Zekai BULUÇ


Çembere alınan devrimci Mustafa Kemal Atatürk


       Arkadaşlar ilk meclisin açıldığı günlerde devrimci Mustafa Kemal Atatürk için “çembere alınan deyimi” kullanıyor! ne ordusu var, ne parası var!  Halife Padişah onu asi ilan etmiş! Şeyhülislam işbirlikçi Dürrüzade Efendi onun “katli vacip” fetvası öldürülmesi için fetva veriyor!

         Bu Ankara Müftüsü Börekçizade Rıfat Bey ise 40 kadar din adamıyla karşı fetva vererek parçalanmayı büyük çabayla önlüyorlar! Yeni Adana Gazetesi sahibi tarafından; Tekalifi Milliye “iç borç” için Niğde'de Adanalı celeplerden parası sonradan ödenmek üzere Adana Kuvayi Milliyesi için 2 koyun sürüsünü borç alıyor. Daha sonra Ahmet Remzi Yüreğir‘ in bu özverisi karşısında Adanalı Keresteciler iki otomobil alarak sarı saçlı mavi gözlü komutanımız Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kuvayi Milliyenin siyasi kanadının lideri oluyor! Gazetesini ve kendisini Pozantı'ya kaçıracak ekibin içerisinde kız kardeşinin oğlu Hüseyin Polisçi de var! Polisci daha henüz 16 yaşında ve büyük sevgi ve saygıyla Kuvayi Milliye katılıyor.

        Hepsinin anısı önünde sevgiyle ve saygıyla eğiliyorum. Adana'daki milislerin komutanı ise Manisalı Alibey! asker kökenli değil ama kendisini askerden daha iyi yetiştirmiş çok iyi kuvaici milislerin yardımına yetiştiriyor. Benim baba diye hitap ettiğim onun bana evlat dediği bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Manisalı ve kendisine kardeş gibi sahip çıkan ve kız kardeşinin torunu Selçuk Polisçi ve Yaşar Polisçi gibi saygın abilerimle kafayı çekecekleri zaman beni de çağırıp ağırlamaktan zevk alıyorlar! Bensiz Masa kurmuyorlar! neleri varsa bilgi de dahil benimle paylaşıyorlar! Yaşar abinden duymuştum! Yıldır Manisalı Türk-Alman Dostluk Derneği’ nde bazen çok sert konuşuyormuş! Adanamız’ da bence iki aile çok zengin olabilirdi. Bunlar Manisa Ali Bey ile Ahmet Remzi Yüreğir beyin arkadaşlarıydı.

          Ama paraya sırt çevirdiler isteseler 10 kuyumcu dükkanı ve petrol istasyonun sahibi olabilirdi. Ahmet Remzi Yüreğir Bey kamu yararına gazetecilik yapmaya başlamıştır. Sırtını bankalara dönük olarak kaldırdılar.

         Merhum Selçuk Polisçi ağabeyim anlatmıştı. Tavla oyunu çok seven Manisalı Alibey oyun oynarken çok kurnazmış! Bunu bana merhum Yıldır Manisalı anlatmıştı! 6-4 zar atıp düşeş oynarmış! karşıdaki itiraz ettiğinde; yanında mücadeleyi izleyenlere dönerek “söylesenize düşeş  attığımı” hepiniz görmediniz mi deyince seyredenler “He ağam düşeş attı”diyerek yalancı şahitlik yaparlarmış!

        O güzel ve yurtsever insanlar beyaz atlara binerek bilinmeyen yere gittiler! Polisçi kardeşleri tanımaktan çok mutlu oldum!

        Anılarının önünde saygıyla ve sevgiyle onların önünde ceketimin de düğmelerini ilikleyerek hürmetle anıyorum! Saygıyla sevgiyle ve de sağlıcakla kalın!             Güzel günler görmek temennisiyle hoşça kalın.

Not: Hainlerden birisi olan Şeyhülislam Dürrizade Abdullah mikrobu İngiliz gemisine binerken tanınmamak için hamam peştemalına ihtiyacı duyulmuştu! Her işbirlikçilerin son kullanım tarihi vardır ve bu yüzden kullanım tarihleri sık sık kontrol etmelidir.

 

YAZARLAR

  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04