CHP´NİN ADANA MİTİNGİNDEN ALINACAK DERSLER VAR

CHP´NİN ADANA MİTİNGİNDEN ALINACAK DERSLER VAR

Diktaya giden son dönemeçte Cumhuriyet Halk Partililer önce kendi iç sorunlarını, Atatürk Cumhuriyetini yeterince koruma ve kollama kararlılığında yoksun yönetim kademelerini hizaya getirerek çözmek ve de yüklenilen Cumhuriyet ve ülke bütünlüğü sorumluluk

Önümüzdeki günlerde Cumhuriyet rejiminin bir başka ?şeye´ dönüştürülmesi ve ülke bütünlüğünün de tehlikeye atılması yönünde bir zorlu dönemce gireceğiz ulusça. AKP-MHP arasında kapalı kapılar arasında varılan uzlaşmalar sonucu Başkanlık sistemine geçiş çerçevesinde, ?yaşanan fiili durum?a,  yani anayasal yetkilerden, açıkçası hukuktan yoksun tek adam yönetimine kılıf oluşturacak düzenlemeler Meclis´e sevkedilecek. ?Partili Cumhurbaşkanı´ formülünün gölgesinde parlamentonun fiilen denetim yetkisinin  bulunmadığı, buna karşılık ?Başkanın´ ülkeyi kararnameler ve hatta demir yumrukla yönetmesine olanak sağlayacak hükümler, ne gariptir ki parlamenterlerin beğenisine sunulacak. Hatta başbakanın da bulunmayacağı o ?başka şey´ dediğimiz yönetim biçimine en büyük destek de ister istemez mevcut başbakan ve partisi tarafından verilecek olması gibi bir garabet yaşanacak.

Teklifin içeriğini tam olarak bilmiyoruz. Yukarıda değindiğimiz izlenimler sadece kimi iktidar sözcüleri tarafından kamuoyuna sızdırılan ?yoklama´ demeçlerine dayalı. Ama şurası açık ki, bizzat AKP Genel Başkanının  ve destekçisi MHP Genel Başkanının adeta iftiharla muştuladıkları formüle göre yaşanmakta olan ?fiili durum´ yasal hale gelecek! Yasal hale getirilmek ülkenin neredeyse birbuçuk yüzyıldır kanla, gözyaşı ve kimi kuşakların cansiperane çabaları ile oluşturdukları parlamenter sistem müktesebatına ve özellikle de Atatürk Cumhuriyeti´nin temellerini oluşturan ?rejim hukukuna´ uygun olacak mı, bu en büyük sorun olacak.

Önümüzdeki bu önemli badire göstere göstere bir karabasan gibi ulusun ve ülkenin üzerine çökmekte iken yine de bir umut vardı ufukta. Gerek siyasal yükümlülükleri, gerekse kurucusu olduğu Atatürk Cumhuriyeti´nin bekası adına taşıdığı sorumluluklar çerçevesinde Cumhuriyet Halk Partisi bu gidişe dur demenin yöntemlerini ortaya koyacak,  özellikle yaşanan fiili durumun kabul edilmezliğini geniş halk kitlelerine anlatacak, örgütü ve parlamentodaki varlığı ile ciddi bir mücadeleye girişebilecekti. Beklenti buydu. Nitekim birkaç hafta önce Parti´nin Genel Merkez kademelerinden, ?CHP sokağa iniyor, artık parlamento dışında da başkanlık sistemine karşı bayrak açıyor? sözlerini içeren açıklamalar yapılmaya başlandı. İlk mitingin de ?Türkiye´yi Böldürtmeyeceğiz, Cumhuriyetimize Sahip Çıkacağız? başlığı altında Adana´da yapılacağı duyuruldu.

Adana il örgütü haftalar ve günler boyu büyük bir çabaya girişti. Adana´da Cumhuriyet karşıtlarına ve fiili dikta heveslerine set çekecek kararlılığı göstermek açısından, ?bindirilmiş ve doyurulmuş? kitlelerin yer almayacağı bir miting hazırladı. Hatta 100 bin kişilik bir katılım beklentisi ile 3 Aralık gününe gelindi. Bir gün önce de İl Başkanı Ayhan Barut yurttaşlara yaptığı çağrıda şunları söyledi:

?Cumhuriyet´in kurucusu ve koruyucusu olarak, üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle siz değerli, onurlu, Atatürkçü, çağdaş, laik, demokrat yurttaşlarımızla Cumhuriyetimize sahip çıkmak için alanlarda buluşmaya hazırlanıyoruz.

Cumhuriyetimize, Atatürk´ümüze, şehitlerimize ve değerlerimize sahip çıkmak için ilkini 03 Aralık 2016 Cumartesi günü Saat 14.00´te Uğur Mumcu Meydanı´nda gerçekleştireceğimiz büyük buluşmada, yüzbinlerle birlikte ?Türkiye´yi Böldürtmeyeceğiz, Cumhuriyetimize sahip çıkacağız? diye haykıracağız.

Darbeye de diktaya da teröre de karşı olduğumuzu her zamankinden daha gür bir şekilde dillendirip daha çok özgürlük, daha çok demokrasi talebimizi dünyaya duyuracağımız mitingimizde sizi de aramızdan görmekten onur duyacağız. Siz yoksanız bir eksiğiz.

Çocuklarımıza yaşanabilir bir Türkiye bırakmak için gün Cumhuriyete sımsıkı sarılıp, O´nu koruma günüdür.?

Cumartesi günü 100 bin kişi olmasa da çok büyük bir topluluk Uğur Mumcu Alanında yerini aldı ve Genel Başkanı beklemeye başladı. Ve Kemal Kılıçdaroğlu çok önemli hedefler açıklayacağı,  Cumhuriyet düşmanlarını geriletme ve ülke bütünlüğüne sahip çıkma yönünde özgün stratejiler ortaya koyacağı beklentisi taşıyan Adanalıların ve daha önemlisi Türk ulusunun huzuruna çıktı.

Sonuç? Böylesine başarılı sayılabilecek birlikteliği yaşamış katılımcıların beklentisi yerine geldi mi? Buna ?hayır´ demek gerekir. Kılıçdaroğlu gerek grup toplantılarında gerekse günlük polemik çıkışlarında yer alan sözlerden öteye geçmedi. Bir iki aylık gazete sayfalarında her an okunabilecek eleştirilerle CHP´nin bu önemli çıkışını etkisiz bıraktı. Dahası ortaya çıkan zaafyet görüntüsü ile ?fiili durum?cuların ekmeğine de yağ sürülmüş oldu.

Diğer sütunlarımızda Kılıçfaroğlu´nun Mitingin amacını yansıtan ?Türkiye´yi Böldürtmeyeceğiz, Cumhuriyetimize Sahip Çıkacağız? sloganı ile uzaktan da olsa ilgili birkaç pasajı bulacaksınız. Bunların hiç birisi iki partili bir anayasa baskını ile  yasal hale getirilmek istenilen fiili durumun yaratacağı yıkımla,  ülkenin neredeyse birbuçuk yüzyıldır kanla, gözyaşı ve kimi kuşakların cansiperane çabaları ile oluşturdukları parlamenter sistem müktesebatına ve özellikle de Atatürk Cumhuriyeti´nin temellerini oluşturan ?rejim hukukuna´ aykırılığı konusunda neler yapılması gerektiğini ortaya koyamıyor. Bunların hiç birisi,  Cumhuriyet düşmanlarını geriletme ve ülke bütünlüğüne sahip çıkma yönünde özgün stratejiler ortaya koyacağı beklentisi taşıyan Adanalıları ve daha önemlisi Türk ulusunu kararlılığa taşıyacak mesajlar içermiyor. Sadece şu sözlerle  bir teselli aranır mı?:

?Şimdi Türkiye´de hukukun üstünlüğü yok, üstünlerin hukuku var. Hukukun üstünlüğü yok, baskıcıların hukuku var. ?Ben anayasayı dinlemem? diyor. ?Anayasa Mahkemesine itibar etmem? diyor. ?Anayasa Mahkemesine saygı duymam? diyor. E ne oluyor? Diyorlar ki, ?Mademki sen anayasaya uymuyorsun, o zaman senin için anayasayı sana uyduralım.? Ne demek bu? ?Yüzde 92´yle kabul edilen bir anayasaya ben uymam? diyor. Sen anayasaya uymazsan vatandaşlar niye hapiste, vatandaşlar niye tutuklu? Onlara gelince yasa var sana gelince yasa yok. Adana meydanından söylüyorum, CHP iktidarında sende tıpış tıpış o Anayasa´ya uyacaksın. Sen de onun gereğini yerine getireceksin.?

Son cümleyi gördükten sonra karamsarlığın artması daha da  kaçınılmaz oluyor, zira CHP´nin iktidara geleceği o muhayyel günlerde,  tıpış tıpış Anayasa´ya uyulması olasılığı, bu hafta içinde Meclise sunulacak olan Anayasa değişikliği hedefine ulaşırsa,  zaten Erdoğan için bir sorun oluşturmayacağa benziyor!

Diktaya giden son dönemeçte Cumhuriyet Halk Partililer önce kendi iç sorunlarını, Atatürk Cumhuriyetini yeterince koruma ve kollama kararlılığında yoksun yönetim kademelerini hizaya getirerek çözmek ve de yüklenilen Cumhuriyet ve ülke bütünlüğü sorumluluklarına her kademede sahip çıkıp gereğini yapmak gibi bir görev üstlenmek zorundadırlar. Adana Mitinginden çıkarılacak ders bu olmalıdır.

v



 

 

 

 

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

2.TUR ÖNCESİ TARİHE BİR NOT DÜŞMEK

ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU’NUN ADAY OLUP KARŞISINA ÇIKMASINI NEDEN İSTER?

23 NİSAN: EGEMEN ULUS OLMAYI BAŞARDIĞIMIZ GÜN!

LAİKLİK İLKESİNİN 85. YILDÖNÜMÜ’NÜ ANARKEN

GÜNDEM’DE KILIÇDAROĞLU’NUN 'HELALLEŞME' YOLCULUĞU VAR

CUMHURİYET YENİDEN

CHP’NİN İKTİDAR OLMA SORUNU VE ÖTESİ

 TÜRKİYE’YE KARŞI ABD’DEKİ DÜŞMANCA KAKOFONİK SESLER

KONGRE BASKINI DÜZENLETEN BİR BAŞKAN VE ABD’NİN HALLERİ

103. YAYIN YILINA GİRERKEN ‘VAZİYET-İ UMUMİYE’ !

ULUSAL EGEMENLİK İŞLEYİŞLERİNİ 2020 KOŞULLARINDA YENİDEN DEĞERLENDİRMEK...

YEREL SEÇİMLERDE ORTAYA ÇIKAN RİVAYETLER MUHTELİF DE?

KIBRIS´TA ?ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN´ ASLINDA BU GÜNLER İÇİN ÇÖZÜM OLDUĞUNU ANLAMAK GEREKMEZ Mİ?

TÜRK ULUSU´NUN ULUSAL EGEMENLİK SORUNU İLE SINAVI

YENİ REJİMİN SAKINCALARI CHP´NİN EFSANE MİTİNGLERİNDE NEDEN GÜNDEME GELMEDİ Kİ ?

CHP´DE İKİ YANLIŞTAN BİR DOĞRU ÇIKARMAYA ÇALIŞMAK

CUMHURİYET HALK PARTİSİ´NDE DE RESTORASYON, YOKSA?

İLERİ DEMOKRASİDE ?TAMAM MI, DEVAM MI?´ OYUNU!

ARTIK 24 HAZİRAN SONRASINA BAKMANIN ZAMANI

ASKIYA ALINMAKTA OLAN CUMHURİYET REJİMİNE KİM SAHİP ÇIKACAK?

YALNIZ KALINAN DÜNYA´DA İNGİLİZ´İN İPİNE TUTUNMAK

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli