SURİYE SINIRIMIZIN 98 KİLOMETRESİNE HAKİM OL(A)MAMANIN FATURASI

SURİYE SINIRIMIZIN 98 KİLOMETRESİNE HAKİM OL(A)MAMANIN FATURASI

Biz sınırlarımızın kaderini başkalarıyla ortaklaşa tayin etmeye zorlanıyor olmanın zilletini taşımak bir yana, gerçekten de Güney´imizde kurulmakta olan bir Kürt devletinin tehditlerini de hesaba katmak durumundayız artık

Amerika´nın başı terörle dertte? 11 Eylül sonrasında içte ve dışta teröristlerle mücadeleyi  ABD en üst sıralarda bir ulusal dava haline getirmiş durumda. Nitekim Pazar günü Barack Obama Oval Ofis´ten yaptığı ve ülkesinin terörle savaşarak sonunda kazanan taraf olacağının altını çizdiği bir konuşmayla ulusa seslendi.

Konuşmanın bir bölümü de beklendiği üzere IŞİD´e karşı yürütülen savaşa ayrılmıştı. Her ne kadar ?IŞİD´e karşı askeri gücümüzü artırmalıyız? dese de ABD Başkanı  bugüne kadar sürdürülenden farklı bir IŞİD stratejisi sinyali vermedi. ?Suriye´de uzun ve maliyeti yüksek bir kara savaşına çekilmemeliyiz. IŞİD gibi grupların istediği bu? sözleriyle, Amerika´nın yeni bir kara savaşına girmeyeceğinin altını çizdi. Bunun anlamı açıktı.  Tıpkı Suriye´de el altından ve uzun hazırlıklardan sonra başlattıkları İç Savaş´ta olduğu gibi,  IŞİD ile mücadelede de bir takım maşalar kullanacaklarını ve kendi ellerini ateşe sokmayacaklarını anlatmak istiyordu.

Ama bu kez her zaman işlerine yarayacağını varsaydıkları bir ?stratejik ortak´ tabloda başka bir yer tutuyordu. Türkiye IŞİD´e karşı atılacak adımlarda, yapılacak hamlelerde pek isteksizdi. Zira Ankara ?Beşşar Esad´ı devirme? oyununda kendisinden beklenenin ötesine geçmiş, Suriyeli muhaliflere arka çıkarken, köktenci unsurların desteklenmesinde ölçüyü kaçırmış ve IŞİD´e kol kanat germişti.

Havadan mücadele aşamasında her ne kadar IŞİD karşıtı koalisyona yardım ediyor, İncirlik dahil kimi hava üslerini ve hatta limanlarını kullanıma açıyor, hatta hava saldırılarında yer alıyor görünse de,  iş IŞİD´in ikmal ve ticaret yollarını kapamaya gelince ayak sürüyordu. Nitekim bu, Türkiye´nin yüzlerce kilometrelik Suriye sınırındaki 98 kilometrelik bölümünde yaşamsal bir sorun halini alıyordu. Sınırın büyük bir bölümünü,  ABD ve koalisyon ortaklarının açık kapalı destekleri ile PYD unsurları ele geçirmiş, buraları ?güvenceye´ alarak IŞİD´e karşı izolasyonu sağlamışlardı. Ama o 98 kilometrelik bölüm bir kevgir gibi geçirgenliğini sürdürmekte idi. Buradan IŞİD´e lojistik destek sağlandığı ve personel geçişlerinin yapıldığı ve en son Rus iddialarının ? kimine göre iftiralarının- konusu olduğu üzere yine buradan İŞID´in hırsızladığı petrolün Türkiye üzerinden pazarlandığı şikayetleri ayyuka çıkmıştı. Sınır bir türlü kapanmıyor, açık yara gibi kanayıp duruyordu.

İşte durum böyle iken Barack Obama´nın Pazar günkü Oval Ofis  konuşmasında Türkiye´nin Suriye sınırını kapatması konusu da gündeme geldi oturdu. ABD Başkanı konuşmasında IŞİD´le mücadele kapsamında Türkiye ile yapacakları  işbirliğine de değinerek, ?Türkiye ile Suriye sınırını kapatma konusunda çalışıyoruz? deyiverdi.

Gerçi ABD´nin bu konudaki beyanları ilk değil. Dışişleri Bakanı Kerry başta olmak üzere kimi Amerikan yetkilileri bu konuda çalışma yapılacağını defalarca söylediler durdular. Ama bu kez bıçak kemiğe dayanmış, IŞİD karşıtı koalisyonun bombardımanları  vs. ile sorunun çözülmeyeceği kabul edilmiş olmalı ki, 98. KM olayı en üst düzeydeki ağızdan ABD´nin mücadele stratejisinin bir parçası olarak bir kez daha altı çizildi. Hem de gerçekten Türkiye açısından aslında askerimizin kafasına çuval geçirme çağrışımını yaptıracak bir tek cümle içerisinde, ?Türkiye ile Suriye sınırını kapatma konusunda çalışıyoruz? ifadesi kullanılarak...

