Zekai BULUÇ


TÜRK PARASINI KORUMA YASASI


     Girne köprüsünü geçtikten sonra, Türkiye Cumhuriyeti Zirai Donatım Kurumu vardı. Kurumun hemen yanında keresteciler ve enkazcılar arastası vardı. 

      Rahmetli babam M. Kemal BULUÇ’un küçük bir dükkanı vardı. Maddi durumu iyi olmadığı için Salcılar denilen yerden tomruk biçtirip alamadığı için, kavak direği ve yıkılacak evlerden çinko,kalas vb. mallar alıp satardı.

   Babamın Antepli Ali dedikleri bir arkadaşı vardı. Ali amca Antep’ten ve Mardin’den 4 metrelik kavak direği getirip ihale usulü arastadaki esnafa satardı.

    Lisede okurken bir Cumartesi günü babamın yanına gittim. Ali Amca 2 kamyon Kavak direğini getirirken babama 35-40 metre uzunluğunda bir kavak direği sattı. Bayağı da hesaplıydı.

Ben babama dönerek baba bunu niçin aldın kime satacağız? diye sorunca. “Oğlum dağ köylerinin ağaları böyle uzun direkleri çok sever. Bir düğünde nişanda evin yeri belli olsun da çarşıdan gelenler evi aramasın. Direğin uç kısmına da Türk bayrağı asarlar! İşin biraz da havasındalardır.”

      4-5 kişi uzun kavak direğini bizim dükkana taşıyıp Çelik tellerle bağladık!

     Aradan 15-20 gün geçti yine dükkandayım. Babam çarşıya gitmişti. Dükkanın önünde bir Amerikan pikabı durdu ve iki kişi bizim 35-40 metrelik kavak direğini incelediler! Bana biraz da az Türkçeyle fiyatını sordular. Geçmiş gün Doların kaç lira olduğunu bilmiyorum. Bir kağıdın üzerine 200 yazıp yanına dolar işareti koydum. Okey dediler.

    40-50 dakika sonra uzun bir araçla gelip tellerle bağladığımız kavak direğini araca yüklediler. Ve direğin her iki ucuna kırmızı bez sardılar. Ve bana 200 dolar ödediler.

      Biraz sonra babam geldi, durumu anlattım ve parayı babama teslim ettim! Babam bana dönerek “ Oğlum Türk lirasını koruma yasası var, üzerimizde yakalanırsak ceza verirler. Sen bisiklete bin doğru Abidin Paşa caddesine Merkez Bankasına götür, durumu anlat doları liraya çevirttir!”dedi.

     Ben de bisikletime binip Merkez Bankasına gidip Doları, Türk Lirasına çevirttim.

 

    Türk Lirasını Koruma Kanunu olduğunu ilk önce babam Mustafa Kemal BULUÇ ‘tan öğrenmiş oldum!

   Evde kalın,

   Sağlıcakla kalın.

   NOT: Türk Lirasını Koruma Yasası 12 Eylül 1980’den sonra kaldırıldı. Şimdi birisinden borç isteyecek olsan “ Vallahi Billahi Türk parası yok! Dolar var istersen Dolar olarak borç verebilirim!” diyor.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05