POZANTI, ESKİKONAK MEVKİİNDEKİ ORMAN YANGININA  MÜDAHALE DEVAM EDİYOR
AFET 12.09.2020 21:28:00 4990 0

POZANTI, ESKİKONAK MEVKİİNDEKİ ORMAN YANGININA  MÜDAHALE DEVAM EDİYOR

9 Eylül’de Adana Pozantı Eskikonak mevkiinde saat 11:25’de başlayan ve ilk müdahalenin 11:39’da yapıldığı orman yangınının  kısmen kontrol altına alındığı bildirildi

Belemedik Köyü’nün batısında Köselerik Boğazı mevkiinde kanyon içinde devam eden yangına ilişkin yazılı bir açıklama yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, yangına, 1 uçak, 13 helikopter, 93 arazöz, 6 dozer, 350 işçi ve 50 teknik personel olmak üzere toplam 400 personel sevk edildiğini kaydetti. Havadan ve karadan müdahale edilerek yangının üç tarafının kontrol altına alındığını belirten Karacabey, kanyona doğru ilerleyen yangına, yolun olmadığı sarp kayalarla çevrili arazi yapısından dolayı müdahalenin güçleştiğini, ancak kontrol etme çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Yangının herhangi bir yerleşim yerine sirayet etmediğinin altını çizen Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in açıklamasında şu bilgiler yer aldı;

“09.09.2020 tarihinde saat 11:25 de Adana/ Pozantı- Eskikonak mevkiinde çıkan orman yangınına 11:39 ilk müdahale yapıldı. Yangın şu anda Belemedik Köyünün batısında Köselerik Boğazı mevkiinde kanyon içinde devam etmekte olup herhangi bir yerleşim yerine sirayet etme durumu yok. Yangına; 1 Uçak, 13 helikopter, 93 arazöz, 6 dozer, 350 işçi ve 50 teknik personel olmak üzere toplam 400 personel sevk edildi.

İlk gece yangının meydana geldiği alanın köye doğru ilerlemesi durdurulmuş, can ve mal kaybının önüne geçildi. Daha sonra yangının etrafı çevrildi, havadan ve karadan müdahale edilerek yangının üç tarafı kontrol altına alındı. Yangının bir ucu derin ve kayalık olan kanyon tarafına ilerledi. Burada da kanyonun bir tarafı tamamen kayalık diğer tarafı ise ormanlık alan. Ormanlık alana yangının sirayet etmemesi için havadan ve karadan mücadele edilerek burada cephe oluşturularak, kontrol etme çalışmaları devam ediyor.

Burada gözle görülen dumanlar, kanyon içindeki münferit bodur ağaççıklar ve kayaların arasında birikmiş olan çalı, yaprak gibi malzemenin tutuşmasıyla meydana gelmekte. Bu alana karadan ulaşım, arazi yapısının yüksek meyilli taşlık ve kayalık olması ve mevcut yol bulunmaması sebebi ile tamamen mümkün olamamak ancak buna rağmen yangına ulaşılabilen kısımlarda karadan müdahale yapılıyor.

Müdahalenin karadan mümkün olmadığı alanlara hava araçlarımız hava durumunun elverdiği müddetçe müdahale ediyor. Bu alandaki yangın can ve mal tehdidi oluşturmamakta ve orman varlığımızı tehdit etmemekte. Alanın devamında orman bulunmuyor, yalnızca kayalıklar arasında münferit bodur ağaççıklar bulunuyor.

Yangının kanyon dışında kalan alanlarında soğutma çalışmaları devam ediyor. Arazinin taşlık, kayalık, sarp olması ve yol bulunmaması nedeniyle yangının kontrol altına alınması zaman alacak. 

Yangın alanı kapalı bir havza olduğundan ekiplerimizce etrafı çevrilmiş olup yanan alanın artması, can ve mal kaybı riski ve ormanlık alanın zarar görmemesi için çalışmalarımız devam ediyor.” (OGM tarafından gönerilen basın açıklaması)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

TBMM ARAŞTIRMA KOMİSYONU'NDA DEPREM BÖLGESİNDE 5 BÜYÜKLÜĞÜN ÜZERİNDE DEPREMLER OLABİLECEĞİ AÇIKLANDI

DEPREMLERDE CAN KAYBI 50 BİNİ AŞTI

GÖKSUN – KAHRAMANMARAŞ’TA 4,7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

“DEPREM BÖLGESİNDE ALIŞILAGELEN YÖNETEMLERLE İNŞAAT YAPAMAYIZ”

MALATYA - PÜTÜRGE VE HATAY- HASSA’DA DEPREMLER

SAİMBEYLİ’DE KORKUTAN DEPREM: 4.4

ADIYAMAN, GAZİANTEP VE KAYSERİ’DE KORKUTAN DEPREMLER

AFAD AÇIKLADI: CAN KAYBI 45,089’A YÜKSELDİ

DÜNYA BANKASI: “DEPREMİN  TÜRKİYE’YE DOĞRUDAN MALİYETİ 34,2 MİLYAR DOLAR”

ARTÇI DEPREMLER KORKUTUYOR

NACİ GÖRÜR TEKRARLADI: “ADANA VE KIBRIS’TA DA BEKLİYORUZ”

CAN KAYBI 43,556’YA YÜKSELDİ

DEPREMLERDE CAN KAYBI 41,156’YA YÜKSELDİ

ELAZIĞ’- PALU’DA DA 4’TEN BÜYÜK ARD ARDA 3 DEPREM

DEPREM UZMANINDAN ADANA - HATAY UYARISI

ANKARA’DA SELE KAPILAN CHP GENÇLİK KOLU YÖNETİCİSİ YAŞAMINI YİTİRDİ

 BALIKESİR’DE 4,1 VE 4,7 BÜYÜKLÜĞÜNDE İKİ DEPREM

GEDİZ’ DE 4,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

MERSİN’DE DEPREM

KIBRIS AÇIKLARINDA 6,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ADANA'DA DA HİSSEDİLDİ

KONYA, MERAM’DA 5,1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli