Ahmet DUMAN


Siyasette Fetişizm, İdeoloji ve Tuğrul Türkeş üzerine?


Ne yazık ki, Türkiye´de siyaset ideolojik bir temele oturtulmadan yapılıyor. Bu nedenle de bir kör dövüşü biçiminde sürüp gidiyor. Arada sırada bazı ideolojik pırıltılar görünmüyor değil ama hemen arkasından karizmalar savaşımı geliyor ve biz bunu siyaset sanıyoruz.

İlk ideolojik pırıltı, tuhaftır, DP ile sağda pırıldamıştır. DP, İsmet Paşa´nın, muhtemelen, stratejik nedenlerle yavaş adımlarla Cumhuriyet Devriminin en önemli işi olacak olan Toprak ve Tarım reformu gibi konulara yaklaştığını görünce kurulup tezgâhlanmıştır. 1920 lerde İtalya´da aynı gerekçelerle Faşizmi iktidara getiren güçler DP yi iktidara taşımışlardır. En çok oyu da, garip biçimde, ?topraksız? lığı devam eden köylülerden almıştır.  Kuruluşundan başlayarak göz atıldığında; DP´nin tümüyle bir karşı devrim ideolojisine sahip olduğu görülecektir. Fakat bu yapı ustalıkla göz ardı edilmiş; topraksız köylülerin oylarıyla yıllarca iktidarda kalmışlardır. Bu kez kullandıkları enstrüman ideolojik olmaktan daha çok Demagojik´tir.  

60 lı yılların ilk birkaç yılı henüz 27 Mayıs darbesinin etkileriyle fazla ideolojik bir siyaset görülmemektedir. O birkaç yılın geri kalanında kurulan AP, kapitalist-liberal ekonomik politikalar izleyeceğini açıklayarak, ucuz emek, ucuz kredi ile desteklediği sermaye sınıfının karşılıklı desteğiyle 70 li yıllara kadar gelmiştir. Ne yazık AP nin de siyaset biçimi popülist ve demagojiktir.

Türkiye siyasetine resmi olarak İdeoloji, İsmet Paşanın ?CHP ortanın solundadır? demesiyle ve TİP´in Türk Siyasetine girmesiyle başlamıştır diyebiliriz. O yıllarda Türkiye sağı olağanüstü bir bocalama dönemine girmiştir. Emek sömürüsünün, ülke kaynaklarının talan edilmesinin popülist ve demagojik siyasetle saklanamayacağı korkusuyla bu kez de kaba kuvvete ve Fetişizme başvurmuşlardır. Öncelik ve ivedilikle eski DP lileri veya yakınlarını özellikle Menderes soyadını bir fetiş olarak ortaya sürüp oy toplamaya çalışmışlar ve başarmışlardır. Sonradan Davul-Tokmak sorunu nedeniyle bölünmüşlerdir?

12 Eylül bir noktada bu fetişist yaklaşımların bir süre önünü kesmek istemişse de başarılı olamamıştır. Yine ünlü soyadları ve ünlü siyasetçi yakınları ?emanetçi? olarak yasaklı dönemlerde siyaset alanına sürülmüşlerdir. 

Bu günlerde MHP bir Tuğrul Türkeş sıkıntısı yaşamaktadır. Bu, siyasette fetişizmin, soyadı fetişizminin geldiği son noktadır. Milliyetçilik esaslı bir ideolojidir. Fakat riskleri de oldukça yüksektir.  Çünkü o kavramın altını doldurmak bilgi, birikim ve cesaret ister. Eğer o çatının altını değişen dünya koşullarına uygun bir takım değerler yerine sadece ırk ve din motifleriyle doldurursanız yapacağınız şey fetişizme başvurmak olacaktır. İşte Tuğrul Türkeş sadece soyadından dolayı MHP ye alınmış ve milletvekili yapılmıştır. Çünkü adam Alpaslan Türkeş´in oğludur; başka? Başka bir şey yok! Oysa Milliyetçilik, eğer, vatanı ve milleti sevmek bu kavramlara sahip çıkmak olarak tanımlanıyorsa; Milliyetçiler vatanın her şeyine sahip çıkmalıdır. MHP, bu ülkede emekten yana doğadan yana çevreden yana hangi eylemde boy göstermiştir. Su altında kalan veya çalınan kültürel değerlere, erozyona uğrayan tarım arazilerine sahip çıkmak da milliyetçiliktir. Hırsızlığa, talana kentlerde mahalli yöneticiler tarafından yaratılan yeni yeni kent rantlarına tüyü bitmemiş yetim hakkına sahip çıkmak da milliyetçiliktir, bu, ülkeye sahip çıkmaktır. El öptürmekle ve liderin elini öpmekle ve kurucu liderin soyadından dolayı milliyetçi olunmuyor fetişist olunuyor.

Aklınıza geleni biliyorum. 12 Eylül´den sonra bizimkiler Erdal İnönü isminde ısrar ederlerken Metin Toker ?beyler size sağlam bir önerim var: Ömer İnönü´nün oğlunun adı İsmet İnönü? demişti?

Siyasette fetişizm de soğuk savaş döneminin yadigârı; biz sağlam ve karizmatik liderler peşindeyiz. Oysa o dönem çok gerilerde. Son 50 yıldır artık kitleler, yanlış veya doğru sevin ya da sevmeyin İdeolojik yapılarca yönlendirilip yönetiliyorlar. 

 

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51