Ahmet DUMAN


Evlilik Programları ve Riyakârlık Üzerine?


Eskiden, yani şu tv.nin TRT tekelinde siyah beyaz ve tek kanallı yayın yaptığı yıllarda, okur yazarlarımız arasında açık seçik bir bölünme vardı. Sabah işe gelirken ve ya dükkanı açarken dolmuşta veya otobüste akşam oynayan tv dizisinden söz etmek rutin işlerdendi işte bu muhabbetlere katılmayıp diziyle ilgili bir şeyler soran tanıdığa veya tanımadığı herhangi birine oldukça asık ve ciddi bir suratla ?ben tv izlemiyorum? diye yanıt verirlerdi. Güya tv bağımlısı olmadıklarını adeta bağıra çağıra açıklamakla yükümlüymüşler gibi biraz kızgın, biraz da yukardan bakarak?

Biz, nedense, bazı şeylerin doğrusunu biliriz de yaşamımızda uygulamayız. Her birimiz demokrasinin feriştahını bilir, demokratlar arası yarışma yapılsa kralı seçileceğimizi iddia ederiz de oğlan veya kız hafta sonu bir konsere ya da sinemaya gidecek olsa ne olduğumuz derhal ortaya çıkar. Sorgulama başlar: Konser nerede? Biletler kaç para? Kimlerle gidiyorsun? Ben sana o çocuklarla düşüp kalkma diye kaç defa söylemedim mi? Şimdi çocuk bunları nasıl yanıtlasın doğru söylese bir türlü yalan söylese başka bir türlü! Garibim kolay bir yol bulmuştur hem yalan hem doğru: Feşmekangile kimya çalışmaya gideceğim belki onlarda kalırım. Öyle de olur o hafta sonu hem kimya çalışılır hem de konsere ya da maça da gidilir? Normal koşullarda yani dışarıda demokratlığına toz kondurtmaz! Biz neler gördük neler? Hele bu zamanda?

Bir kez daha yazmıştım: Rahmetli Gani Altıok ?riyakârlık(ikiyüzlülük) necip milletimizin en belirgin özelliğidir? derdi? Geçenlerde Tanpınar´ın bir kitabında okudum:  XVII. Yüzyıl Osmanlısının önemli şair ve düşün adamlarından Şeyhülislam Yahya Efendi de görevden alındıktan sonra ?Halk riyayı seviyor. Mürai (ikiyüzlü) olmayandan ne korkuyor ne de utanıyor? demiş?

On, onbeş yıldan beri ?farklı bir örneğiyle daha eski- birkaç tv kanalında Reality Show cinsi programlar var. Kimi sunucusunun adıyla anılıyor kimisi başka adlarla anılıyor ama içerik aynı: Programa ne için katıldığını iyi bilenleri birbirleriyle veya izleyip beğenenlerle evlendirme programı. Ben şimdi sizi tek tek arayıp sorsam ?yahu şu falan tv de falankeşin evlenme programında neler olmuş öyle?? diye hepiniz istisnasız ?valla kardaş ben o programları heç izlemem ki? diye yanıt verirsiniz. Belgesel izliyormuşsunuz! Geçen yıldan beri bu programlara yoğun bir tepki var gerekçe müthiş! Başbakan yardımcısının bu programlarla ilgili söylediklerine bakar mısınız? ?Bu bizim örfümüze, geleneğimize, inançlarımıza, Türk aile yapısına, Anadolu topraklarının kültürüne uygun olmayan şeylerdir. Neymiş efendim reytingi çok yüksek ve dolayısıyla reklam gelirleri de çok yüksek. Olmaz olsun böyle reklam gelirleri! Aile müessesesini ortadan kaldıracak, ulviyetini, kutsiyetini ortadan kaldıracak son derece acayip programlar var.? Buyurmuşlar. Ne denilebilir? Ancak: Vay canına!

İlkin bir saptama yapıp sonra devam edelim. Saptama şu: bu programlar Anadolu´da yüzde 80 oranında izleniyormuş! Ama program kaldırılsın sözüne kimse karşı çıkmıyor.

Şöyle bir etrafınıza bakın özellikle son 15-20 yıl içerisinde parayı bulunca taddüd-i zevcat (çok kadınla evlenme) yapan kaç Müslüman var? Geçim sıkıntısından açlık ve işsizlikten evlilik ya da Türk aile yapısı mı kalmış? Bu programların son birkaç yıldır içerik ve biçim itibariyle kaldırılmayı hak ettikleri bir gerçek; fakat önemli bir görevi var bu programların; bu topluma bir ayna tutuyorlar. Nereye gelmişiz? Ne zaman gelmişiz? Neden gelmişiz? Bu kadar muhafazakâr söylemler, medya ordusu eşliğinde kılınan Cuma namazları neye yaramış? Boşa gitmiş!

Muhafazakârlıktan başka toplumsal bir seçenek bırakmadığınız ve adına birçok kararlar aldığınız Anadolu´da bu programlar yüzde 80 reyting alıyormuş! Haberiniz var mı?

Ne dersiniz? Bu çok önemsedikleri değerler yıpranıyor olmasın?

 Ahmet Duman

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22