RUS´UN - VE DE AMERİKALI´NIN ? PYD/YPG AŞKI BAŞKA

RUS´UN - VE DE AMERİKALI´NIN ? PYD/YPG AŞKI BAŞKA

Davutoğlu, PYD´yi ?Suriye rejiminin uzantısı olan terör örgütü, Rusya´nın sivil halkı bombalamasıyla iş birliği yapan bu terör örgütü,? diye nitelerken şu gerçeği gözlerden kaçırıyor: PYD sadece Rusya´nın değil, ABD´nin de ?bizim çocuklar´ dediği ve bunu

Türkiye sabah saatlerinde Suriye´deki YPG hedeflerine yeni bir saldırı daha  gerçekleştirdi. Reuters haber ajansının Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü´ne dayandırdığı haberine göre, topçu saldırısının hedefi Minnak Hava Üssü ve YPG kontrolundaki başka mevziler. Türkiye dün de sınıra 13 kilometre uzakta olan aynı bölgeye 40 kilometre menzilli Fırtına adı verilen obüs toplarıyla saldırı düzenlemişti. Bu konuda açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu dün şöyle demişti:

 ?"Suriye rejiminin uzantısı olan terör örgütü, Rusya´nın sivil halkı bombalamasıyla iş birliği yapan bu terör örgütü, Azez´e dönük bir saldırıda bulundu. Bu saldırılar sırasında sınırlarımıza da yönelik tacizler oldu. Angajman kurallarını işletmemiz gereken bir durum ortaya çıktı. Bugün angajman kuralları çerçevesinde Azez ve civarındaki tehdit oluşturan güçlere karşı mukabelede bulunulmuştur"

Bu gelişmelerden şu anlam mı çıkıyor: ?YPG dün bize karşı saldırıda bulunduğu için topçumuz angajman kurallarını dikkate alarak misliyle yanıtını vermiştir. Bundan ders alınmamış, orada yerleşik terör unsurları tacizlerini sürdürdüğü için, biz de layık oldukları karşılığı bugün de verdik!?

Bizler gibi uzman olmayan düz insanların yürüteceği basit mantık bu. Ne yazık ki ikitdarın etkili ve yetkili kişileri bu mantığa uygun yanıtlarla, her türlü sorumluluğu adlarına yüklendikleri Türk halkına güvenilir bir bilgi sunmakta yetersiz kalıyor. Örneğin son açıklamalar göre Azez´de 29 militanın öldürülmüş olduğu bildiriliyor.  YPG´ye karşı ne zamana kadar topçularımızın müdahalesini sürdüreceği ve bunun hangi gerekçelerle yapılacağı sorusu akıllara takılıyor duruyor.

Bir ara ?Kobani? ve ?Süleyman Şah? olaylarında pek içli dışlı olunan YPG´ye karşı birden alevlenen düşmanlığın gerekçesi sanki ulusal çıkarlarımıza uygun bir bahaneye dayandırıldı yakınlarda. Denildi ki, PKK´nın uzantısı, hatta tıpkısının aynısı olan bu terrorist grup, sınırlarımızın  güneyinde Akdeniz´e kadar varacak bir kuşak oluşturacaktır. Güneydoğu´da azgınlaşan PKK´nın kuşatması anlamına gelecek bu girişim, Fırat´ın Batısı´na geçmeden durdurulmalıdır. Aksi takdirde o kuşakta yaşayanların etnik yapısını da altüst edecek bir tablo karşısında ülkemizin orta ve uzun vadede güvenliği tahlikeye girecektir.

