Yaklaşık 250 bin kişi için yeni bir şans!
EĞİTİM 12.10.2021 13:10:00 954 0

Yaklaşık 250 bin kişi için yeni bir şans!

Üniversiteli olma yolunda ikinci bir şans… 2021 YKS’de merkezi ve ek yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlar için ikinci ek yerleştirme dönemi başlıyor.

Yaklaşık 250 bin kontenjanın beklendiğini belirten uzmanlar ikinci ek yerleştirme fırsatının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Uzm. Psk. Danışman Ece Tözeniş, pandemi şartlarının eğitim ve öğretimdeki olumsuz etkileri de dikkate alınarak 2021-YKS’de merkezi ve ek yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlar için “ikinci ek yerleştirme” imkânı verildiğini hatırlattı.

Baraj değişiyor…

Uzm. Psk. Danışman Ece Tözeniş, “İkinci ek yerleştirme döneminde, merkezi yerleştirme, ek yerleştirme ve kayıtlar sonrasında boş kalan kontenjanlara önceden barajı geçip yerleşemeyen ve ilk kez barajı geçen adaylar tercih yapabilecekler. İlk yerleştirme ve kayıtlar sonrasında açık kalan 264 bin 627 kontenjana 40 bin 596 aday yerleşti. Ek yerleştirmede yerleşip kayıt olmayan adaylarla birlikte ikinci ek yerleştirme için kalan kontenjan sayısı 224 binin üzerinde olacaktır.” dedi. 

390 bin aday ön lisans tercihi yapabilecek

İkinci ek yerleştirme döneminde önceden barajı geçip yerleşmeyen adaylarla birlikte ilk kez barajı geçen adaylar tercih yapabileceğini kaydeden Ece Tözeniş, “TYT’de 140-150 puan aralığında kalıp daha önce tercih yapamayan 390 bin aday ön lisans programlarına tercih hakkını elde edeceklerdir.” dedi.

170-180 puan aralığındaki 93 bin 600 aday tercih yapabilecek

Ece Tözeniş, 170-180 puan aralığında kalan sayısal puan türünde 93 bin 600; eşit ağırlık puan türünde 171 bin 600; sözel puan türünde 142 bin 300; dil puan türünde 5 bin 42 adayın puan türlerine göre 4 yıllık lisans programlarını tercih etme hakkını elde edeceklerini kaydetti.

Ek kontenjan döneminde adaylar nelere dikkat etmeli?

Uzm. Psk. Danışman Ece Tözeniş, ikinci ek kontenjan döneminde adayların dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

  • İkinci ek yerleştirmede; merkezi yerleştirme ve ek yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleşmeyen adaylar ile TYT puanı 140-150 aralığında olan adaylar ve AYT/YDT puanı 170-180 aralığında olan adaylar tercih yapabileceklerdir. 
  • Özel yetenek sınavı sonucu ile bir yükseköğretim programına kayıt yaptıran adaylar da ikinci ek yerleştirme de tercih yapma hakkına sahip olacaktır.
  • 2021-YKS merkezi ve ek yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleşmiş olan adaylar ikinci ek yerleştirme de tercih yapamayacaklardır. 
  • Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak yerleştirilen adaylardan bazılarının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan önlisans ve lisans programlarına, ilgili puan türünde programın oluşan puanına eşit ve daha yüksek yerleştirme puanı olan adaylar tercih yapabileceklerdir. Yani ek yerleştirme de olduğu gibi ikinci ek yerleştirmede de adaylar taban puanı belli olan bölümler için puanlarının üzerinde tercih yapamayacaklardır. 
  • Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolmayan ve puanı oluşmamış programlarda ilgili puan türünde yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih yapabileceklerdir. 
  • Başarı sırası şartı olan bölümleri ikinci ek yerleştirmede de sadece ilgili başarı sırası şartını sağlayan adaylar tercih edebileceklerdir.
  • Merkezi ek yerleştirmeden farklı olarak adaylar ek yerleştirmede olduğu gibi ikinci ek yerleştirmede de başarı sırası değil puanına göre tercih yapacaktır.  

Bu dönemin avantajları nelerdir?

Uzm. Psk. Danışman Ece Tözeniş, ikinci ek yerleştirme döneminde de önceki yıllara göre fazla sayıda kontenjanın olması nedeniyle tercih yapma hakkı olan adayların bu dönemi bir fırsat olarak değerlendirmeleri gerektiğini söyledi. 

Ece Tözeniş, “Hem merkezi ve ek yerleştirme ile yerleşemeyen hem de puanı ilk kez hesaplanarak tercih yapma hakkı olan adayların ÖSYM tarafından yayınlanacak olan ikinci ek yerleştirme kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve bu doğrultu da tercih yapmaları gerekir.” diye konuştu.  (Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli