Ahmet DUMAN


Seçim Hazırlıkları Nasıl Gidiyor?

atılan oy sandığa nasıl girdiyse öyle çıkmalıdır!


Bu saatten sonra yapılacak seçim erken seçim olma şansını kaybetti. Kemal Bey ve Meral Hanım uzunca bir süredir “Erken Seçim” istiyorlardı. Artık isteseler de istemeseler de seçim erken olmayacak. Eğer olursa “zamanında” olacak. Bana kalırsa şimdi, zamanında seçimi garantiye almak zamanı. Olur ya birileri “ne gerek var şimdi sırası değil dünya kadar işimiz var.” dese ki; kendilerince bir yığın haklı nedenleri var! Seçim ertelenebilir! “Hadi canım sen de!” diyebilirsiniz. Ben de “Böyle bir varsayım gerçekleşecek olursa ne önleminiz var?” diye bir soru sorabilirim. Yanıt vermenize gerek yok!

Şimdi başlığa gelelim: uzunca bir süredir seçim istiyorsunuz da bir hazırlığınız var mı? Soru bu. Bizim bu sandıklı demokrasi tarihimizde birkaç ibretlik olay var. Bunları sıralamaya gerek yok! daha yakın tarihte yapılan ve Seçimin bir “At alma yarışı” durumuna getirildikten sonra “Atı alanın” Üsküdar’ı  geçmesi  olayı var!

Son yıllarda her seçimden önce içim titreyerek söylediğimiz malum “bu , Cumhuriyetimizin son seçimi olabilir” sözü var ya bu kez haklı çıkabilir. Belirtilere ve son değiştirilen seçim yasasına göre olasılık yüksek!

Dikkatli olmak gerek. Yeni değiştirilen seçim yasasında da sandık kurullarını  düzenlemişlerdir. Bu zihniyetin normal tutumu budur; sıkıştıklarında seçim yasasını değiştirirler! Seçim yasaları ne söylerse söylesin neye amir olurlarsa olsunlar bizim için önemli olan; atılan oy’un sandığa girdiği gibi çıkmasıdır.  İşte bu nedenle sandığa sahip çıkılmalı diyorum.

Pekiii sandığa nasıl sahip çıkılacak? Soru ve sorun işte bu!

Adana’da 4585 adet seçim sandığı var. Türkiye’de bu sayı, 177044! Bu sayılar ne anlama geliyor diye sorabilirsiniz. Haklısınız.

Geçen seçimlerde uygulanan seçim kanunu uyarınca her seçim sandığında devletin resmi olarak atamasını yaptığı bir sandık başkanından başka o ilde en çok oyu alan 5 siyasi partinin birer asil kurul üyesi bulunuyor. Ayrıca bu partiler 1 er de sandıkbaşı çalışmalarını takip için müşahit gönderiyorlar. Bu ne demek? Her sandığın başında en az 2 parti üyesi bulunmaktadır demektir.  YSK’ya bağlı olarak çalışan İlçe Seçim Kurulu yukarıda sözünü ettiğim nitelikteki 5 partiye yazı yazarak her sandık için oluşturulacak kurulda görevlendirilmek üzere 1 asil 1 yedek olacak şekilde isim bildirilmesini ister. Partiler bu isimleri bildirirler veya bildirmezler kendi bilecekleri iştir. Ancak bu isimler çok önemlidir.

Yukarda yazmıştım: Adana’da 4585 seçim sandığı var bu sandıkların her biri için ilçe seçim kuruluna 2 kişi (1 asil 1 yedek) bildirilecek her sandık için sandık kurulu başkanına bildirilecek 1 de müşahit sayılırsa 3 kişi seçilmesi gerekiyor. Şimdi 4585 sandık için gerekli insan sayısını hesaplarsak 13755 kişi!

Kemal Bey ve Meral Hanım erken seçim istedikleri o tarihlerde Adana örgütlerinin bu 13755 kişiyi saptamış ve eğitmiş olmaları gerekiyor! Türkiye Genelinde ise bu sayı 531132!

Bu görevlilerin şu anda hemen çalışabilecek şekilde eğitilmesi gerekmez miydi?

Ne dersiniz? Sandık başı görevlileri akıllı telefonlarıyla her çeşit sandık başı olayını anında genel merkezlerine veya il merkezlerine bildirmeye; sayım sonuçlarının ıslak imzalı suretlerini genel merkezlerinde veya il merkezlerinde çoktan hazırlanmış olan bilgi işlem merkezlerine aktarmaya hazırlar mı?

Ben bir soralım derim…

 

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22