Ahmet DUMAN


Karizma Ve Yaşam


Karizma ve yaşam, birbirine benzemez gibi görünen iki kavram? Gel gör ki, neredeyse yüz yaşına erecek bir partinin yaşamında ve tarihinde çok önemli yerleri olan iki kavram.

Bu günlerde medya kıvrak, çift ve uzun dilini CHP ye doladı.  Bütün başlıklar CHP de ?kaynayan kazan? üstüne. Kendileri bu ülkeye eski bir geçmişten yeni düşmüşler gibi. Demokrasiden de, siyasi partilerin kendi iç dinamiklerine uygun ?parti içi demokrasi?den de haberleri yok. Bir ara SHP yi de bu biçemle usandırmışlardı ?kurultaylar partisi? diyorlardı. Çünkü onların geçmişinde ?tek parti? ?tek lider? kavramı vardı. Bu günde aynı; Tek Lider, Tek parti. Bilenler bilir, ona da Demokrasi denilmiyor.

Sosyal demokratların ?karizma?yla tanışması 1972 darbesiyledir. Bülent Bey´i o darbeyi izleyen günlerde partinin Adana´da yaptığı ?Topraksızlar kurultayı? ile tüm ülke tanıdı. Zaten 50 li yıllarda gazeteci olarak sonra da efsane ?Çalışma Bakanı? olarak tanımışlardı.

Bülent Bey´in genel başkanı olduğu CHP, 1974 ve 1977 seçimlerinde en çok oyu alınca kendileri de önce koalisyon hükümetlerinde sonra tek başına kurduğu hükümetlerde Başbakanlık yaptı. 1977 de partinin aldığı oy tam bir zirveydi: %42. Gerçi CHP bu oranı 1957 seçimlerinde de tutturmuştu ama o zaman seçim sistemi farklı olduğu için parlamentoda çoğunluğu alamamıştı.

1974 ve 1977 seçimlerindeki oy artışı Bülent Bey´in karizmasına yorumlanmıştı. Rahmetli o yıllarda gerçekten dünyanın önemli karizmatik liderlerinden biriydi. Almanya´da yaşayan bir yakınım tam o sırada ?Almanya´da nereye aday olsa kazanır? demişti. Fakat yaşamın kendi gerçeği karizmaları çabuk çiziyor! Sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla çıktığınız yolda yalnızlığı seçerseniz, engelleri halkla aşacağız diyerek halkı geri iterseniz, toprak işleyenin su kullananın deyip sonra da biz halkımız kadar solcuyuz derseniz karizma çiziliveriyor. Ve 1979 yılının sonbaharı sizi iyice yalnızlaştırıyor meşhur ?bej, bej? çığlıkları arasında milletvekili ara seçimlerini kaybediyor ve yine tek başınıza istifa kararı alıveriyorsunuz. Ülke kan revan içinde ekonomi altüst siz yenilgiyi kabul edememe kompleksinizle çekiliyorsunuz!

 CHP, bu günlerde medyanın kıvrak, çift ve uzun dilinde. Ufukta Kurultay görünüyor. Bazılarımız ?yetmez! Hemen kurultay istiyor? medya kâh orada kâh burada? Partili kahvelerde yeni karizmalar aranıyor. En iyi karizma benim bakın nasıl taşı gediğine koyuveriyorum diyenler hayır ben olsam parti böyle bir yenilgi almazdı alsaydı derhal istifa ederdim diyerek kendi karizmalarını öne çıkarmaya çalışıyorlar?

Doğaldır yine yanlış yapılıyor; ilkin CHP örgütleri yaklaşık 4-5 yıldır yenilenmemiş ve sürekli seçim kaybetmiş; bir çeşit kaybetme yorgunu, kurultayda oy kullanacak delege 4-5 yıl önce seçilmiş belki bir kısmı partiye oy bile vermiyordur. İkinci olarak CHP´nin kurultay delegelerinin hangi kriterlere dayanılarak saptandığı bilinmiyor! Biliniyor bilinmesine de fincancı katırlarını ürkütmekten korkuluyor. Daha da önemlisi: partinin hiç milletvekili çıkaramadığı illerden Kurultay Delegesi geliyor! Üçüncüsü ise onca genel başkan danışmanı genel başkan yardımcısı şu bir şeyi diyemiyor: Arkadaşlar bir dakika, şu seçim sonuçlarına bir bakalım, değerlendirelim, nerede yanlış yaptık?  Belki kurultayda tüzük değişikliği gerekecek yeni şeyler çıkar önce bir kendimize bakalım. İl il, ilçe ilçe, yerel yönetimlerle hatta mahalle ve köy muhtarlarıyla bir değerlendirme toplantısı yapalım. Zaten olağan kurultay yakın herkes kurdunu orada döksün? Dördüncüsü ise çok daha önemli: Artık Dünya Demokrasileri Karizmalara gereksinme duymuyor! İkinci Dünya savaşından beri vazgeçtiler!  

Yaşamın pratiği karizmaları çabuk bitiriyor. Yakın tarihe siz de bir göz atın; Kemal Bey´in nasıl seçildiğini bir anımsayın. O sıkıntılı zamanda en uygunu Kemal Bey miydi?

Bu kez şişirilmiş karizmalara teslim etmeyin şu Mustafa Kemal yadigârını?

   

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00