ÖZDİŞ: “ELEKTRİK FATURALARI VATANDAŞI ÇARPIYOR”
CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş düzenlediği basın toplantısında 03 Mart tarihinde TBMM´de Enerji Bakanlığı´nın bütçesi görüşülürken, Enerji Bakanı Berat Albayrak´a yönelttiği sorular ve aldığı cevaplar konusunda açıklamalarda bulundu.
Tarih: 11.3.2016 15:35:40 / 155okunma / 0yorum

Bakana 2 soru yönelttiğini ve Adana´da özellikle aşırı sıcak yaz aylarında veya çok yağışlı kış günlerinde yaşanan elektrik kesintileri ile “tek kalemde birleştirildi” adı altında açıklaması yapılan “dağıtım bedeli” kalemini, daha doğrusu soygununu sorduğunu vurgulayan Özdiş şu bilgileri paylaştı:

“Yaz aylarında Adana´daki elektrik kesintileri ile ilgili bize çok telefon geldi. 2 seçim arası dönemde genelde Adana´da bulunduğumdan dolayı bizzat ben de tanık oldum.3-4 günden hatta 1 haftadan fazla süren elektrik kesintilerinin olduğu mahalleleri biliyorum. Adana milletvekiliyim ve bölgemin her türlü sorunu ile ilgilenmek benim asli görevim.Ben bu konuyu o dönemin Enerji Bakanı Sayın Taner Yıldız´a yazılı soru önergesi vererek sormuştum.

Bu önergeme cevap olarak aşırı yoğunluktan dolayı trafoların ve hatların zorlandığı, zaman zaman patladığı bilgileri geldi ancak yine de tüketicinin aşırı yoğunluktan sorumlu tutulması gibi bir durumu ben kabullenmek istemiyorum. Belirli günlerde yoğunluk oluyorsa bu öngörülmeli ve buna göre önlem alınmalıdır. Ayrıca özelleştirilirken “ daha kaliteli hizmet sunulacak “ denilen elektrik piyasasının ne kadar kaliteli olduğunu da sadece bu nedenden dolayı bile tartışabiliriz. Şirket tabi ki kar maksimizasyonu için çalışacak ancak elektrik gibi en temel ihtiyaç malzemesinin de böylesine değersizleştirilmesi, “tekel” mantığıyla işletilmesi kabul edilebilecek bir durum değildir.

“Elektrik faturaları vatandaşı çarpıyor, vatandaş 23 TL´lik faturaya 44 TL ödüyor!”

Enerji Bakanına 2. Olarak “tek kalemde birleştirildi” adı altında açıklaması yapılan “ dağıtım bedeli” kalemini, daha doğrusu soygununu sordum. Bakan bey cevap olarak bütün kalemlerin tek kalemde birleştirilerek faturaların basitleştirildiğini söyledi ve Türkiye´nin kWh anlamında Avrupa´nın en ucuz 4. ülkesi olduğundan bahsetti.Y azılı olarak bu istatistikleri istedim ancak henüz bir belge elime geçmedi o nedenle bu konudaki kendi çalışmamdan örneklerle devam edeceğim.

Ancak ilk olarak söylemeliyim ki “dağıtım bedeli” uygulaması, kalemlerin tek tek takibini imkânsız hale getiren, kullanıcının gelen zamları, fiyat değişimlerini aydan aya kontrol etmesini engelleyen bir uygulamadır. Bakın bu elimdeki Ankara ilindeki bir hanenin Şubat ayına ait elektrik faturası. Toplam fatura bedeli 44,40 TL, şimdi bu 44 TL´nin detaylarına bakalım. Bu vatandaş yaklaşık 25 günlük bu faturasında toplam 107 kWh elektrik kullanmış, ve tüketim bedeli olarak birim fiyatı 0,21 TL´den toplam 22,99 TL bedel faturaya yansımış. Dağıtım bedeli olarak da birim fiyatı 0,11 TL´den toplam 12,75 TL faturaya yansıtılmış. Vergileri de hesaba katarsak en nihayetinde toplam fatura 44 TL olmuş. Yani bu kişi 23 TL´lik tükettiği elektriğe toplamda 44 TL ödemiş. Yani toplam fatura bedelini, kullanılan kWh e bölersek 1 k/s bedeli olarak 0,41 TL oluyor. Sizce biz bu fiyatlarla gerçekten Avrupa´nın en ucuz elektriğini kullanan 3. , 4. Ülke olabilir miyiz?

