Ahmet DUMAN


28 Şubat´tan Geriye Ne Kaldı?


Adam kameralar önünde takım elbiseli kravatlı filan epeyce uygar görünüyordu. Meğerse bu görüntüden, dediklerine bakılırsa çok şikâyetçiymiş. Bunları zorunlu olduğu için giyiyormuş elinden gelse giymeyecekmiş.?Bu memlekette demokrasi yok? muş.

Adam dediğim; Şükrü Karatepe, Refah Partisinin ünlü Kayseri Belediye başkanı. Partisinin 10 Kasım 1996 tarihli İl Divan Kurulu toplantısında bakın neler söylemiş; o günlerde yayınlanan gazetelerde konuşmasının tümü var ?Süslü püslü göründüğüme bakıp da laik olduğumu sakın sanmayın. Resmi görevim nedeniyle bu gün bir törene katıldım. Belki başbakanın, bakanların, milletvekillerinin bazı mecburiyetleri vardır. Ancak sizin hiçbir mecburiyetiniz yok. Refah Partili olarak yeryüzünde tek başıma da kalsam bu zulüm düzeni değişmelidir. İnsanları köle gibi gören, çağdışı bu düzen mutlaka değişmelidir. Ey Müslümanlar sakın ha içinizden bu hırsı, bu kini, nefreti ve bu inancı eksik etmeyin. Bu bizim boynumuzun borcudur.? Konuşmanı n en can alıcı bölümü bunlar? Provokatif, can sıkıcı ve Cumhuriyet karşıtlığı oldukça açık bir konuşma. Zaten, o zamanlar herkesin canı sıkıldı!

1995 yılında yapılan seçimlerden, birinci parti olarak refah partisi çıkmıştı. İkinci ve Üçüncü sıradaki ANAP ve DYP arasında kurulan koalisyon güven oylamasında yapılan hukuksal yanlışlar nedeniyle bozulunca Tansu Çiller yönetiminde DYP; Refah Partisiyle koalisyon kurmuş ve Necmettin Erbakan´ın başbakanlığındaki hükümet parlamentodan güvenoyu almıştı.

Başbakan Necmettin Erbakan Odalar Birliğini yönetmeye istekli olduğu yıllardan beri sürdüre geldiği politik düşüncesini bu iktidar fırsatıyla yaşama geçirebilecekti. Erbakan´ın bu düşünceleri şu 4 başlıkta toplanabilirdi 1-faizsiz ekonomi, 2-İslami ekonomik entegrasyon ve ortak para, 3-Milli ekonomi ve ağır sanayi, 4-Kesinlikle İslam Devleti. 1965 yılından ölümüne kadar izlediğim Erbakan ?nın özet olarak görüşleri bunlardı.  Doğal olarak milli eğitimde, savunmada, uluslar arası ilişkilerde ayrı görüşleri vardı, bunların tamamı kendilerinin Milli Görüş diye anlattıkları programda açıklanmıştı.

Yeni Başbakan Erbakan´ın ilk işi Ortadoğu ve kuzey Afrika gezileri oldu. Anlaşılacağı üzere, önce yandaş ülkelere yolculuk başladı ve ilk skandallar da? Libya lideri Kaddafi ile görüşmede hiçbir iki ülke arasında olmayacak nezaketten ve terbiyeden yoksun tavırlarla ülkemize hakaretler edildi. Türkiye Cumhuriyeti o yıllarda 73 yıllıktı böyle hakaret tarihinde yoktu?

Erbakan daha yurt dışındayken tarikatlar sokaklarda ?şeriat isteriz? diye çığlık çığlığa gösteriler yapıyorlardı. Sakallı, sarıklı, elleri uzun sopalı bazı tipler ortalıkta dolaşıp duruyorlardı. Sonra daha bir yığın ipe sapa gelmez işler her gün gazete manşetlerindeydi.  darmadağın olan siyaset yeni mağdurlar yeni kahramanlar yaratmaya devam etti.

Bir kısım aydın geçinen marjinal sözde demokrat tiplerin de laiklik karşıtı tutumları bunları yüreklendiriyordu. Hele ?ulemaya Çankaya´da bir iftar yemeği var ki bardağı taşıran son damla oldu. O ulemanın gazetelerde resimlerini gören ?yok mu bu memleketin sahibi? diye sızlanmaya başlıyordu.

Böylece toplanan MGK kararlarıyla bu gidişata sözde ?dur? denildi. Ya da denildiği sanıldı?MGK kararlarından bir ay kadar sonra Refah partisine kapatılma davası açıldı sekiz ay sonra da Anayasa Mahkemesi bu partiyi kapattı?

O gün yani 28 Şubat 1997 tarih 406 sayılı MGK Kararına ?2 sahife ve 18 maddeyi ihtiva eden? EK-A´nın 2. Maddesiyle ?tarikatlarla bağlantılı yurt vakıf ve okulların acilen Tevhidi Tedrisat Kanunu uyarınca MEB´na bağlanılması? isteniyordu. Ve daha neler neler?

 Anımsıyor musunuz?

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00