜ KİŞİLER DİKKAT!

60 yaş üstü kişilerde inmenin önlenmesi için düzenli egzersizin oldukça önemli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Nil Çetin, uyarılarına şu şekilde devam etti:  “Bu egzersizler açık ve temiz havada bol ve düzenli yürüyüş olmalı, evde de düzenli kol bacak, bel, boyun hareketlerini içermelidir. Düzenli egzersizlerin yanı sıra uyku düzenine dikkat edilmesi ve beslenme düzeninde Akdeniz tipi beslenmeye (az tuzlu ve az yağlı yeme alışkanlığı, bol sebze ve meyve tüketimi) yer verilmesi inmenin önlenmesi için oldukça önemlidir.” (Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli