Muhsin Durucan


TÜRKİYEDE TARIMI VE TOHUMCULUK


      “Toplumu törenler, bireyi müzik eğitir.”
Shelley
İstanbul Ticaret Borsasında yapılacak olan Türkiye Tohumcular Birliği ve Güvenilir Ürün Platformu tarafından düzenlenen 'Türkiye Tarım ve Tohumculuk Zirvesi, toplantısına -çoğu etkinliklerinde olduğu gibi- Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Sayın Celal Toprakın davetiyle katıldım.
 

***

   Toplantı ya da etkinlik, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Şavaş Akcan, Güvenilir Ürün Platformu Danışma Kurulu Başkanı Cemal Özen, İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuzun katılımı ve konuşmaları ile gerçekleşti. Görevlilerin ve özellikle Güvenilir Ürün Platfoımu Genel Sekreteri Elif Aşlamacı Attepenin çalışma ve çalışmaları gözlere yansıdı.

        Açılış konuşmasını yapan Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak; “Tohumcularla yıllardır doğru bilinen yanlışlar üzerinde çalışıyoruz. Oldukça mesafe aldık. Tarım Bakanlığımızda son dönemdeki önemli paydaşlarımızdan biri. Bu zamana kadar 7 toplantı yaptık. Bundan sonra da toplantılarımız devam edecek.” dedi.

***
       Konuşmasında Ar-Ge faaliyetlerinin tarım alanında önemli olduğunu vurgulayan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, “Dijital teknolojiyi kullanmamız gerekiyor. Alın teri değil akıl teri dökmemiz gerekiyor. Tarım sektörüne 4 milyar TL destek sağladık. Geçen yıl bitkisel üretim açısından rekor kırarak 28 milyon tonun üzerinde bir üretim gerçekleştirdik.”Dedi.

       Tarım sektörünün dijital teknolojiyi kullanması gerektiğini belirten Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, “Bu teknolojiden faydalanmamız gerekiyor. Bu işin sonunda emin adımlarla ilerlemiş olacağız. Ülkenin gıda arzını sağlamak açısından emin olmalıyız. Tohumculuk sektörünü, yakın bir zamana kadar üretimin ana kaynağı olarak kabul ediyoruz. Fakat son dönemde endüstriyel sektör haline geldik. Verim ve kalite açısından bunun ekonomik olarak rekabet edilebilir olduğunu etkiliyor. Daha verimli hale nasıl gelebiliriz bunu tartışmalıyız. Tohum tek başına ciddi faktör. Geçen sene bitkisel üretim açısından rekor kırarak 28 milyon tonun üzerinde bir üretim gerçekleştirdik. TÜİKin tahminine göre bu rakamın bu yıl sonunda geçileceği yönünde. Tohumumuzun kaliteli olması çok önemlidir.” Sözleriyle vurgu yaptı.

        Toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı gururlu olduğunu ifade eden İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, “Tohum sektörü çok önemli bir sektör. Bizler de bu alanda destekler vermeye her zaman hazırız. Bu zamana kadar çok farklı alanlarda projeler gerçekleştirdik. Borsa bünyesinde tohum geliştirme çalışmasında 2012 yılında 50 yıldan daha fazla olan tohumların çimlenmesi projesini başlattık. Bu projede 4 yıl sonunda tohumları çimlendirdik. Neticede iyi bir potansiyele sahip olduğu görüldü. Tohumların barkodlanması yapıldı. Bunun gibi birçok alanda projeler gerçekleştirdik” Dedi.

         Türkiye Tohumcular Birliği ve Güvenilir Ürün Platformu tarafından düzenlenen 'Türkiye Tarım ve Tohumculuk Zirvesi, İstanbul Ticaret Borsasının ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 
 

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00