Ahmet DUMAN


Can Sıkıntısından?


Çok canımız sıkılıyor, çok üzgünüz.

Terör tüm dengelerimizi altüst etti. Altüst etmekte de devam ediyor.

Türkiye dört bir yanda savaşıyor. Ayrıca bir de iç savaş var. Çok tedirgin bekliyoruz haber saatlerini hep duyacağımız terör ve şehit haberlerinin tedirginliği içerisindeyiz. Ölenlerin acısı yüreklerimizi dağlamakta devam ediyor.

Neredeyse hepsi birbirine benzeyen şehit fotoğrafları sanki öz kardeşler gibi? Evleri köyleri yolları sokakları da aynı birbirlerine benziyor: sıvasız, kıt kanaat yapıldığı belli evlerde asılmış bayraklar. Evlerin birçoğunda cam çerçeve bile yok. Ucu ucuna bile getirilemeyen yaşamlar. Aileler de birbirinin aynı nereden olursa olsunlar hepsi birbirine benziyor ve hepsi de yoksul. Gözleri çukurda babalar ve bayılmamak için güçlükle çabalayan analar, bacılar, eşler ve gencecik nişanlılar. Çocuklar, kimi aklı erer yaşta kimi iyice küçük. Belirsiz geleceklerini yaşamaya hazırlanıyorlar. Bazıları babalarının şapkalarını taktıkları başlarını dik tutmaya çabalasalar da hayalleri yıkılmış, belli? Kimsenin konuşacak hali yok zorlukla birkaç kelime mırıldanıyorlar belki dua ediyorlar belki de ?vatan sağ olsun? demeye çabalıyorlar. Durum medyanın evire çevire anlattığından daha da kötü? Belki tüm ailenin umutları tükenmiş. Boyunları bükülmüş bütün umutları, devletin vereceği birkaç kuruş tazminat ve aylık.

Burada özetle anlatmaya çalıştığım yıllardır klişe olmuş görüntüler. Az değil; Türkiye bu terör belasını 40 yıldır çekiyor daha önce de anlamsız bir ?sağ-sol? çatışmasında yıllarca birbirimizin canını yakmıştık. O aileler de o gençler de yukarıda tanımladıklarımın aynısıydılar? Bir gerçeği saptamak gerek ki o da şu: O yıllarda yoksulluktan çok söz edilmezdi varoşlar aç köylülerle doldurulmamıştı henüz. Dar gelirli aileler denilirdi ya da kır yoksulu? Ama sonuçta toplumun alt sınıflarını oluşturuyorlardı? O yıllar da acıklı acılı yıllardı?

Birkaç aydan beri dikkatimi başka bir şey çekmeye başladı. Şehitlerin cenaze törenleri, bir siyasi parti tarafından bir çeşit siyasi gösteri haline getirilmişti. Hatta iktidar şimdi yanak yanağa olduğu bu partiyi ?kandan besleniyorlar? diye eleştirmişti. Bu kez daha farklı bir şey: cenaze törenlerinde, Şehit ailelerinin ve katılanların, cami avlularında tabutların başında ki tavırları dikkatimi çekmeye başladı. Katılımcılar olmaması gerektiği kadar militan tavırlılar: muhalefet genel başkanına karşı yapılan çirkin eylemler, muhalefet partisinin çelenklerine yapılan saldırılar cenaze namazı kılmaya değil de muhalefeti terör suçlusu gibi göstermek üzere geldikleri ve bu işe hazırlandıklarını gösteriyor.

Bir şehit babası çocuğunun neden öldürüldüğünün, bu bitmez tükenmez iç savaşın ve etrafımızdaki ülkelerle yaşadığımız savaşların hesabını soracağına, ya da sessizce acısına katlanmaya çalışacağına, dik ve sert bir tavırla ?terörü destekleyenler bana başsağlığına gelmesinler? diyor! Kimi kastettiği belli; kimin terör destekçisi olduğunun farkında bile değil. Bir diğer şehit babası ise diyor ki: Bilmem kaç tane daha çocuğu varmış hepsi bu yolda feda olsunmuş! Neden böyleler? Bu insanlar niçin bu haldeler? Hangi duygu onları evlat acısı gibi düşmanımıza bile vermesin diye andığımız bir acı içerisinde siyaseten saldırgan ve sadık hale getiriyor? İnsan hangi duygu veya akılla evlat gibi Hz. Peygamberin bile tadına doyulmaz bir nimet olduğunu söylediği canını feda etmek isteğini dile getirtiyor.  Aklıma çok tuhaf benim bile inanmak istemediğim bir olasılık geliyor: Daha önceki bir olaydan yeterli dersi alan iktidarın adamları önceden bu insanlara gerekli uyarılarda bulunuyor ne konuşmaları gerektiğini nasıl konuşmaları gerektiğini tembihliyor olabilirler mi? Ne dersiniz?

Tüm dengelerimizin altüst olması galiba böyle bir şey. Acı, ama gerçek şu ki, birileri bu işten rant elde etmekte. Siyasi rant! Anlayın ki siyasetteki ahlak anlayışı nereye düşmüş!

     

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00