(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


AFRİKA YÜZYILI VE AÇLIK

‘’Afrika coğrafyasında kitlesel ölümlerin eşiğine dayanan kronik açlığın mağlup edilmesi tüm insanlığın zaferi olacaktır’’


Küresel açlık, insanlığın bekasını tehdit eden boyutta kitlesel ölümlere yol açabilecek bir drama dönüşmek üzeredir.

      Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı tespitlerine göre Dünyada 43 ülke açlık ve kıtlık koşullarında olup bu bağlamda en büyük çaresizliği Orta Afrika ve Afrika Boynuzu coğrafyaları yaşamaktadır.

      Günümüz Afrika’sı tarihinden kaynaklanan çok zorlu koşullarına rağmen sahip olduğu doğal zenginlikleri ile küresel aktörlerin iştahını kabartan, rekabet oyunlarına açık bir coğrafyadır.

      Değerli madenleri, el değmemiş ham madde ve enerji kaynaklarının yanı sıra insan gücü ile de Afrika gelecekte üzerinde ticaret ve nüfuz savaşları verilecek bir kıtadır. Bu nedenle yeni yüzyıl Afrika Yüzyılı olarak da tanımlanmıştır.

      Burada hüküm süren açlık, iç savaşlar, salgın hastalıklar ve kötü yönetimlere ilaç olamayan ‘’yeni sömürgecilik’’ bu talihsiz coğrafyanın yakasını bir türlü bırakmamakta.

      Günümüzde, Afrika Yüzyılını yaratan değerler üzerinde neredeyse her yolun mubah sayıldığı freni patlamış bir paylaşım rekabeti yaşanmaktadır.

AFRİKA AÇ

Afrika sahip olduğu doğal zenginliklere karşın gıda tedariki açısından Dünyanın en istikrarsız bölgesidir.

      Bunun en büyük nedeni, uluslararası aktörlerin birbirine karşı besleyip desteklediği otokratik iktidarların sorumluluklarını yerine getirmemesi ve açlıkla savaşa karşı teslimiyetleri ve siyasi irade eksikliğidir.

      Başka gündemlere sahip otokrat liderler açlığı yaratan kıtlık, ekonomik kriz, üretim-tüketim dengeleri, salgın hastalıklar ve iç savaşlarla mücadelede yetersiz kalmaktadır.

      Birleşmiş Milletler, 2017 yılında açlık sınırına dayanan Güney Sudan, Nijerya, Somali ve Yemen’de kıtlık ilan etmiştir. Ayrıca Etiyopya, Madagaskar, Kongo, Somali, Orta Afrika ve Çad ağır açlık koşulları içinde sayılmaktadır.

      Açlıkla mücadele eden uluslararası kuruluş ve insani yardım organizasyonlarından sadece BM Dünya Gıda Programı, açlık sınırındaki 95 milyon kişiye gıda yardımında bulunmaktadır.

GÜNEY SUDAN

Kıtlık, salgın hastalıklar, insan göçü ve iç savaş sarmalında açlık çekmekte olan Güney Sudan bu bağlamda bu kritik bölgede en zor durumda olan ülkedir.

      Bağımsızlığının ilk günlerinde amansız bir iç savaş girdabına düşen ülke halen kabile katliamları, kıtlık, açlık, yerlerinden edilmiş milyonlar, salgın hastalıklar ve ekonomik yaptırımlarla baş etmeye ve aynı zamanda ulusal barışı tesis etmeye çabalamaktadır.

      Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü 2017 yılında çaresizlik içindeki Güney Sudan Hükümetiyle birlikte kıtlık ilan etmiştir.

      BM tespitlerine göre 11 milyon nüfuslu Güney Sudan’da iki buçuk milyon insan ölümcül aç, yedi milyon insan açlık sınırındadır.

      Dünya Gıda Programı dört milyon kişiye acil gıda desteği sağlamakta.

      Ülke nüfusunun yüzde 70’i günde ancak bir öğün gıdaya ulaşabilmekte olup günlük standart kalorinin yüzde 40’ını almaktadır.

      Sekiz milyon insan her gün uyandığında günlük gıda arayışına başlamakta ayrıca barınak, ilaç gibi temel ihtiyaçlarda destek beklemektedir.

      Güney Sudan, iç savaştan kaynaklanan dünyanın en büyük mülteci krizlerinden biri ile karşı karşıyadır.

      Dört milyona yakın Güney Sudanlı, Uganda, Etiyopya, Sudan ve Kenya gibi komşu ülkelerdeki mülteci kamplarına sığınmış durumdadır.

      Ülke içinde ise beş milyon kişi iç göçe zorlanmıştır.

      Kanlı çatışma ve baskınların ara sıra halen sürdüğü kontrol dışı bölgelerde, sayıları yüzbinleri bulan kabileler ormanlık alanlarda saklanarak yaşamaktadır.

      Ülke nüfusunun üçte ikisinin yerlerinden edilmiş halde, göçebe hayatı yaşadığı koşullarda esasen zayıf olan zirai üretim neredeyse sıfıra inerek kırsal kesimdeki açlığı alarm veren düzeye çıkarmıştır.

      Kritik eşiğe yaklaştığı rapor edilen Güney Sudan insani krizinin, Afrika’da uygun ortamlar bulabilen sarıhumma, sıtma, kolera, ebola gibi ölümcül salgınlarla buluşması halinde tarihin en büyük insanlık dramlarından birinin yaşanması kaçınılmaz olabilecektir.

      Açlık, zengin fakir demeden tüm ülkelerin ellerini taşın altına koymak zorunda olduğu, çağdaş uygarlığımızın önündeki en kritik meseledir.

      Küresel açlığın alarm veren boyuta ulaştığı Afrika coğrafyası açlığının üstesinden gelinmesi tüm insanlığın zaferi olacaktır.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00