Ahmet DUMAN


Patlıcan ve İncili Çavuş Öyküsü.

İncili Çavuş'u anımsadınız mı?


Padişah o gün öğleden sonra yanında İncili Çavuş ile beraber sohbet edip gülüşürken birdenbire aklına gelmiş gibi “yahu nerededir bizim aşçılarımız tiz gelsinler huzura” diyerek emir verince önde aşçı başı arkasında yamakları huzura gelip etek öptükten sonra emir beklemeye başlamışlar. Padişah fazla bekletmemiş “aşçıbaşı, akşama ne yiyeceğiz?” aşçı başı bu olağan soruya biraz da böbürlenerek “patlıcan şevketlim” demiş. Padişah “ooo çok güzel bayılırım patlıcana.”  der demez İncili hemen araya girivermiş “kesb-i isabet buyurdunuz devletlim” demiş ve eklemiş “ben de bayılırım patlıcana; hele o rengi yok mu mor da eflatunun koyusu, hele karnıyarığı, illa ki yoğurtlu kızartması, ya baş kavurması. Çok iyi bir sebzedir çok” padişah şöyle bir tebessüm etmiş geçmiş. Yine bir öğleden sonra padişah keyifli, İncili tüm hünerini sergiliyor padişahı ve sohbette bulunanları kırıp geçiriyorken padişah, “nerede bizim aşçı başımız tiz gelsin” diye gürleyince aşçı başı ve takımını huzura almışlar. Padişah “bu akşam ne yiyeceğiz aşçı başı?” diye sormuş, aşçı başı mütebessim “patlıcan devletlim” deyince padişah gök gibi gürlemiş “bre nabekâr, bire kaltaban yine mi patlıcan” deyince İncili hemen atılmış “ hakkı âliniz var şevketlim hele o mor rengi yok mu, insanın iştahını kaçırıyor, et, kıyma koymadan yoğurt koymadan yemek olmaz” derken padişah gürlemiş “bre utanmaz incili sen ne biçim bir adamsın ki geçen göklere çıkardığın patlıcanı şimdi yerlere atıyorsun” demiş. Tüm gözler İncili Çavuşta ne cevap vereceği merak ediliyor İncili Çavuş “Özür dilerim padişahım demiş mecburum çünkü ben sizin kadrolu dalkavuğunuzum patlıcanın değil” deyivermiş.

Geçenlerde okuduğum bir yazı ve birde Cumhurbaşkanımızın gazetecilerle yaptığı sözde sorulu yanıtlı bir TV programında gazetecilerden birinin sorduğu soru aklıma bu fıkrayı getirdi.

Adam gazetesindeki neredeyse tam sayfaya yakın köşesinde Cumhurbaşkanının Newyork’ta Central parkta  yaptığı küçük bir gezintiyi anlatıyor neler var neler… İlkin Türk evimizdeki cumhurbaşkanımızı  ziyaret eden diplomat ve devlet adamı kuyruğundan söz etmiş. Bayıldım. Çok yoğun bir ilgi var ve “….bir ara Japon heyeti ile Gürcistan heyeti arasında kalmış.” (Hürriyet gazetesi  24 Eylül 2022 s.4)

Cumhurbaşkanımızın tv de yaptığı gazetecilerle sohbetinde Abdülkadir Selvi’nin Cumhurbaşkanına sorduğu akıl dolu soru müthişti; şehir hastaneleriyle ilgili muhalefeti susturdunuz demeye getirdi. “Bunları vaktiyle eleştiren muhalefete bir sözünüz var mı?” Cumhurbaşkanı ise daha akıllı bir yanıt verdi “köşende gereğini yap” dedi “bak Ahmet Hakan’a o gereğini yapıyor” (Kanal D/CNN TÜRK ortak yayını)

Bu bir yarış. Ama çok eski bir yarış yukarda İncili Çavuş 400 yıl önceden söylemiş seçiminizi iyi yapacaksınız bu yarışta koşul bu…

Daha sonra açıklamalarıyla Ahmet Bey de Abdülkadir Bey de işin gereğini yapmışlar “gereğini yaptım yapacağım”

Dalkavukluğun bir okulu mu var yahu? Nerede yetişiyor bunlar?

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51