(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


BU GEMİ BU KARADENİZ

‘’Cumhuriyet, bizim için olduğu kadar, dönemin mazlum ulusları için de emperyalizme karşı ümit aşılayan, model oluşturan bir zaferin simgesiydi’’


Büyük Dünya Savaşı biter bitmez emperyal paylaşımlar başlamıştır.

Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan Mondros Ateşkesini takiben yedi düvelin dört bir koldan Anadolu işgali başlar.

Mustafa Kemal, İmparatorluğun Filistin, Suriye ve Irak’ı içeren Güney cephesini savunmakla görevli ordu komutanıdır. İşgal başlayınca karargâhını Afrin’den Adana’ya taşır. İşgal kuvvetlerine karşı direniş başlatmayı planlamaktadır.

İskenderun Sancağını işgal eden Fransızlara karşı harekete geçmeye hazırlandığı sırada, işleri karıştırabilir endişesi ile Padişah tarafından alelacele ordu müfettişi görevlendirmesiyle İstanbul’a çağrılır.

GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER

Mustafa Kemal, işgalci donanmaların İstanbul sularına demir attığı gün İstanbul’a gelir.

Adana treniyle Haydar Paşa Garına ulaştığında gördüğü manzara, Çanakkale’de arkalarına bakamadan giden müttefiklerin ortak donanmasıdır.

İstanbul’u işgale hazırlanan 55 parçalık donanma gözdağı vererek, Boğaza doğru seyretmektedir. Dolmabahçe önlerinde yarım ay konumunda demir atıp toplarını saraya çevirirler.

Haydarpaşa Garında saatler süren bekleyişten sonra Boğaz trafiği açıldığında, Kartal isimli istimbotla karşıya geçen Mustafa Kemal, çevresindeki ümitsiz sessizliği ‘’geldikleri gibi giderler’’ sözleriyle bozar.

İşgal kuvvetleri Galata Rıhtımından karaya çıkmaya başlamış, serbest bırakılan İngiliz esirler, sivil giysiler içinde işgalci subayları rıhtımda törenlerle karşılamaktadır.

İşgal güçleri İstiklal Caddesi dâhil resmigeçitlerle İmparatorluğun başkentinde gövde gösterileri yapmaktadır.

İstanbul’un işgali Cumhuriyetin ilanına kadar beş yıl sürer. İlk işgalde asayiş ikincisinde ise yönetim ve idare hâkimiyetini ele geçirirler.

YENİ DEVLET

 

Mustafa Kemal, sabahlara kadar süren Adana toplantılarında filizlendirdiği ulusal direniş ve kurtuluş fikrini, kiracı olarak oturduğu, şimdi Atatürk Müzesi olan Nişantaşı’ndaki evde yeni istişare toplantılarıyla olgunlaştırır.

Ordu müfettişi sıfatıyla Samsun bölgesinde yaşanan isyanları bastırmakla görevlendirildiğinde, düşüncelerini annesi ile paylaşır, gidip de dönmemek var diyerek annesi ve kız kardeşiyle vedalaşır.

16 Mayıs 1919 sabahı Bandırma Vapuru ile aklında direniş ve istiklal fikirleriyle Samsun’a hareket eder.

Bandırma Vapuru, zorlu Karadeniz koşullarında 18 Mayıs sabahı Sinop’a ulaşabilir. Sinop-Samsun arasında karayolu bağlantısı olmadığı öğrenilince tekrar denize açılıp Karadeniz’in hırçın suları ile boğuşa boğuşa Samsun’a intikal ederler.

SAKİNE HEMŞİRE

19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal’i Samsun iskelesinde karşılayanlar arasında tek kadın 23 yaşında, genç gözü pek hasta bakıcı Sakine Baturay’dır.

Erzurumlu eşi yıllardır cephede olan Sakine Hemşire, 1915 olaylarından uzaklaşarak baba evine sığınmak için engelli oğlu sırtında iki ay süren yolculuktan sonra Erzurum’dan Samsun’a gelmiştir.

Oğlunun bakımını da sağlamak düşüncesiyle Samsun Hastanesinde Amerikalı doktorlara gönüllü olarak yardım eder, zamanla hemşirelik kadrosuna alınır.

Cesareti, bilgisi ile sosyal olayların içinde olan Sakine Hemşire, Mustafa Kemal’in Samsun’a geleceğini duyar, kendi talebiyle karşılama kortejine dahil olur.

İstiklal savaşı yıllarında Samsun bölgesinde kadınları örgütleyip, kampanyalar düzenleyerek cepheye lojistik destek sağlayan adsız kadın kahramanlarımızdan birisidir.

SAMSUN IŞIĞI

19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal’in Samsun’da başlattığı direniş hareketi bir ulusun yeniden varoluşunun mucizevi ilk adımıdır.

Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının önderliğinde Anadolu cephelerinde başlatılan ulusal mukavemet ve istiklal savaşı ile işgal altındaki topraklar bir bir kurtarılıp, ulusun makûs talihi yenilerek yeni Türk devleti kurulur.

Cumhuriyet, bizim için olduğu kadar, dönemin mazlum ulusları için de emperyalizme karşı ümit aşılayan, model oluşturan bir zaferin simgesi olmuştur.

Askeri ve siyasi dehası giderek daha yüceltilen Mustafa Kemal Atatürk dünyayı değiştiren en büyük devrimci liderlerin başında yer almaktadır.

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22