Ahmet DUMAN


Sorun devam ediyor: Kaht-ı rical?


PKK, PYD, YPG, YPJ, KDP, KYB? Alfabedeki tüm harfleri kullansak ancak, ortadoğuda ve ülkemizdeki kürt ayrılıkçı veya bağımsızlıkçısı örgütleri ifade etmek olanaklı?

Bizim gençlik yıllarımızda sorun Iraktaydı. Herkes meşrebine mezhebine veya fraksiyonuna göre bir örgütü desteklerdi zaten Onlar da hepsi 2 bilinen örgüttü şimdilerde KDP ve KYB olarak harflendiriliyorlar, o yıllarda Barzani ve Talabani güçleri olarak bilinirlerdi. Bu gruplar da, hem birbirleriyle hem de Irak merkezi hükümeti ile savaşırlardı. Bazen çatışmalar sınırımızdan içerilere kadar yayılırdı. Suriye güllük gülistanlıktı; işler bozulunca Suriye´de de harfler devreye girdi?

 Bu örgütlerin tarihsel geçmişleri çok eski değil bazılarının yaşı 10 yıllarla ancak ifade ediliyor? Ülkemizi bölmeye çalışan ve uluslar arası arenada da Terörist örgütler listesinde bulunan PKK nın varlığını tüm dünyaya açıkladığı Şemdinli ve Eruh baskını üzerinden 36 yıl geçmiş? 36 kanlı yıl? Türkiye bu geçen zamanda unutulmayacak acılar yaşamış ve yaşatmaya devam etmektedir.

Bu günlerde işin ayrı bir boyutu var; anlaşıldığına göre bu ülkede devlet adamı sıkıntısı çekilmektedir.

Majestelerinin ilk Dış işleri bakanı Yaşar Yakış beydi; çok dini bütün bir politikacıydı hatta İslam konferansında bazı sekreterliklerde başkanlık filan benzeri önemli görevler dahi deruhte etmişti? Sonraki Ali Babacan´dı, böylece Ahmet Beyin de içinde bulunduğu bir liste uzayıp Çavuşoğluna kadar geldik? Her biri kendi alanlarında uzmanlıkları olan kişilerdi hatta Babacan Bey ODTÜ mezunuydu. Diğerleri de iyi okullar okumuşlardı? Fakat bazen bakar bakar da ?yahu, bu dışişleri nasıl yönetiliyor?? diye şaşardım?

ABD ile ilişkilerimizin ne zaman başladığını beraber ne serüvenler yaşadığımız, başımıza ne çoraplar ördüğünü uzun uzun yazmak yer israfı olur. Hepimizin malumu. Kısaca: içli dışlıyız! Fakat görünen o ki hiçbir yakınlık kuramamışız.

Geldiğimiz yerde inanılmaz bir aymazlığın acıklı sonuçlarını yaşamaktayız. ABD nin şu anda Ortadoğuda en güçlü müttefiki PYD! Yani PKK! Yani bunca yıl en yakın müttefikimize, hatta stratejik ortağımıza derdimizi anlatamamışız!

Suriye ile ilişkilerimizi ABD´nin küresel istekleri doğrultusunda Suriye´nin bölünmesi amacına yönelik olarak bozmadık mı? Öyleyse nereden çıktı bu yeni müttefik?

Beceriksizlikten, dış politikanın iç politika malzemesi olarak kullanılmasından.

Ünlü ?van münüt? olayından sonra Majestelerinin Atatürk Havalimanında karşılanmasını bir anımsayıverin. Peki ne yararını gördü bu ülke? Hiç. Sözde ?kişilikli Dış politikaymış? Filistinli garibanların yaptıkları gösterilerde Tayyip Erdoğan posteri taşınmasından başka bir gelişme oldu mu? Hayır.

Bu gün Ortadoğu bataklığında ve Ülkemiz içinde PKK terörüne karşı yapayalnızız! Bizi anlayan ve destekleyen bir tek devlet yok! Var mı? Biz bizi ezmeye susturmaya çalışıyoruz. Kimseye haklılığımızı anlatamamışız. Tıpkı ermeni politikasında olduğu gibi? Tıpkı Kıbrıs politikasında olduğu gibi?

İşte bu gibi durumlarda kullanılan bir Osmanlıca terkip koydum yazının başına; Kaht-ı rical. Devlet adamı kıtlığı demektir. Devlet Adamı dağların arkasını, ufukların ötesini görebilmelidir.

Var mı? 

  

mehmet özerdem
2.11.2016 11:50:55
1950 i yıllarından beri devlet adamı yetiştiremiyoruz yetişenin de başına su döküp kaldırıyoruz SEN SENİ İDARE EDEMEZ İSEN EL İDARE EDER SENİ selamlar

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00