Nisanda başlayacak hazine arazileri satışı üreticileri sevindirdi
YURTTA 1.03.2016 10:29:32 914 0

Nisanda başlayacak hazine arazileri satışı üreticileri sevindirdi

Hazineye ait tarım arazileri satışa çıkıyor Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, ?Üretici de ülke de kazanacak?

Maliye Bakanı Naci Ağbal çiftçilerin yıllardır bekledikleri hazineye ait arazilerin satışında son aşamaya gelindiğini açıkladı. Nisan ayından itibaren başlayacak hazine arazisi satışları üretici çevrelerinde heyecanlı bekleyiş yarattı. Türkiye´nin en büyük ovalarından birisinin bulunduğu Adana´nın Yüreğir İlçesi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da ?reform? olarak nitelendirdiği uygulamanın bir an önce başlamasını beklediklerini kaydetti.  Doğan, ?Satışlar özellikle topraksız ya da toprağı az köylüyü rahatlatacak. Üretimi artırarak ülke ekonomisine fayda sağlayacak. Üretici de ülke de kazanacak.? dedi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hazine arazilerinin çiftçilere satılmasının yıllardır sürüncemede olduğunu fakat çıkan yasalarla  önü açılan sürecin Türk ziraatına büyük yarar getireceğini savundu. 

225 BİN KİŞİ BAŞVURUDA BULUNDU

Türkiye´nin birçok bölgesinde olduğu gibi Çukurova´da da geçimini sadece toprağı işleyerek kazanan on binlerce üretici olduğunu hatırlatan Mehmet Akın Doğan, ?Kanun çıktığından bu yana hazine arazileri için 225 bin 367 kişi başvuruda bulundu. Bunlardan elbette elenecekler olacaktır ama her bir çiftçi ailesini 4 kişi olarak hesap etsek bir milyon kişiyi direkt olarak ilgilendirecek bir satış söz konusu. ?diye konuştu.

ECRİMİSİL BEDELİ SATIŞTAN MAHSUP EDİLECEK

Yıllardır çiftçiler tarafından işlenen arazilerin işgal bedeli olan ?ecrimsil bedelleri´ne de açıklık getiren Doğan şunları kaydetti:

?´Çıkarılan yasayla, çiftçi, işgal bedelini ödemekten kurtulacak. Ödediği 5 yıllık ecrimisil bedeli, satıştan mahsup edebilecekler. Bu da çiftçilerimiz adına önemli bir kolaylıktır.´´

ÇİFTÇİ KENDİ TOPRAĞINA SAHİP ÇIKACAK

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, satışlarla; bir kısmı atıl olan bir kısmı ise üretici tarafından işlenmekle birlikte sahiplilik gerçekleşmediğinden yeterli verim alınamayan arazilerde üretimin de canlanacağını bildirdi. Doğan, ?Çiftçi daha önce kendine ait hissetmediği arazi için yeterli yatırım yapmaya çekiniyordu. Ancak şimdi deyim yerindeyse tarlasına ?gözü gibi´ bakacak. Daha iyi verim alabilmek için gereken her türlü girdiyi kullanacak. Bu da hem Türkiye´nin mevcut üretiminde rekolte artışı sağlayacak hem de on binlerce çiftçi ailesinin yüzünü güldürecek? ifadelerine yer verdi.

UYGULAMANIN EKSİKLİKLERİ GİDERİLMELİ

Yapılan açıklamada, yasanın genel itibariyle olumlu yönlerine rağmen bazı eksiklikler de içerdiğinin altını çizildi. Doğan, yasaya konu olan arazilerin 10 yıl süreyle tarım dışı kullanıma yasaklanması gerektiğini vurguladı. Doğan, ?´Bir başka eksiklik ise uygulamanın Maliye Bakanlığınca yürütülmesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uygulama dışında tutulmasıdır. Toprağın önemine ve betonlaşmasının önlenmesine sıklıkla vurgu yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik`ten, bu eksikliği giderilmesine yönelik girişimlerde bulunmasını bekliyoruz ?dedi.

BİR YIL DAHA UZATILMALI

Mehmet Akın Doğan, başvuru süresinin uzatılmasının da yerinde olacağını kaydederek, ?Maliye Bakanının, sürenin bir yıl daha uzatılabileceği konusundaki yaklaşımını çok yerinde buluyor ve destekliyoruz. Haberdar olamadıklarından dolayı başvuru için bir yıllık süreyi kaçıran üreticilerimize bir imkan daha tanınmalı ve süre uzatılmalı ?değerlendirmesinde bulundu.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Yurtta hava durumu

Bayram tatilinde 33 ilde 50 kişi hayatını kaybetti

KURTLAR AĞILA GİRDİ, 79 KOYUNU TELEF ETTİ

DÜZCE´DE 3,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

JMO´dan "Deprem Tehlike Haritası" açıklaması

GÜNDE 4 BİNDEN FAZLA TRAFİK CEZASI

Yurtta hava durumu

Meteoroloji´den son dakika hava durumu tahminleri

Meteoroloji´den bu illere uyarı! Sağanak yağış geliyor |9 Aralık Cumartesi yurtta hava durumu

YURTA HAVA DURUMU

Yurtta hava durumu

Kızılay, İdlib´te tüm insani yardım önlemlerini aldı

Yurtta hava durumu

13 Aralık 2016 yurtta hava durumu

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlaması

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINI KUTLUYORUZ

Tren işçi servisine çarptı: 3 ölü, 13 yaralı

VAKIFLAR YARDIMLAŞMANIN TEMELİDİR

19 Mart 2016 yurtta hava durumu

Nisanda başlayacak hazine arazileri satışı üreticileri sevindirdi

27 Şubat 2016 yurtta hava durumu

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı