MUZAFFER GÜRBOĞA/EĞİTİM GÖNÜLLÜSÜ


ŞAŞIRMAK YAŞAMAKTIR


Yaşam enerjimin hala güçlü olup olmadığını test eden bir ölçüte, bir ayraca sahibim. Şaşırabilme yeteneği. Yetenek diyorum, çünkü çocukken bize heyecan, merak , coşku ve her şeye hayranlıkla bakmamızı sağlamaktaydı. Meğer aldığımız eğitim bizim hayattan kopmamıza yaramış. Çocuklukta var olan ama sonra yitirdiğimiz bir yetenektir şaşırma. 

Eğer şaşırmalar, hayran kalmalar, büyülenmeler azalmışsa, yaşama ilgi de, yaşama sevinci de azalmış sayılır. Bunun yaş almayla bir ilgisinin olmadığını düşünüyorum. Olaylara, olgulara, doğaya, önümüzde olana, olmakta olana bakma ve görme biçimiyle ilgisi var. Bilinmiyene karşı tutumumuzla, kendini tüm cömertliğiyle bakışlarımıza sunmuş olanı kabul edip etmemekle ilgisi var 

Yaşamı çok fazla kontrol edip denetlemekle, kendini bir türlü bırakamamakla ilgisi var. Görülenleri hemen yorumlamayı dert edinmiş, nasıl sorusunu ihmal ederek neden sorusunun peşine düşen sabırsız zihinle ilgisi var elbette. Biraz da anı yakalamak, anda kalabilmekle ilgili sanırım. 

Burada zihin otantik olana saldırmakla, görsel şölenin bize hissettireceklerini elimizden avucumuzdan almaktadır. Gerçek yaşantılar heba olmaktadır. Gerçeğe tanıklık, ana ve mekana, orada o anda olup bitene tam teslimiyetle mümkündür. Bu teslimiyet ve olan biteni kabullenme bir miktar ürperti hissettirse bile korkunun da güzeli olabileceğini öğretir bize. Zihin nerede devreye girse orada ve o anda var olmak, orada köklenmek, yerleşmek mümkün olamıyor.Zihnin orada egemen olması sürprize, şaşkınlığa, kuşkuya meraka yer bırakmıyor.Önceden bilinenler, bildiğimizi sandıklarımız, heyecan, coşku dolu, hayranlık dolu, gizemli bir otantik bir var oluşu engellemektedir.Bilinmeyenden acelecilikle kurtulma pahasına. Bilinenin konforuna sığınırız, risk almayı istemeyiz. Yaşamak biraz risk almaktır. Farklıyı denemektir. 

Oysa gizem, yaşamın şiiridir. Gizemli olanı zevkle kabul etme çocukken çok yaptığımız şeydir. O yüzden daha mutluyduk. Ailede ve okulda verilen eğitimle yanıtlar verildi hep, soruları henüz biz sormadan. Niceliklerle uğraştık hep niteliği ihmal ederek. 

Oysa nitelik nicelikten daha önemlidir. Ne hissettiğimizden çok, ne düşündüğümüzü önemseriz. 

 Bizi hissettiren niteliktir. Hissetmek yaşamaktır, şaşırmak yaşamaktır. MUZGÜR. 

1
1.08.2023 01:43:58
555

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00