Ahmet DUMAN


Bu Kez gerçekten Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak!


İddialı ve umut taşıyan çok sevdiğim bir laftır; ?Türkiye´de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!? Anımsadınız, o ünlü ?aydınlık için bir dakika karanlık? günlerini. O günlerden sonra Türkiye´de gerçekten hiçbir şey eskisi gibi olmadı olmamasına da ancak eskisini arar hale geldi. Cumhuriyet ağır eleştirilere uğradı, Cumhuriyetle gelen birçok değer inceden inceye eleştirilip yıpratıldı. Örneğin Laiklik despotlukla eş anlamlı oldu Devletçilik geri kalmışlığımızın en büyük nedenlerinden biri olarak yargılanıp asıldı! O güzelim Cumhuriyet yadigârı eserler tavan arasından çıkarılıp eskiciye satılan eski eşyalar gibi acımasızca satıldı. Daha da beteri Cumhuriyet Mafya ile iç içe gösterilmeye çalışıldı! Şimdi sırası değil belki bunların çok yazıp çizdik çünkü?

Şimdi yine eskisi gibi olmayacak bir Türkiye´nin eşiğinde bulunuyoruz.

Bu kez saptama yerinde ve doğru ben de katılıyorum: Türkiye´de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak ve yine eskiyi çok eskiyi bu kez Despot Laikliği, olmadık iftiralarla karalamaya gayret ettiğimiz Kemalist Milliyetçiliği ve pijama terlik üreten Devletçiliği arayacağımız kesin!

17 Nisan Sabahı, eğer o gece kahrınızdan veya sevincinizden uyuyabilecekseniz uyandığınızda, karpuz gibi ortadan ikiye bölünmüş bir ulusla karşı karşıya kalacaksınız. İmanı gereği Evet oyu vererek kaderini ve her şeyini bir insanoğlunun ellerine ve insafına terk edenlerle, ?yahu yapmayın ağır aksak da olsa yürüyen şu Parlamenter Demokrasiyi koruyup varsa eksiği fazlası düzeltip daha işlevsel hale getirelim? diyerek Hayır oyu verenler. Neredeyse ortadan ikiye bölünmüş vaziyette çok ta iyi olmayan duygularla birbirlerine bakıyor olacaklar.

İşte o sabaha özellikle CHP´nin ve CHP´lilerin iyi hazırlanması gerek. Referandum kolay bir seçim; iki olasılık var karmaşık formüller üzerinde aritmetik zekânızı zorlamaya gerek yok. Ya Evet çıkmıştır ya Hayır başka var mı? Yok. Şimdiden Partinin bu iki sonucu da hazırlıklı ve donanımlı karşılaması gerek.

Görünüşe göre Hayır önde çıkacak. Bu yazıyı yazdığım güne kadar elde edebildiğim yansız haberlerde böyle bir izlenim vardı. Bu bir başarıdır! Bu başarının sahiplenilmesinin önemli bir kırılma yaratacağı kesindir. CHP nin bu başarıyı kendisine mal etmesi yanlıştır. Doğrusu CHP bu referandum süresinde başarıyla sürdürdüğü  ?Bu bir memleket meselesidir? anlayışını referandumdan sonra da sürdürmek zorundadır. Alınacak olan oy her durumda yüzde 50´nin üstünde olacaktır. Bu yüzde 50 nin içinde Cumhuriyete ve Demokratik parlamentarizme inanan herkesin oyu vardır. Bu oyu verenlerin bir çatı altında tutulması gerekmektedir.  Bunun yolu yordamı vardır. Siyaset tarihinde birkaç örneği bulunmaktadır. Biraz gayretle araştırılıp bulunabilir. Aksilik bu ya Evet oyları fazla çıkarsa ne olacak? Dünyanın sonu değil. Bu olumsuz sonuca karşın da yapılacak şeyler vardır ve bulunmalıdır. Bu önemli görev de CHP ve CHP´lilere düşmektedir.  Bu durumda yüzde 40 tan aşağı olmayacak bir kitlenin mevcut iktidara karşı aynı zamanda Cumhuriyete ve parlamenter sisteme bağlı olduğu anlaşılacaktır. Bu kitlenin bu birlikteliği sürdürülebilmeli çatı örgüt olarak CHP altında her koşulda toplanabilir olmaları sağlanmalıdır. Çünkü büyük bir olasılıkla gelecekte bu birlikteliğe defalarca gereksinim olacaktır. Bunun ilk ve tek koşulu ise CHP´nin kendisini bu kitleye inandırmasıdır. Bunun nasıl yapılacağı veya yapılmasının ipuçları referandum sürecinde ortaya çıkmıştır. En azından çeşitli nedenlerle Partisine oy vermeyen klasik CHP li tabanın bu ?çeşitli nedenler? ortadan kaldırılarak partiye yeniden katılmaları sağlanmalıdır.

 Evet oyları fazla çıkar ve bu acı gerçekle baş başa kalırsak ne olacak? Yukarıda da dediğim gibi Dünyanın sonu değil! Türkiye´de hiçbir şey referandum öncesi gibi olmayacak ama çözümü 1920´lerin kurucu ideolojisinde, arayacağımız kesin!

Anlatabildim mi bilmem? O durumda da önlem yine Müdafaa-i Hukuk, Misakı milli, kuvayı milliye ideolojisidir. Yani ?Kuva-yi Milliye´ yi etken ve milli iradeyi hâkim kılmak esastır.?          

(23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi Kararlarından)

Ahmet Duman

 

 

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51