GÜLCAN TÜRKMEN


Çevre kirliliği yeniden arttı


Bütün bir yıl etkili olan kısıtlamaların kaldırılması ile birlikte Adanalılar da en çok sevdikleri etkinlik olan mangal yakma alışkanlıklarına geri döndüler. Bunun için de özellikle hafta sonu başta DSİ piknik alanı, Menderes piknik alanı olmak üzere piknik yapabilecekleri alanların yolunu tuttular.
Adanalılar piknik yapmayı, mangal yakmayı o kadar seviyorlar ki kısıtlamaların kaldırılmasını 4 gözle beklediler. Kısıtlamaların devam ettiği sürede tekne ile göle açılan ve teknede mangal yakan vatandaşların görüntüleri de hafızalardaki canlılığını halen daha koruyor.
Evet Adanalı kardeşlerimiz açık alanlarda mangal yakmaktan büyük keyif alıyorlar. Buna sözümüz yok ancak her piknik sonrasında yaşanan çirkin görüntüler yeniden yaşanmaya başlandı. Vatandaşların büyük çoğunluğu yaptıkları piknik sonrasında çöplerini çöp konteynerlerine atmak yerine piknik yaptıkları alanlara atıp gitmeyi tercih ettiler. 
Haliyle ortalık yeniden aylar öncesindeki görüntülere sahne oldu. Kısıtlamaların devam ettiği süre boyunca insanların evlerinde olmaları ile birlikte yapılan haberlerde insanların çevreye verdikleri zararları daha net gördük. Kısıtlama dönemi boyunca insanların evlerinde olmaları ile birlikte çevre kirliliğinde ciddi düşüş yaşandığı, havaların temizlendiğini, hayvanların daha özgürce doğada gezindiğini gördük, okuduk, izledik.
Yapılan araştırmalar ve arkasından yapılan açıklamalara göre Corona virüsü salgını dolayısıyla insanların dışarı çıkmamasının ve trafik yoğunluğunun azalması ile birlikte hava kalitesinin de iyileştiği açıklandı.
Sanayi tesislerinin varlığı, trafik yoğunluğu ve havaların soğumasına bağlı olarak ısınma araçlarının artmasıyla hava kirliliğinin yoğun yaşandığı İstanbul’da hava kalitesi 1 hafta içinde orta seviyeden iyi seviyeye yükseldi.
Biz insanlar olarak doğaya gerçekten ihanet ediyoruz, havaya ihanet ediyoruz, diğer canlıların yaşam haklarını ellerinden alıyor.
Adana’da şuanda pislik içinde olan piknik alanları, aylar öncesinde tertemizdi. Doğa kendini bulmuştu. Ancak yasaklar kalktı, insanımız yine yapacağını yaptı.
Kısıtlama döneminde evlerinizde kaldığınız süre boyunca çektiğiniz özlemler hürmetine doğaya zarar vermeyin, doğayı kirletmeyin, doğaya saygılı olun. 
 

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92