AB'den Osman Kavala'nın derrhal serbest bırakılması çağrısı

AB

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin, halen tutuklu bulunan Osman Kavala hakkındaki kararı sonrasında sözcü tarafından yapılan açıklamada, derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

AB tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Türkiye'nin Kavala davasında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dün Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. ve 18. Maddelerinin ihlal edildiğine karar vermiştir. Mahkeme halen tutuklu bulunan iş adamı ve insan hakları savunucusu Sn. Kavala'nın, derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştur. 
Bu karar, Sn. Kavala'nın derhal serbest bırakılmasına yönelik çağrımızı pekiştirmektedir. Karar aynı zamanda Türkiye'deki yetkili mercilere uzun süreli tutuklulukların masumiyet karinesine ve davalının adil yargılanma hakkına zarar verdiğini hatırlatmalıdır. Kararın uygulanması devam eden yargı reform açısından da önem taşımaktadır.  
Avrupa Birliği tarafından müteaddit defalar ifade edildiği üzere, 2013 Gezi Parkı protestoları katılımcıları hakkında dava açma ve müebbet hapis talep etme kararı korku ikliminin yaratılmasına katkı sağlamakta, ayrıca barışçıl toplantı hakkını, ifade özgürlüğünü ve aktif sivil toplumun genel olarak rolünü sekteye uğratmaktadır." (VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