GÜLCAN TÜRKMEN


Bu da başka hile!


Ülke gündeminde yapılan zamlar var. İlgili bakanlıklar teyakkuzda yapılan zamları mercek altına aldı. Fakat gıda da zamlar devam ediyor.
Toplum olarak yaşananları fırsata çevirmeyi çok iyi biliyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın patates ve soğan fiyatlarının birden bire fırlamasıyla birlikte stokçu, fırsatçı ve sahtekarlara yönelik mücadelesi devam ediyor. 
Bu doğrultuda gözler önce tüccarlara sonra halcilere şimdi de 3 harfli marketlere çevrilmiş durumda… Hedefte olmayanların gözü ise vatandaşın cebinde… Şimdi sizlerle gerçekten yaşanmış bir olayı paylaşmak istiyorum.
Mersin’in Tarsus ilçesinde Okyay Helva ticari unvanı ile helva üretimi yapan firma aynı zamanda üretim fabrikasında perakende satışı yapıyor. Firma ‘Fabrika Satışı’ ibaresi ile satış yaptığı için bu yöntem ile insanların aklında hemen ‘markete göre daha ucuz olur’ algılısı oluşturuyor. 
20 Ekim 2021 tarihinde söz konusu üretim fabrikasında 1 kilo olarak satılan ve net ağırlığı 840 gram olan sade helva 37 TL’den satılıyor. Burada satış yapan mağaza görevlileri 840 gram olarak ambalajlanan helvanın 1 kiloluk olduğunu söylüyor. Satış görevlileri bu ifadeyle satış yapsa da ambalajın üzerinde net ağırlığı yazıyor. Ama satıcı buna rağmen insanların gözüne baka baka yalan ifadeler kullanmayı tercih ediyor. Konumuz helvanın net ağırlığı veya brüt ağırlığı değil… 
Şimdi asıl konuya gelelim fabrikada satış mağazasında perakende satış fiyatı 37 TL olan helva, Adana’da Çetinkaya Mağazasının Mavi Bulvar Şubesi’nde 34,45 TL… İki helvanın ambalajı, markası, gramı aynı…
“Bu nasıl olur?” diye bana sormayın. Buradan hem Orman ve Tarım Bakanlığı’na, hem de Ticaret Bakanlığı’na bu vesile ile bu işin nasıl olduğunu sormak isterim…
Oysa 6502 Sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu’nun ilk Maddesi apaçık ortada;
MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir.
Bu kanun maddesine göre bu firma suç işlemiş olmuyor mu?
Fabrika satış mağazasında, nakliye, işyeri kirası, verdi, çalışan işçi giderleri, raf bedeli, elektrik, su, iletişim vs. gibi maliyete eklenmesi gereken giderler eklenmediği için daha ucuz olması gereken mamul market reyonundan daha pahalıya nasıl satılabilir. 
Firma binanın her yerine “Fabrika Satış Mağazası” diye önüne gelen her yere yazmış. Sayın Orman ve Tarım İl Müdürlüğü ve Ticaret Müdürlüğü  ekipleri bu durumu hiç merak edip sormamışlar mı? Şahsen ben merak ettim. Fiyat karşılaştırması yaptım. Ve bu durum ile karşılaştım. Fiyat, kalite yada hijyen denetimi yapmak bir gazetecinin görevi değildir. Ancak bu kıyaslamayı bir gazeteci yaparken, asıl denetleme yetkisine sahip yetkililer ne yapıyor? Doğrusu cevabını merak ettiğim en soru bu?
Demek ki; insanların “Fabrika Satış Mağazaları”na da itibar etmemesi gerekiyormuş. Eğer bir yerde ‘Fabrikan Halka’, ‘Fabrika Satış Fiyatı’, ‘Tarladan Halka’, ‘Tarladan Sofraya’ vs. gibi ifadeler okuduysanız lütfen telefonunuzdan  o ürünün internetten fiyatını mutlaka kontrol etmenizi rica ediyorum. Yoksa sonra insanın bu şekilde aldatılması, kandırılması ya da dolandırılması adına artık siz karar verin, çok zoruna gidiyor…
Buradan yetkililere duyurulur…

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00