Ahmet DUMAN


CHP Bir Siyasi Partidir?


1965 yılı Temmuz ayının o günlerinde Türkiye yeni bir seçime hazırlanıyordu. İsmet Paşa, Abdi İpekçiyle yaptığı bir söyleşide ?C.H.P Ortanın Solundadır? deyiverdi. Rahmetli bu görüşünü hiçbir parti içi kuruma danışıp görüşmemişti. Bu söz önce C.H.P içinde, sonra da tüm toplumda bomba gibi patladı. Türkiye, henüz solunu sağını bilmiyordu. Bir sosyalist geçmiş, bir birikim vardı ama ideoloji yoktu. Yürürlükteki bazı yasalar Sosyalist veya komünist Partilere açık seçik etkinlik göstermeleri olanağını tanımıyordu. Ama ne hikmetse, o yıllara şöyle bir baktığınızda Türkiye´de S.S.C.B ?den daha çok Komünist vardı.   

İsmet Paşa´nın böyle bir sözü etmesi Türkiye Demokrasisi için bir dönüm noktasıydı. Çünkü iktidardan ayrıldığından o tarihe kadar 15 yıl geçmiş olmasına karşın. Parti büyümüyordu. Hatta 1954 seçiminde 30 küsur Milletvekiline kadar düşmüştü?

Bu gerilemenin ve giderek durumun sabitlenerek oy oranının yükselememesinin önemli nedenleri vardı. Ama bu nedenlerden en önemlisi, kuşkusuz, CHP´nin politikasızlığıydı. Çünkü CHP´nin,  o yıllarda DP den daha sonra da AP den hiç farkı yoktu. Bir de CHP´nin şanlı geçmişi, bir de CHP´nin savaş yıllarında uyguladığı politikalar Bir çok çevrelerden en çok da gerici Şeriatçı kesimlerden çok eleştiri almasına neden oluyordu.

Bu arada önce Adnan Menderes´in sonra da Süleyman Demirel´in demokrasiye demagojik yaklaşımları CHP yi sürekli olarak yıpratıyordu. Bu arada Cumhuriyet değerleri de oldukça yıpratılıyordu. Adnan Menderes Saidi Nursi ile seçim çalışması yapıyor Süleyman Demirel Cumhuriyet tarihin de ilk kez Cemaatlerle meşru kurumlarmış gibi ilişki kurmaktan çekinmiyordu?

CHP bu gerici yayılmaya karşı inanılmaz bir mücadele veriyordu İsmet Paşa 80li yaşlarını sürdürmesine rağmen alanlarda mücadele vermeye devam ediyordu.

İsmet Paşa da, Türkiye´de artık yavaş yavaş nitelik değiştirmeye başlayan oy verenler de, işin farkındaydılar: CHP nin önce DP den sonra AP den hiç farkı yoktu! Burada sözü edilen ?fark? sosyo ekonomik politikalar ve insan hakları emeğin mücadelesine, kentlerde gelişen, önce gece kondu bölgeleri, sonra da varoş dediğimiz kent artığı bölgelerdeki yaşam koşulları konusuna yaklaşım biçimiydi.

Ortanın Solunda olmak CHP´yi o yıllarda büyük bir güç haline meclise girmiş olan TİP´e karşı da oylarını korumak amacını taşıyordu? Aslında bu uzun girişi sözü bu güne getirmek için yaptım; yoksa hikaye, uzatılmasına gerek olmayacak kadar yakın tarihte ve henüz belleklerde. Uzun sürdü ama 10 yıl sonra bu siyaset anlayışı CHP yi İktidara taşıdı. Ortanın Solu bir başlıktı. Bir gurup politikacı ve bilim adamı Bülent Ecevit´in Genel Başkanlığında bu sloganın altını doldurdular ve CHP nin AP den farklı olduğunu anlattılar.

Şimdi CHP´de yine tartışma var, yine Kurultay çağrıları var, yine disiplinsizlik iddiaları var, yine istifalar var, yani her zaman olan şeyler var. Herkes birbirini kıyasıya eleştiriyor. CHP´de olağan şeyler bunlar, hatta daha ileri giderek söyleyelim: Kendisini siyasi parti olarak tanımlayan her kuruluşta bunların olağan olması gerek.  Yani bir içe bakış öz eleştiri; normal olanı bu?  Olağan dışılık, böyle şeyleri yaşamak yerine ihraç ihbar ve diğer faşizan baskılarla Devlet destekli olarak bu yola yeltenenleri partiden atmaktır. Bu örnekler ise etrafımızda enine boyuna oynanan oyunlarda. Başlığın anlamı bu.

Yani siz AKP´yi, ya da MHP´yi siyasi parti mi sanıyorsunuz?

Sözü nereye getireceğimi anlayan anlamıştır. Konuya devam edeceğiz.

Arkası önümüzdeki yazıda?

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00