Ahmet DUMAN


?Yok, Hükmündedir? in Hükmü?


Kim yaptı nasıl yaptı bilinmez; II. Meşrutiyet´ten yani 1908 devriminden önce imparatorluk ahalisi arasında meşrutiyetten beklentiler çok yüksek tutulmuştur. Sadece, II. Abdülhamit´in baskıcı yönetimi sona erdirilip özgürlükler geri gelmeyecek, İmparatorluğun en az 100 yıllık kayıpları telafi edilecekmiş! Bu söylentiler ile ahalide yaratılan beklenti çok büyük bir destek sağlamış ve Rumeli Dağlarında yakılan özgürlük ateşi imparatorluğun her yerine bir umut ışığı olarak yansımıştı. Yaratılan bu algı önceleri İttihat ve Terakki Partisinin işine geldi. Hiç kimsenin karşı koymasına fırsat kalmadan iktidara yerleştiler. Bir süre sonra gerçeği, İmparatorluğun içinde bulunduğu durumu gördükleri zaman ellerinde despotluktan başka yapacak bir şeyleri olmadığını anladılar. Geri dönüp II. Abdülhamit´e ?gel kardeşim biz bu işi beceremedik? diyecek halleri yoktu ya! En kolay yolu seçtiler: Onlar da despotlaştılar?

Bu saptamayı ibret olsun örnek alınsın diye yaptım. İktidar, 15 yıllık bir hükümet dönemini yok sayıp her şeyin miladı olarak 16 Nisanı işaret etti; yoksulluk işsizlik geri kalmışlık her şey ama her şey bitecek ve Türkiye jet motoru takılmış gibi birden bire fırlayacak. Daha bir sürü yalan. Hepsini sıralamaya olanak yok? Başından beri böyle yaptılar. İşleri kolay oldu; yalanlarına inanacak hazır bir kitle var ve bunları kolay kandırıyorlar? Birkaç gayretli milletvekilinden başka kimse onlara geçmiş 15 yılda yoksulluğun ne kadar arttığını gelir dağılımının ne kadar bozulduğunu işsizliğin genel nüfusa oranını sormuyor?

Bu durumda CHP ne yapabilir? MYK sını toplayıp 16 Nisan referandum sonuçlarını ?yok hükmünde? sayıp parlamento kulislerine çekilmeli mi, yoksa yeniden alanlara çıkıp referandum sonuçlarının hileli olduğunu anlatmalı mı? Şu saate kadar boş durmuyorlar. YSK´nın yakasını bırakmıyorlar şimdi Danıştay´a başvurdular sonra AYM ye başvuracaklar. Medya Onların bu gayretini görmezden gelmeye devam ediyor. Medyanın verdiği haber MYK nın aldığı ?yok hükmündedir kararı? bu da kimseye inandırıcı gelmedi. Bir hükmü yok yani! Bu açıklamayı yapana şu soruyu sormak gerekir: Peki referandum sonuçları süresi içinde yürürlüğe girdiğinde vatandaş olarak ne yapacağız? Ne dersiniz?

CHP nin sorunu işte burada başlıyor: Siyaset üretemiyor CHP!

İnsanların gözü ve kulağı iktidara ve başındaki zevata çevrilmeli, bunu sağlamalı muhalefet. Referandumdan önce birkaç kez yazdım süslü kelimelerle hiçbir yere varılamıyor. Adam attan düşmüş perişan olup neredeyse sakatlanacak hale gelmiş; atla ilgili bir deyimle göz boyamaya devam edebiliyor! Bir diğeri sanki yıllarca Kırkpınar´da pehlivanlık etmiş gibi ?yıkılan güreşe doymazmış? diyebiliyor.

Ben işin kolayına kaçmıyorum. CHP yi ve Liderini eleştirmiyorum. Referandum öncesinde her türlü sonuç CHP için bir avantajdır diye bazı tavsiyelerde bulundum. Bunlardan biri: CHP´nin,?Hayır? cephesinde bulunan Siyasi Partilere, kendini açık etmiş Parlamento Dışı Muhalefet ve Sivil Toplum Kuruluşlarına söyleyecek sözü olmalıydı. Şu ana kadar böyle bir girişim yok belki yasal haklarını kullandıktan sonra bu ilişkileri kuracaklardır diye düşünüyorum.

Her seçim sonrası malum koro hemen işe koyuluyor: Bu iş Kılıçdaroğlu ile olmuyor. Derhal istifa etmeli! Bu günlerde yine aynı terane başladı? İşin en kolay yolu bu; sözde hem siyaset üstü yazarçizer veya tv yorumcusu olacaksın hem de işe tam ortasından dalacaksın ama köşeden, ama ekrandan. Bu sözüm siyasete emek veren eli taşın altında siyaset yapanlara değil; hariçten gazel atanlara. Bu söylemi sevmiyorum.  Kimle olacak kardeşim? Oldu olacak adıyla sanıyla bir Genel Başkan adayı söyleyin olsun bitsin. Bu, kafa karıştırmaktır.

Aslında önemli bir gerçeği gözden kaçırıyor CHP; belki de farkında değil, Parlamento çatısı altında bulunduğu her gün bu iktidarın tüm icraatlarına ortak olduğu gerçeğini? İstediğiniz kadar ?yok hükmündedir? deyin. Bu sözünüzün O Çatı altında bulunduğunuz sürece hiçbir hükmü olmayacak; havada bir söz olarak kalacaktır. 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51