Bu yaklaşım da aslında yukarıda yanıtsız kalan düz mantık çizgisi benzeri havada asılı duruyor son gelişmelere ve özellikle de Suudi uçaklarının İncirlik´ye olup olmadıkları tartışmalarına  bakarsanız. Zira bir yandan siz bir dilim güvenli bölge için temelde haklı bir duyarlık da gösterseniz, diğer yandan Suriye´ye karadan ve havadan saldırı hazırlıkları yapmaya kalkışmakla olayın ulusal güvenlik denklemlerindeki yerini silip atmış olursunuz. Nitekim Suudi Arabistan askeri güçlerinin neredeyse ipoteğine girebilecek bir askeri harekatın  ülkemizin ve ulusumuzun çıkarları ile bağlantılı yönünü kimseye kanıtlayamazsınız.

Geliniz VOA- Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan bir yoruma göz atalım. Türkiye´nin yeni hamlesini değerlendiren Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç.Dr. Berk Esen, Suudi askeri varlığına kapı açılması için şunları söylüyor:

?Ne yazık ki Türkiye´nin Suriye politikası çok kötü bir yönde ilerliyor. Çavuşoğlu´nun açıklamasını çok kaygı ve endişe verici olarak yorumluyorum. Türkiye, Suriye´deki savaş başladıktan sonraki birkaç ayını Esat rejimini reformlara ikna etmeye ayırdı. Ancak o reformlar gerçekleşmeyince başında Suudi Arabistan ve Katar´ın yer aldığı ve sekteryan (dinsel-mezhepsel) hedefler takip eden bir koalisyona Türkiye kendini eklemlendirdi. Ne yazık ki son dört yıldır da giderek artan bir şekilde bu koalisyon ile birlikte artarak, Suriye´deki iç savaşı daha kötüye noktaya çekecek bir politika takip ediyor. Bu açıklamayı da bu politikanın yeni bir ayağı olarak gördüm ve kaygı verici buldum.?

Resmi açıklamaya göre; Suudi Arabistan´ın IŞİD´e mücadele hedefine yönelik olarak askeri güç gönderdiğini ancak bunun farklı hedefi olduğunu düşündüğünü de paylaşan Esen, ?Rusya´nın orada bu kadar etkin bir rol oynaması Türkiye´yi kaygılandırıyor. Türkiye bu yeni hamleyle hem Rusya´ya karşı bir adım kurmaya hem de PYD-YPG güçleriyle çok yakınlaşmış ve onlar üzerinden bir kara harekatı yürüten ABD´ye de bir mesaj vermeye çalışıyor? diyor.

Bu sözlerin geri planında  bir de geçtiğimiz günlerde Münih´te ABD-Rusya arasında varılan ve hukuksal bağlayıcılığına inanılmadığı için  adına ateşkes denilemeyen, sadece ?düşmanlıkların askıya alınması? tanımlamasıyla bir hafta içinde şiddetin durdurulması yönünde mutabakata varıldığı dikkate alınırsa, Türkiye´nin kendisini ne denli açmazlar sarmalına mahkum ettiğini anlamak kolaylaşır.

Davutoğlu, PYD´yi ?Suriye rejiminin uzantısı olan terör örgütü, Rusya´nın sivil halkı bombalamasıyla iş birliği yapan bu terör örgütü,? diye nitelerken şu gerçeği gözlerden kaçırıyor: PYD sadece Rusya´nın değil,  ABD´nin de ?bizim çocuklar´ dediği ve bunu kafamıza  vura vura tekrarladığı bir oluşum. Sanki ABD ve Rusya, Suriye coğrafyasında paylaşım masasına oturmaya hazırlanırlarken, ilk vardıkları uzlaşma alanı  Suriye Kürtlerinin üstleneceği anahtar rol. Bu rol de Şam Yönetiminin her iki tarafın da kabul edebileceği bir formülasyona rıza göstermesinde bir tür garantörlük üstlenmek. Ayrıca daha ileri planlarda Kuzey Suriye Kürt oluşumlarının Türkiye coğrafyasında yaşanan ayrılıkçı saldırlara katkısı bağlamında her iki ülkenin zımni bir anlaşma içinde olabileceğini de hesaba katmamak olmaz.  