“Elektrikteki bu soyguna bir son verin!”

2013 yılında Enerji Bakanlığı tarafından yayınlanan bir araştırmayla devam ediyorum: Söz konusu araştırmaya göre Avrupa´nın en pahalı elektriğini Danimarka kullanıyor, bunun da nedeni devletin, vatandaşlarını yeşil enerji ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneltmek istemesi. Bu araştırmadaki sıralamaya göre bizim ülkemiz Avrupa´nın en pahalı 22. Ülkesi. Bu verilere bakarak sayın bakan´ın Avrupa´nın en ucuz 3. 4. Ülkesiyiz demesine şaşmamak gerek ancak aynı araştırmanın ilk paragrafındaki cümleye dikkat çekmek istiyorum:

“Bu araştırmada, satın alma gücü paritesi ya da kişi başına düşen gelir gibi ülkeler arasında gerçekçi bir karşılaştırmayı sağlayacak reel bir sıralama yapılmamıştır.”

Sayın bakana buradan sesleniyorum: Satın alma gücü paritesi veya kişi başına düşen geliri bu denkleme katıp sıralamayı tekrar yapar mısınız? Kâğıt üzerindeki rakamlar veya Euro dolar kurlarının yüksekliği bizi ilgilendirmiyor, biz cebimizden çıkan paraya bakıyoruz. Ben 107 kWh tüketim yapıp, 44 TL fatura ödüyorsam benim için birim fiyat 0,41 TL´dir, bu kadar basit.

Bizim ülkemizde yeşil enerjiye yönelik bir teşvik var mı? Tabi ki hayır, aksine Sinop ve Mersin´e nükleer santral yapıyoruz. Adana bölgesine yaklaşık 10 tane kömürle çalışan termik santral yapılıyor. Halen dünyanın 30-40 yıl gerisindeyiz. Asrın lideri, sağlam irade diye diye 14 yıldır bu ülkeyi yönetenler dünya gelişmelerini, inovasyonu ve teknolojik gelişmeleri takip edemeyecek kapasitedeler.

“Kayıp kaçağı önleyemiyorsunuz, onu da türlü şekillerde vatandaşa ödetiyorsunuz”

Bu bağlamda bir skandaldan daha bahsetmek istiyorum, Elektrik Mühendisleri Odası(EMO) bunu son zamanlarda sıkça dile getirdi.

EPDK´nın geçtiğimiz ay yayınladığı “Dağıtım Sistemi Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ” e göre dağıtıcı şirketlere yeni rant kapıları açılmış, milyonlarca liralık ek gelir elde etmelerinin önü açılmıştır. Söz konusu tebliğe göre bundan böyle şirketlerin temsil, ağırlama, sosyal sorumluluk, danışmanlık gibi giderleri faturalara yansıtılabilecektir. Şirketler kamu mülkiyeti üzerinden kira ve reklam geliri elde edebilecektir. Oysa ki dağıtım altyapısının mülkiyeti TEDAŞ´a ait olup; işletme hakkı devir sözleşmesinde reklam gelir hakkı devredilmemiştir. Ayrıca üçüncü şahıslar tarafından TEDAŞ mülkiyetindeki tesislere zarar verilmesi durumunda sigorta şirketinden veya ilgiliden alınan tazminat, şirketlerin geliri sayılmıştır. Yani bu ne demek, kamu mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmazların hasara uğraması sonucu alınan tazminat, bunların hasarının giderilmesi için harcanmayacak yalnızca işletme hakkına sahip olan şirketin kasasına gelir olarak girebilecektir.

Yine aynı tebliğe göre dağıtım şirketleri başka kişi, kurum veya şirketlere “ bakım onarım hizmeti” veya “ danışmanlık hizmeti” verebilecek, doğal tekel oldukları bu sektörde sermaye ve tekel güçlerini kullanarak rekabet ortamını bozucu bir duruma sebebiyet verebileceklerdir. 6446 sayılı Yasa`ya göre dağıtım şirketlerinin dağıtım faaliyetiyle ilgisi bulunmayan mühendislik-müşavirlik hizmetleri vermesi olanağı bulunmamaktadır. Bu tebliğ apaçık bir skandaldır. Kamunun yararını böylesine zedeleyici bir düzenlemenin derhal iptal edilmesini, Bakan bey´in de istediğim tarzda bir çalışma yaparak ( yani elektrik birim fiyatlarını ülkenin gelir düzeyi veya insanların alım gücüne göre sıralayarak) tarafıma göndermesini talep ediyorum. Bütün bu konuları konuşmuşken sayın bakan´dan ricam, kamuoyunun çok merak ettiği ancak net yanıt alamadığı konu, 2016 yılbaşı zamlarından sonra Kaçak-Saray´ın aylık elektrik tüketim bedeli nedir bunu da tarafıma bildirirse çok memnun olurum.

Son olarak belirtmeliyim ki dün TEDAŞ´ın 3 milyar liraya yakın alacağı için yapılandırmaya gideceği haberlerinde bir detay dikkatimi çekti. 3 milyar liralık alacağın yaklaşık 2 milyar lirası tarımsal sulamadan kaynaklı olan borç. Buradan hükümete sesleniyorum, tarımsal sulamada kullanılan elektrik çok pahalı, çiftçilerimiz zaten dünyanın en pahalı mazotunu gübresini kullanıyor, üstüne bir de pahalı elektrik kullanıyor sonra da ödeyemiyor. Tarımsal sulamadaki elektrik tarifelerinde ve vergilerinde indirim yapılmalıdır!”









Kaynak: HABER MERKEZİ

Okuyucu Yorumları (0 yorum)
Adınız Soyadınız *
Güvenlik *
Yenile
Yorumunuz *
Kılıçdaroğlu kasket takıp çapa yaptı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adana´da çiftçilerle buluştu.
KILIÇDAROĞLU KENDİNİ DİNLEMEYEN PARTİLİLERİ UYARDI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir toplantıda kendisini dinlemeyip salonda gürültü çıkaran partililerini, "Arzu ediyorsanız salonu terk edebilirsiniz. Konuşmasını biliyoruz ama dinlemesini bilmiyoruz" sözleriyle uyardı.
YÜKSEKDAĞ: “AYM´NİN VERDİĞİ KARARI YADIRGAMADIK”
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, AYM´nin dokunulmazlıklar için yapılan başvuruyu reddetmesine ilişkin, “Anayasa Mahkemesi´nden çok yüksek bir beklenti içinde değildik. Yargı kurumlarında görevli sorumluların oturup kendi pozisyonlarını düşünmeleri gerekiyor” dedi.
“ADANA HIZLI TREN PROJESİ YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ”
TCDD´nin hesaplarının görüşüldüğü KİT Komisyonu toplantısında Karakaya, Adana´nın Hızlı Tren Projesi´nde yer alıp almadığı konusunda somut bilgi talep ederek “Bu konuda Adanalılara bir müjdeniz var mı? Bu program ne oldu? Net olarak, ama net bir bilgi istiyorum” diye konuştu.
KILIÇDAROĞLU: "ALMAN PARLAMENTOSU İÇİN BÜYÜK BİR TALİHSİZLİK"
CHP Genel Başkanı Federal Parlamento´nun sözde soykırım konusundaki kararı için “Türkiye´nin dış politikada izlediği yanlış yol ve yöntemler kendi ağırlığını yeterince hissettirmemesine yol açıyor. Fakat anlayamadığım nokta şu değerli arkadaşlar. Neredeyse her hafta Merkel´le görüşme var. Sayın Merkel´le görüşülüyor. Neden bu konu yeterli ağırlıkla Almanya´ya hissettirilmedi? " diye konuştu
KILIÇDAROĞLU´NDAN ERMENİ SOYKIRIMI AÇIKLAMASI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Alman Parlamentosu´nun soykırımı tasarısını kabul etmesiyle ilgili olarak, "Öyle anlaşılıyor ki Almanya, sözde soykırım olaylarında yanına bir kişi, bir devlet daha istiyor. Böyle bir arayışı var ve bu gerçekten Alman parlamentosunda büyük bir talihsizliktir" dedi.
KILIÇDAROĞLU ADANA´DA
Adana´ya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, havalimanında partililer tarafından coşkuyla karşılandı.
ÇALIŞMA BAKANLIĞI´NDAN YENİ ANAYASA KONFERANSI
Yeni Anayasa ile ilgili tartışmalar siyaset sahnesinde sürerken Çalışma ve Güvenlik Bakanlığının Adana´da “Yeni Anayasa ve Çalışma Hayatı” konulu konferans düzenlettirmesi dikkat çekti
"BU ÜLKEDE HERKES ÖZGÜRCE KONUŞMALI”
Halkların Demokratik Partisi Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş beraberindeki heyetle Çukurova Gazeteciler Cemiyeti´ni ziyareti sırasında, ‘´Bu ülkede sadece cumhurbaşkanı ve yandaşları değil herkes özgürce konuşmalı´´ dedi.
KILIÇDAROĞLU ADANA´DA ÇİFTÇİLERLE BULUŞACAK
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Adana Tarımına Sahip Çıkıyor” gündemli bir günlük program için yarın Adana´ya gelecek.
İl, İlçe Kadın Kolları Mhp Çukurova´da Buluştu
Milliyetçi Hareket Partisi İl ve Merkez İlçe Kadın Kolları Mhp Çukurova da düzenlenen İstişare toplantısında bir araya geldi.
CHP´DEN ELEKTRİK PİYASASI KANUNUNA AĞIR ELEŞTİRİ
CHP´li Özel, Başbakanı uyararak kanun teklifini geri çektirmesini istedi ve “52 liralık faturaya geçmişte 80 lira ödüyorduk, mahkeme kararı faturayı 52 liraya indirmişti, bu düzenleme ile 105 liraya çıkıyor,” diye konuştu
CHP ÇUKUROVA İLÇE 7. DANIŞMA KURULU TOPLANTISINI YAPTI
Toplantıda konuşan İl Başkanı Ayhan Barut, ilçe örgütlerinin, kadın ve gençlik kollarının örgüt binalarına hapsolmaması gerektiğini belirtti
YEŞİLTAŞ: “SEYHAN İLÇE BAŞKANLIK SİSTEMİNE HAZIR”
AKP Seyhan İlçe 81.Danışma Meclisi Toplantısını açarken konuşan Seyhan İlçe Başkanı Abdurahman Yeşiltaş, “ Ramazan Ayından hemen sonra başlatacağımız proje ile 96 Mahallede 96 ziyaret toplantıları yaparak Kapı kapı gezerek “Başkanlık Sistemini” anlatacağız,” diye konuştu
Bahçeli: ´19 Haziran tarihini tanımıyoruz´
MHP lideri Bahçeli, Çağrı Heyetinin 19 Haziran olarak açıkladığı olağanüstü kurultay tarihini tanımadıklarını söyledi.
 KURTULMUŞ´TAN “YARGI KURUM VE KURULUŞLARI CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞLIDIR” AÇILIMI
KURTULMUŞ´TAN “YARGI KURUM VE KURULUŞLARI CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞLIDIR” AÇILIMI
Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, üst yargı mensuplarının Rize´de çay toplama etkinliğine katılmalarının eleştirisine, “Yargı başkanlarının Cumhurbaşkanımızın bulunduğu bir toplantıya katılması ya da Cumhurbaşkanımızla sivil bir ortamda bulunması hiçbir şekilde yadırganacak bir husus değildir” değerlendirmesi yaptı
Meral Akşener: ‘Bana düşman oldukları kadar Öcalan´a düşman değiller´
MHP eski milletvekili ve genel başkan adayı Meral Akşener, Giresun mitinginde yaptığı konuşmada, “Abdullah Öcalan´a bana düşman oldukları kadar düşman değiller” dedi.
Erdoğan´dan Kılıçdaroğlu´na çok sert sözler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun başkanlık sistemi ile ilgili sözlerini eleştirerek, "Çıkmış ‘kanımızı dökerler´ diyor. Bizim öyle bir derdimiz yok ki. O dert sende var, senin geçmişinde var. Rahmetli Menderes´i, arkadaşlarını ipe gönderen sizdiniz. Biz ancak bölücü terör örgütü ile bu mücadeleyi veririz" dedi
FİGEN YÜKSEKDAĞ HASTANYE KALDIRILDI
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hastaneye yatırılırken, gıda zehirlenmesi şüphesi üzerinde duruldu.
MHP kurultayı için karar!
Çağrı Heyeti, MHP olağanüstü büyük kurultayının 19 Haziran 2016 Pazar günü saat 10.00´da Ankara Büyük Anadolu Otel´de toplanacağını açıkladı.
MHP´de Olağünüstü Kurultay Tartışmaları Devam Ediyor
Çağrı Heyeti, MHP Olağanüstü Kurultayı´nın 19 Haziran´da yapılacağını açıkladı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise "19 Haziran´ı tanımıyoruz. Kurultay, 10 Temmuz´da" dedi.
CHP´DEN KİMİ YÜKSEK YARGI MENSUPLARINA ELEŞTİRİ
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkanlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın gezilerine katılması konusunda “Yüksek yargı mensupları kararlarını vermeden önce ´bu konuda reis nasıl düşünür öğrensinler´ diye meslek içi eğitime tabi tutulmaktalar,” diye konuştu
ADANA´DA ‘MİLLİ ANAYASA HAREKETİ´ TARAFINDAN ‘YENİ ANAYASA KUMPASI´ KONULU PANEL
4 Haziran 2016 Cumartesi günü Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro salonunda gerçekleştirilecek “ YENİ ANAYASA KUMPASI” konulu panelde AKP hükümeti´nin bölücü ve gerici Anayasa girişimine karşı oluşan tepkiler gündeme gelecek
   “64´ÜNCÜ HÜKÛMET AKAN KANLAR NEDENİYLE GİTMELİYDİ, SARAYIN 4 MAYIS DARBESİYLE DEĞİL!”
“64´ÜNCÜ HÜKÛMET AKAN KANLAR NEDENİYLE GİTMELİYDİ, SARAYIN 4 MAYIS DARBESİYLE DEĞİL!”
315 oyla programı onaylanan Yıldırım Kabinesinin güvenoyu görüşmelerinde CHP adına konuşan Tezcan, hükümetin kuruluş yöntemi ile kurulmak istenilen başkancı sistemi sert birf dille eleştirdi ve “AKP despotik parti devleti kurmuştur,” dedi
BAŞYAZI VE GÜNÜN YORUMU Çetin Remzi YÜREGİR
ÜÇ NOKTA SATIRBAŞI
EKONOMİYE BAKIŞ
Nurettin ÇELMEOĞLU - BİRAZ GÜL BİRAZ DİKEN
Nurettin ÇELMEOĞLU - BİRAZ GÜL BİRAZ DİKEN
MUCİZENİN SONU ROMANTİK OLDU
Birgül Ayman GÜLER
Birgül Ayman GÜLER
BAŞKANLIK İÇİN 5´Lİ ADIM
Süreyya KÖLE - YANSIMALAR
Süreyya KÖLE - YANSIMALAR
ÜZÜNTÜYE CEZA
Cumali KARATAŞ
Cumali KARATAŞ
***DERGİCİ LİSELİLER***
Ali MARALCAN- EMEKLİ KURMAY ALBAY
Ali MARALCAN- EMEKLİ KURMAY ALBAY
ATATÜRK´ÜN 19 MAYIS 1919 ‘DA SAMSUN´A AYAK BASMASI, TÜRK DEVLETİNİN YENİDEN DİRİLİŞİNİ VE DOĞUŞUNU SAĞLAMIŞ, DEVLET YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞLAŞMA YOLUNU AÇMIŞTIR.
Ahmet ERDOĞDU
Ahmet ERDOĞDU
KURTULUŞ SAVAŞI GÜNLERİ (8)
Ahmet  DUMAN
Ahmet DUMAN
Yine İstikrar Kullanılıyor…
Mustafa Gazalcı -"Öğretmenin Not Defterinden"
Mustafa Gazalcı -"Öğretmenin Not Defterinden"
GÜNEŞLİ GÜZEL GÜNLER DİLEĞİYLE…
M. Ziya YERGÖK
M. Ziya YERGÖK
17 NİSAN ‘´KİTAP HEDİYE GÜNÜ´´
Cihat OVALI ADANA´DA FUTBOL
Cihat OVALI ADANA´DA FUTBOL
NEFES NEFESE
İlhan ALPER
İlhan ALPER
MERHABA ADANASPOR
Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ,
Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ,
8 Mart Çalışan Kadınlar Günü Kutlu Olsun
OKUR KÖŞESİ
OKUR KÖŞESİ
BAYRAM MI GELMİŞ?
Cezmi DOĞANER
Cezmi DOĞANER
CHP SOLDA (MI?)
TANSEL ÇÖLAŞAN
TANSEL ÇÖLAŞAN
CUMHURİYETİ YAŞATACAĞIZ.
Av.Cemil DENLİ
Av.Cemil DENLİ
“ARTIK MECLİS VAR !”
Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR
Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR
OYA EVİ
Düşler Düşünceler-Tekgül Arı
Düşler Düşünceler-Tekgül Arı
Okur Hareketi
Hasan GÜNEŞ- İLK ADIM
Hasan GÜNEŞ- İLK ADIM
TOPLUMSAL UZLAŞMA VE EĞİTİM
Hüseyin ÖZBEK
Hüseyin ÖZBEK
TOPLUM MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
Saniye Akay Demirel
Saniye Akay Demirel
Hep Yanınızda Taşıyorsunuz
Zekai BULUÇ
Zekai BULUÇ
MERAK EDİP ETMEDİKLERİMİZ ?
Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe
Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe
HAK VERİLMEZ, ALINIR
Mahmut TEBERİK- AYRAÇ
Mahmut TEBERİK- AYRAÇ
İşverenlere Önemle Duyurulur!
Yılmaz AYDOĞAN / BÖYLE GİTMEZ!
Yılmaz AYDOĞAN / BÖYLE GİTMEZ!
ANGARYA YASAKTIR
Vahit ŞAHİN
Vahit ŞAHİN
ÇAY DEYİP GEÇMEYİN..
Ahmet YAHŞİ
Ahmet YAHŞİ
DÜZİÇİ
AZ ve  ÖZ A.AKDAMAR
AZ ve ÖZ A.AKDAMAR
BİRİ ANLATSA!...
Başlangıç Tarihi
Bitiş Tarihi
DOLAR
2.9462
EURO
3.2841
ALTIN
0
BIST
0
 
E-Gazete
04.06.2016
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
e gazeti 2
04.06.2016
ÜÇ NOKTA SATIRBAŞI

/resimler/2016-2/23/1416139429844.jpg

FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ADANA`DA NÖBETÇİ ECZANELER

/resimler/2015-5/28/1255038362873.jpg

ADANA İLİ ÖNEMLİ TELEFONLAR

/resimler/2016-3/22/1515302901917.jpg