(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


TÜRKİYE SURİYELİLERİ

‘’Dışarıdan kışkırtılan bir iç savaştan kaçış ile başlayıp kanlı paylaşım entrikalarıyla süregiden vesayet ve vekâletler savaşının ülkemize yansıması Türkiye Suriyelileri olacaktır’’


Kıbrıs Türkleri, Bulgaristan Türkleri, Balkan Türkleri dediğimiz gibi şimdilerde Türkiye Suriyelileri de demeye başlayacağız sanki.

İlk akın 2011 yılında iç savaştan canını kurtarmak için sığınanlarla başlamıştı. 11 yılda sayılarının kayıt dışı olanlar, burada doğanlar ve vatandaşlık verilenler dâhil yedi-sekiz milyona ulaştıkları tahmin ediliyor.

Diğer ülkelerden gelenler de hesaba katıldığında Türkiye’deki toplam sığınmacı sayısının 10 milyonu aştığı iddia edilmekte.

Sığınmacı, mülteci veya göçmen diye adlandırdığımız düzensiz gelenlerin yüzde 90’dan fazlası Suriyeli olduğu için kamuoyunda tamamı sanki Suriyeli olarak addedilmekte.

Özetle, 10 yılda çoğunluğu Suriye kaynaklı 10 milyon sığınmacımız oldu.

Bu sayı 100’den fazla ülkenin nüfusundan daha fazla olup hemen hemen bir Yunanistan, Azerbaycan veya bir İsrail kadar.

Sığınmacı halklardan anavatanına dönme özlemi içinde olanlar kadar Türkiye’yi benimseyip burada devam etmek isteyenler de mevcut. 

10 yıldan fazla süreyle bizlerle birlikte yaşayan Suriyeli sığınmacıların, kamplardakiler dışında, kendi birikimleri ile ev, bark sahibi olan, iş yeri kuran, çocukları burada doğan, Türk okullarında eğitim alıp emeğiyle geçinenler arasında geleceklerini Türkiye’de düşleyenlerin sayısının da az olmadığı biliniyor.

Öte yandan, ülkelerine dönenlerden de uzun yıllar yaşadıkları, çocuklarını büyütüp, diline kültürüne aşina oldukları ülke ile bağlarını, hatıralarını bir şekilde sürdüreceği tahmin edilir.

Dışarıdan kışkırtılan bir iç savaşla başlayıp kanlı paylaşım entrikalarıyla süregiden vesayet ve vekâletler savaşının ülkemize yansıması Türkiye Suriyelileri olacaktır.

MÜLTECİLİK

Günümüzde, dünyada 100 milyona yakın insanın zorunlu göçlerle yerlerinden edilmiş olduğu tahmin edilmekte.

Yakın zamanlarda yaşanan en büyük kitle göçleri Suriye, Irak, Afrika Boynuzu ülkeleri, Afganistan ve Myanmar merkezli.

Türkiye, çatışmalı Orta Doğu coğrafyası ile Avrupa arasındaki köprü konumuyla, Afganistan, Irak, İran, Pakistan, Suriye ve Somali ağırlıklı Doğu Afrika kaynaklı mülteci ve sığınmacı dalgalarının transit adresi olagelmiştir.

Ancak son yıllarda, daha önceki kontrollü, kayıtlı kabul ve tampon bölgelere yerleştirme uygulamaları anlaşılmaz şekilde terkedildiği için Türkiye’ye yönelen sığınmacı göçmen trafiği yoğunlaşmıştır.

Türkiye sığınmacılar için bir geçiş güzergâhı iken artık göçmen olarak yerleşilecek hedef ülkeye dönüşmüştür.

Nitekim Suriye örneğine bakıldığında, sığınmacı akını başladığında sınırlarda tampon bölge ve kamplaşma tedbirleri tercih edilmediği için milyonlarca Suriyeli çaresizlik içinde en batıdaki şehirlerimize, kasabalarımıza kadar yayılmış, varlıkları ülke genelinde baş edilmesi güç demografik, ekonomik ve sosyal sorunların müsebbibi olarak görülerek toplumsal tepkiler yaratmıştır.

Sığınmacı yoğunluğunun neredeyse yerel nüfusla eşitlendiği Hatay, Gaziantep, Urfa gibi sınır şehirlerimizde sosyal, ekonomik sıkıntılara ilaveten siyasi daralmalar da gündeme gelmiştir.

Şehircilik altyapısı, belediye hizmetleri ve sağlık bakımı kapasitesi esasen sınırlı olan ve kitlesel sığınmalar karşısında Ankara’nın ilave lojistik destek veremediği bu illerde siyasal çalkantılar yaratabilecek rahatsızlıklar baş göstermeye başlamıştır.

Son 10 yılda birlikte yaşadığımız sığınmacı, göçmen veya mülteci olarak adlandırdığımız misafirlerimizin sayısı nüfusumuzun yüzde 10’unu aşmış durumdadır.

Ülkemiz çatışmalı bir coğrafyanın merkezindeki konumu ile çevresindeki her hareketlilikte kitlelerin transit geçiş, konaklama ve sığınma dalgalarına maruz kalmıştır.

Açıklanan resmi rakamlarla tahminler arasında önemli farklar olsa da kesin olan husus hâlihazırda Dünyanın en çok sığınmacı barındıran ülkesi olduğumuzdur.

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51