Bahanemiz hep şu oldu o sınır parçası için ve denildi ki, ?Eğer sınırımız olan  bölgenini ve ötesinin kontrolünü PYD unsurlarına kaptırırsak, PKK´nin geri planda bulunduğu bir sözde ?Kürdistan Kuşağı´ Irak´tan Akdeniz´e kadar Güney´imizi kaplayacaktır. Burasının etnik yapısı değişecek, ileride baş edemeyeceğimiz bir oldu bitti ile karşılaşacağız??

Bir gerçek payı olmasına rağmen bu tez iki yönden havada kaldı. Bir kere 98 KM´nin Güneyi´ndeki alanın IŞİD´den  nasıl temzlenip, tehdit unsuru olmayan bir bölge haline gelebileceği konusunda anlaşma sağlanamadı. Ankara o kesimin kontrolümüz altında  bir güvenli bölge haline gelmesini israrla istiyordu, bu talep hiç itibar görmedi.

İkincisi son patlayan ?iddia-iftira´ salvolarından sonra burasının petrol kaçakçılığı kapısı olarak kullanılmakta olduğu izlenimi yüzünden de tezimiz elimizde patladı. Daha da kötüsü Rusya da bu sınırın kapatılıp Güney´deki alanın PYD´nin kontrolüne verilmesinin yapılacak en doğru şey olduğunu bizzat Lavrov´un ağzından beyan etmesi olayın yeni bir yön kazanmasına yol açtı.

Şimdi Obama´nın bir cümlesinin içerdiği bu olumsuz anlamları dikkate alırsak Türkiye´nin ne yapabileceğini iyice sorgulamak gerekiyor. Biz sınırlarımızın kaderini başkalarıyla ortaklaşa tayin etmeye zorlanıyor olmanın zilletini taşımak bir yana, gerçekten de Güney´imizde kurulmakta olan bir Kürt devletinin tehditlerini de hesaba katmak durumundayız artık. ABD o 98 KM´yi kapattırırken, IŞİD´i oralardan temizlemeyi elbette önceleyecektir. Baştan  beri ABD´nin PYD´nin destekçisi olma hatta o unsurları kara gücü gibi kullanma hamlelerini dikkate alırsak, boşluğu kimin dolduracağı açık değil midir? Ya bir de buna Lavrov´un ?Burada PYD kontrol sağlasın? sözlerini anımsarsak, Suriye´de ABD-Rusya arasında ne tür bir paylaşım hesabı yapılmakta olduğunu dikkate almamız gerekmez mi?

Elbette bunlar ?stratejik derinliği´ fazlası ile büyük olan sorular ve kaygılar! Ama elinde silah tutan bir Rus denizcisinin yarattığı sansasyona kapılarak ileri geri konuşmayı yeğleyen sığ düşünceliler tarafından yönetilen dış politikalar çerçevesinde ulusal çıkarlarımızı güvenceye alacak çözümler bulunamayacağı korkusu, bunları geride bırakıyor.

 

 

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

2.TUR ÖNCESİ TARİHE BİR NOT DÜŞMEK

ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU’NUN ADAY OLUP KARŞISINA ÇIKMASINI NEDEN İSTER?

23 NİSAN: EGEMEN ULUS OLMAYI BAŞARDIĞIMIZ GÜN!

LAİKLİK İLKESİNİN 85. YILDÖNÜMÜ’NÜ ANARKEN

GÜNDEM’DE KILIÇDAROĞLU’NUN 'HELALLEŞME' YOLCULUĞU VAR

CUMHURİYET YENİDEN

CHP’NİN İKTİDAR OLMA SORUNU VE ÖTESİ

 TÜRKİYE’YE KARŞI ABD’DEKİ DÜŞMANCA KAKOFONİK SESLER

KONGRE BASKINI DÜZENLETEN BİR BAŞKAN VE ABD’NİN HALLERİ

103. YAYIN YILINA GİRERKEN ‘VAZİYET-İ UMUMİYE’ !

ULUSAL EGEMENLİK İŞLEYİŞLERİNİ 2020 KOŞULLARINDA YENİDEN DEĞERLENDİRMEK...

YEREL SEÇİMLERDE ORTAYA ÇIKAN RİVAYETLER MUHTELİF DE?

KIBRIS´TA ?ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN´ ASLINDA BU GÜNLER İÇİN ÇÖZÜM OLDUĞUNU ANLAMAK GEREKMEZ Mİ?

TÜRK ULUSU´NUN ULUSAL EGEMENLİK SORUNU İLE SINAVI

YENİ REJİMİN SAKINCALARI CHP´NİN EFSANE MİTİNGLERİNDE NEDEN GÜNDEME GELMEDİ Kİ ?

CHP´DE İKİ YANLIŞTAN BİR DOĞRU ÇIKARMAYA ÇALIŞMAK

CUMHURİYET HALK PARTİSİ´NDE DE RESTORASYON, YOKSA?

İLERİ DEMOKRASİDE ?TAMAM MI, DEVAM MI?´ OYUNU!

ARTIK 24 HAZİRAN SONRASINA BAKMANIN ZAMANI

ASKIYA ALINMAKTA OLAN CUMHURİYET REJİMİNE KİM SAHİP ÇIKACAK?

YALNIZ KALINAN DÜNYA´DA İNGİLİZ´İN İPİNE TUTUNMAK

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli