Dış ticarette Çince ile fark yaratın
EKONOMİ 14.09.2021 10:13:00 758 0

Dış ticarette Çince ile fark yaratın

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, İzmir Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine “Çince öğrenin, dış ticarette fark yaratın” çağrısında bulundu.

Yıllık 207 milyar dolarlık hacme ulaşan ihracatı eğitimli kadrolarla daha yukarı taşımak için Ticaret Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı güçlerini birleştirdi.

Ticaret Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında 2019 yılı Ekim ayında imzalanan dış ticareti geliştirmeye ilişkin eğitim iş birliği protokolü kapsamında pilot okul olarak belirlenen liseler arasında yer alan İzmir Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2020 yılı eğitim öğrenim döneminde dış ticaret dalında öğrenci alımına başladı.

Protokol kapsamında Ege İhracatçı Birlikleri, ilgili dalda öğrenim gören öğrencilerin beceri eğitimi ve staj süreçlerine, mezun olacak öğrencilerin istihdamının kolaylaştırılmasına ve öğretmenlerin hizmet içi eğitim faaliyetlerine destek olacak, bunun yanı sıra başarılı öğrencilere burs sağlayacak.

İzmir Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Dış Ticaret Dalı öğrencilerine, müfredatları uyarınca yoğun bir İngilizce eğitiminin yanı sıra ikinci yabancı dil eğitimi de veriliyor.

Ege İhracatçı Birlikleri ve Okul yönetiminden temsilcilerin yer aldığı Proje Yürütme Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığının belirlemiş olduğu ikinci yabancı dil havuzu içerisinden farklı sektörlerdeki ağırlığı ve önemi nedeniyle Çince eğitimi verilmesini kararlaştırıldı.

Ege İhracatçı Birlikleri, Çince dil eğitiminin sağlanması konusunda İzmir Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne destek veriyor.

İzmir Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret eden Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, Çin’in dünya ticaretindeki konumu hakkında öğrencilere bir ders verdi.

Çin’in yıllık 2,5 trilyon dolarlık ihracat ve 2,1 trilyon dolarlık ithalat hacmine sahip dünyanın ikinci büyük ekonomisi olduğu bilgisini veren İşbırakmaz, “Çin günümüzde dünyanın ikinci büyük ekonomisi. Ancak 2030 yılında dünyanın en büyük ekonomisi olması bekleniyor. Çince alt yapısı nedeniyle batı dillerinden ayrışıyor. İngilizce yanında ikinci yabancı dil olarak bir batı dili yerine Çince öğrenmek gençlerimizi iş hayatında bir değil 2-3 adım öne geçirecek. Gençlerimizi Çince öğrenmeye davet ediyoruz” diye seslendi.

Protokol kapsamında, dış ticaretimizin geliştirilmesine yönelik ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi hedefine uygun olarak, Ege İhracatçı Birlikleri ile İzmir Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin iş birliğinin süreceğinin altını çizen İşbırakmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün nüfusu 1,5 milyara ulaşan Çin’de İsviçre standartlarında yıllık 80-90 bin dolar kişi başı milli gelire sahip 150 milyon insan yaşıyor. Çin sadece ihracat yapan bir ülke değil, aynı zamanda büyük bir ithalatçı. Tarih boyunca büyük bir güç olan Çin, dış ticaret alanında çalışacak gençlerimize büyük fırsatlar sunuyor.”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli