CENGİZ ARCAN


ÇİFTÇİ


Çiftçilerimiz haklarını ne kadar savunuyor/savunabildi?

Tarımda her gün biraz daha dışa bağımlı olurken, çiftçilerimizin üretiminde düşüş ve köyden şehre kaçış oluyor.

Köylülerin Ziraat Odası, Yağlı Tohumlar, Pancar Ekicileri, Süt Birlikleri gibi temsilcileri olduğu halde çiftçilerimizin sorunları dillendirilemiyor.

Pancar fiyatları düşük tutularak üretim zorlaştırıldı ve Pancar Fabrikaları özelleştirme adı altında satıldı. Fakat ne köylülerden ne de çiftçi kuruluşlarından bir tepki gelmedi. Çiftçiler kendini koruyamayan bir topluluk oldular.

Bendeniz geçenlerde “Yeni Adana” gazetesindeki köşe yazımda “Pancar ekimini yasaklayıp, millete mısır şurubu yedirirseniz ‘milliyetçiyim’ diyemezsiniz” demiştim. Bu sözüme karşılık, alınganlık gösteren (NİSAD) Nişasta Sanayi Derneği hemen tepki verdi.

Adamlar haklılar, haklarını savunuyorlar. Bizim çiftçi kuruluşları gibi yan gelip yatmıyorlar.

Aşağıda NİSAD’ın yazısını sizlerle paylaşıyorum.

 

Cengiz Arcan

23.08.2022

 

 

Konu: Açıklama

Yeni Adana Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Sayın Cihat Ovalı,

Gazetenizde 09.08.2022 tarihinde, “ZAFER” başlığı ile yayınlanan haberde yüksek fruktozlu mısır şurubu hakkında yapılan açıklamayı okuduk. Bu açıklamalarda yer alan yanlış algıya neden olacak bilgileri düzeltmek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla, Türkiye nişasta sanayini temsil eden en büyük kuruluş olan Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) olarak sizinle nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaşmak istedik.

İlgili haberde, “Altı ilkeyi bayrağınıza çizip, ağzınızda geveleyerek Atatürkçü olamazsınız! "Milliyetçiyim" diyorsanız, çiftçinize şeker pancarının ekimini yasaklayıp, Amerika'dan getirdiğiniz kanserojen mısır şurubunu halkınıza yedirmeyeceksiniz!” İfadesine yer verilmiş. Vücut serbest fruktoz ile glikozu veya aynı şekerlerin sakaroz ve nişasta bazlı şekerden gelen halini tamamı ile aynı şekilde emer. Bu nedenle nişasta bazlı şekerin bir bileşeni olarak tüketilen fruktozunmetabolik anormalliğe yol açması veya aynı kaloriye sahip bir diyette diğer şekerlere göre daha fazla kilo alımına neden olması mümkün görünmemektedir. (1) Bu bilgiler değerlendirildiğinde, toplam şekerin bir parçası ya da serbest şeker olarak bulunmasından bağımsız olarak, beslenme ile alınan fruktozun olumsuz sağlık etkilerine yol açtığına dair yeterli kanıt yoktur. (2)

Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz. Bilimsel kanıtlar çerçevesinde, açıklamaları tekrar gözden geçirmenizi bekliyor ve kamuoyuna karşı sorumluluğunuz kapsamında düzeltmenizi diliyoruz. NİSAD olarak, nişasta ve nişasta ürünleriyle ilgili tüm bilimsel kaynaklarımızı sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isteriz.

Saygılarımla,        

İsmail Kemaloğlu

NİSAD (Nişasta Sanayicileri Derneği)

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05