Ahmet DUMAN


AB; Uzun Bir Hikâye?


Evlere şenlik bir manşet: ?Haçlı birliği çöküyor?? İngilizler ?AB den çıkalım? dediler ya? Majesteleri de sallıyor ya; artık kesin çöker!

Çok ilginç bir kıtadır Avrupa? Fazla yüksek olmayan üç tarafı denizlerle çevrili neredeyse dünyada birçok ülkeden de küçük sayılabilecek bir kıta. Belki bu özellikleri nedeniyle, çoğu imparator, kral veya diktatörün kendi ülkesini hallettikten sonra gözünü diktiği yer kıtanın tamamı olmuş. Çok ünlü imparatorlar var bu, tüm kıtaya el koyma işine baş koyan. Jul Sezar, Şarlman, I. Napolyon ve son olarak; Hitler. Bu andığımız insanlar kıtada tek bayrak tek millet ülküsüyle hareket etmişler ancak başarılı olamamışlardır. Onlarca dil ırk hatta birkaç büyük Hıristiyanlık mezhebi bu cebri birleşmeye rıza göstermemişlerdir. Her ulus kendi birliğini kendi kültürünü ve dilini yüzlerce yıldan beri korumuştur. Aynen bu gün olduğu gibi? Fransız, Alman, İspanyol milletinden bir kişi ?ben Avrupalıyım? dememiştir. Ulusal bilinçleri onları önce Fransız, Alman ya da Çek olduklarına dair biçimlendirmiştir.

İki Dünya Savaşı arkası arkasına, bu küçük kıtada patlamış, neredeyse kıta kültürünü yok edecek düzeyde zarar vermiştir. Galiba bu nedenle olacak,  II. Büyük Savaş sonrası bileşik Avrupa hülyaları yeniden canlanınca daha başka birleşme yolları aramışlar. Bulmuşlar da. İşi büyük komutanlardan ya da manyaklık düzeyinde deli diktatörlerden kurtarıp parlamentolara, gerçek devlet adamlarına havale etmişler. Fetih yerine işbirliği ve birlikte yaşama yöntemlerini geliştirmişler.

Daha ikinci dünya savaşı sürerken Londra´da sürgünde bulunan Belçika, Hollanda ve Lüksemburg ?Benelüks devletleri? adı altında, hemen savaş sonrası Kuzey Ülkeleri, İzlanda, Danimarka ve İsveç ?Kuzey Konseyi? adı altında birleşmişler.

Robert Schuman adında bir Fransız politikacı Fransız ve Alman Kömür Çelik üretiminin uluslar üstü bir yönetim tarafından ortaklaşa yönetilmesi kararını her iki ülkeye de kabul ettirmiştir. Fransız Alman kömür ve çelik birliği, sonra, Avrupa Kömür Çelik Birliği adını alarak 6 Avrupa devletini birliğe aldı. İşte bu 6 ülkenin katılımı daha sonra AB olacak dev ekonomik gücün temellerini atmıştır.

 O sırada biz ne yapıyorduk? Bir şeyler yapıyorduk doğal olarak; hatta önemli şeyler. Bizim için çok önemliydi. Hem Avrupa ile entegre olacak hem de işsizlerimize bir ekmek ve iş kapısı açmış olacaktık. Hemen binlerce işçi gönderdik. İşte, bu dağ başlarından, köylerden, varoşlardan toplayıp hiçbir ön eğitim uygulamadan iki kelime yabancı dil öğretmeden gönderdiğimiz işçiler Avrupa´da yeni bir Türk imajı yarattı. Bu imaj hiç de olumlu değildi. O imajın üstüne bir de bu günkü bayramlık hallerimizi koyunca geldik bu güne?

AB olmak zor bir işti, ama daha zoru AB olarak kalmaktı! İşte şimdi bu zorluğu yaşıyorlar. İngiltere zaten hiçbir dönemde bu birlikten yana olmadı. Ancak belli kurumlara ve oluşumlara katıldı ve destek verdi. Batı Almanya´nın Doğu Almanya ile birleşmekte acele etmesi, Birliği, diğer doğu Avrupa ülkelerinin de birliğe alınması gerçeğiyle yüzyüze getirdi. O günlerden sonra üye ülkelerdeki ekonomik ve finansal sorunlar yükselmeye başladı.

Bu krizi aşacaklardır. Bundan eminim. İngilteresiz başlamışlardı İngilteresiz sürdürebilirler. Birikimleri ve ekonomik yapıları buna uygun. Bizim goygoyculara bakmayın dağılacakları filan yok!

Şimdi biz ne yapıyoruz?  Zannediyoruz ki havuzun manşetleriyle AB yi dağıtırız. Çok desteklediğim bir proje değil, ama AB veya başka bir örgüte girmek istiyorsanız gereğini yapacaksınız. Eğer sizin istedikleriniz yerine getirilmiyorsa sizi sürekli itip kakıyorlarsa buna izin veremezsiniz. Çekilirsiniz! Bağırıp çağırarak değil; AB siz ama AB standartlarında bir ülke olmaya bakarsınız.

 Ne yazık o iş, yani AB standartlarında ülke olmak işi, bu üslupla olmuyor!

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00