Şimdi ABD ve Rusya bir hafta sonra düşmanlıkları ve şiddeti durudurma çabalarını ortak bir çalışma grubunun gözetiminde yapmaya kalkışırken ve bunu hangi hedefleri vurarak IŞİD´I bitirme sürecinde  mutabakat sağlama  arayışına girerken, sen kalkıp, en fazla müzaharete layık görülen  PYD´yi vurursan bu işte bir yanlışılık, basiretsizlik ya da kasıtlı hareket etme suçlamasından kurtulamazsın.

Araya bir de Suudi Arabistan gibi mezhepçilik kisvesine bürünüp, Yemen´den Suriye´ye kadar uzanan coğrafyada egemenlik kurma macerasını kafa göz yararak başlatan bir ülkeyle, havadan ve de karadan ortak askeri harekata heveslenirsen, dünyanın hiç bir ülkesini yanında bulamazsın. Elin adamı çıkar, 5 yıldan beri Suriye´deki iç savaşta taraf olan Türkiye´nin, son hamlesiyle, Sovyetlerin vurmaya devam edeceğini ABD ile uzlaşma girişiminde bile ilan ettiği bir kısım köktenci/mezhepçi isyancılara desteğini sürdürme planlarından, sırf bu kesimlere Türkiye´den destek sağlanan koridoru açık tutma çabalarından  vazgeçmeyeceğini söyler. Hatta bunun Türkiye´nin öz çıkarları açsısından değil, kimi kişisel/siyasal ve de ticari hesapları adına göze alındığını iddia da eder.

 

 

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

2.TUR ÖNCESİ TARİHE BİR NOT DÜŞMEK

ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU’NUN ADAY OLUP KARŞISINA ÇIKMASINI NEDEN İSTER?

23 NİSAN: EGEMEN ULUS OLMAYI BAŞARDIĞIMIZ GÜN!

LAİKLİK İLKESİNİN 85. YILDÖNÜMÜ’NÜ ANARKEN

GÜNDEM’DE KILIÇDAROĞLU’NUN 'HELALLEŞME' YOLCULUĞU VAR

CUMHURİYET YENİDEN

CHP’NİN İKTİDAR OLMA SORUNU VE ÖTESİ

 TÜRKİYE’YE KARŞI ABD’DEKİ DÜŞMANCA KAKOFONİK SESLER

KONGRE BASKINI DÜZENLETEN BİR BAŞKAN VE ABD’NİN HALLERİ

103. YAYIN YILINA GİRERKEN ‘VAZİYET-İ UMUMİYE’ !

ULUSAL EGEMENLİK İŞLEYİŞLERİNİ 2020 KOŞULLARINDA YENİDEN DEĞERLENDİRMEK...

YEREL SEÇİMLERDE ORTAYA ÇIKAN RİVAYETLER MUHTELİF DE?

KIBRIS´TA ?ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN´ ASLINDA BU GÜNLER İÇİN ÇÖZÜM OLDUĞUNU ANLAMAK GEREKMEZ Mİ?

TÜRK ULUSU´NUN ULUSAL EGEMENLİK SORUNU İLE SINAVI

YENİ REJİMİN SAKINCALARI CHP´NİN EFSANE MİTİNGLERİNDE NEDEN GÜNDEME GELMEDİ Kİ ?

CHP´DE İKİ YANLIŞTAN BİR DOĞRU ÇIKARMAYA ÇALIŞMAK

CUMHURİYET HALK PARTİSİ´NDE DE RESTORASYON, YOKSA?

İLERİ DEMOKRASİDE ?TAMAM MI, DEVAM MI?´ OYUNU!

ARTIK 24 HAZİRAN SONRASINA BAKMANIN ZAMANI

ASKIYA ALINMAKTA OLAN CUMHURİYET REJİMİNE KİM SAHİP ÇIKACAK?

YALNIZ KALINAN DÜNYA´DA İNGİLİZ´İN İPİNE TUTUNMAK

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı