SAAT SAAT DARBE GİRİŞİMİ
SİYASET 16.07.2016 12:21:56 456 0

SAAT SAAT DARBE GİRİŞİMİ

Gözaltlar devam ediyor

 

Saat 17.00: TBMM Genel Kurulu, olağanüstü gündemle toplandı 

Meclis´te grubu bulunan siyasi parti liderleri, 15 Temmuz´daki askeri darbe girişimi nedeniyle Meclis Genel Kurulu olağanüstü oturumunda biraraya geldi. AKP adına konuşan Genel Başkan, Meclis Grup Başkanı, Başbakan Binali Yıldırım, yaptığı konuşmada, "Gazi Meclisin değerli başkanı, siyasi partilerimizin değerli genel başkanları, yüksek yargının değerli başkanları, değerli misafirler, milletvekilleri, konuşmamın başında şu muhteşem dizeleri paylaşmak istiyorum, Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal! Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal. Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal. Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk´a tapan milletimin istiklal. Dün gece milletin bağımsızlığını, namusunu korumak için sokağa çıkan, tankların önünde kahraman olarak dikilen, o mübarek kanlarıyla bayrağını hürriyeti. Hepsini saygıyla, şükranla selamlıyorum. O kahramanların ailelerine özellikle sesleniyorum, üzülmeyin, hüzünlenmeyin, onlar peygamberlikten sonra en büyük rütbeye ulaştılar. O kahramanlar düne kadar sizin evlatlarınızdı, ancak bugün milletin hepimizin evlatları oldular. Türkiye Cumhuriyeti var oldukça o kahramanların isimleri de yaşayacak. Kabirleri nur, mekanları cennet olsun. Yaralı kardeşlerimi selamlıyorum. Hepsine acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı. 


Saat 12.00: BAŞBAKAN YILDIRIM, HULUSİ AKAR´LA AÇIKLAMA YAPIYOR.
Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar ile birlikte açıklama yaptı:
Başbakan Yıldırım´ın açıklamalarından satır başlıkları:
- Aziz milletim 15 Temmuz Cuma gecesi Türk demokrasisi için kara bir lekedir.
- Milletimin bütün fertlerine teşekkür ediyorum. Gereken ders verildi.
- Hayatını kaybeden güvenlik güçlerimizi ve sivil vatandaşlarımızı minnet ve şükranla anıyorum. Paralel çeteye karşı dik duranların alnından öpüyorum.
- Bu alçakça girişime karşı koyan komutanlarımıza ve askerlerimize teşekkür ediyorum.
- Bu yaşadığımız olay Türk halkının demokrasi ve milli iradeye ne kadar sahip çıktığını ortaya çıkardı. Köprüyü kesen, yolları kesen, tankların önüne yatan o aziz vatandaşlarımızı, canını bu uğurda veren şehitlerimizi bu millet unutmayacaktır.
- Bu paralel çete mensupları artık Türk adaletinin elindedir. Hak ettikleri her türlü cezayı alacaklar.
- Kimse bu milletin iradesi ile oyun oynayamaz. Vatandaşlarımızın bugün normal hayata dönmüş olması erdeminin bir göstergesidir.
- Toplam 161 şehit, 1440 yaralımız vardır.
- 2839 kişi gözaltına alındı
-Demokrasi bayramımız 15 Temmuz, vatana, millete hayırlı olsun.
Saat 11.00: ORG. DÜNDAR´DAN BASIIN TOPLANTISI
Genelkurmay Başkanvekili Org. Ümit Dündar, darbe girişiminde bulunanların çok sayıda komutanı bilinmeyen bir yere götürdüğünü belirterek, ?TSK içinde yuvalanmış olan çeşitli rütbelerden bir grup asker tarafından başlatılan darbe girişimi olduğu anlaşılmıştır. Yönetimi ele geçirmeye yönelik faaliyetler tespit edilmiştir. Darbe teşebbüsü TSK emir komuta zinciri tarafından ilk andan itibaren reddedilmiştir. TSK olarak darbeye karışan paralel devlet yapılanması mensuplarının ordumuzdan temizlenmesi konusunda kararlı olduğumuzu söylemek isterim. TSK milletinin emrinde bir kurum olarak çalışmaya devam edecektir? dedi.
Darbe girişiminin bilançosunu açıklayan Org. Dündar, ?90 şehit, 1154 yaralımız var, 104 darbeci öldürüldü? dedi. İşte Ümit Dündar´ın açıklamalarından satırbaşları?
Kısa süreli yapılan bir değerlendirme sonucunda bu hareketliliğin bir grup asker tarafından yapılan bir darbe girişimi olduğu anlaşılmıştır. Çok sayıda komutan darbe teşebbüsünde bulunan kişiler tarafından ele geçirilerek?
Çeşitli şehirlerimizde faaliytelre tespit edilmiştir. Bazı zırhlı birlik unsurlarının içinde olduğu görülen darbe teşebbüsü emir ve komuta teşebbüsü tarafından darbecilerin algı operasyonunu kısa sürede çökerttik.
Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız Türkiye Büyük Millet Meclisimiz tam bir dayanışma içerisinde demokrasinin ve hukuk devletinin yanında olarak? Milletimiz sokaklara inerek tankların önüne inerek meydanı darbecilere bırakmadı.
Devleti ve milletiyle el ele veren Türkiye bu darbe girişimini akamete uğratmıştır. Türkiye kendi meclisini bombalayan bin grubun cinnetini görmüştür. Milletimizin asla endişesi olmasın ki Türkiye darbeler ve cuntalar dönemini bir daha açılmamak üzere kapatmıştır. 90 şehidimiz var maalesef yaralılarımız sayısı 1154, Ankara Jandarma Okullar Komutanı Sadık Köroğlu da toplam 1563 asker tutuklandı.
104 kişi ölü olarak ele geçirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri olarak paralel devlet yapısı mensuplarının tamamının temizlenmesi konusunda kararlıyız. Delvetine ve milletine ihanet eden kimse cezasız kalmayacaktır.
Demokrasi ve milli idareye sahip çıkan tüm medya kuruluşlarına ve siyasi partilere şükranlarımı sunuyorum.
Son durumda sayın Genelkurmay Başkanımız hareket merkezi bölgesinde görevine başlamış durumda diğer komutanlarımız hakkında bilgi veremem. Şu anda temas kuramadıklarımız içinde Veysel Kösele de var.

TUĞGENERALLERİN GÖZALTINA ALINMALARI DEVAM EDİYOR
Hatay´da 39. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat ve 6 askeri personel gözaltına alındı. 3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Çağlar, Erzincan´da gözaltına alındı. Darbe girişimine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltılar sürüyor. Bu kapsamda, 3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar´ın Erzincan´da gözaltına alındığı öğrenildi.
Mardin´de 70. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Salih Kırhan gözaltına alındı. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı´nca, darbe girişimi ile ilgili başlatılan soruşturma çerçevesinde, hakkında yakalama kararı çıkarılan 70. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Salih Kırhan, gözaltına alındı. Kırhan, ifadesi alınmak üzere, Emniyet Müdürlüğü´ne götürüldü.
TÜRK-ABD Ortak Savunma Tesisi olan Adana´daki İncirlik Hava Üssü´ndeki 10´uncu Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Bekir Ercan Van gözaltına alındı.
Darbe girişimde bulunduğu iddia edilen Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gözaltına alındı.

SAAT: 10:30

İKİ GENERAL VATANA İHANETTEN YARGILANACAK
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve Yüksek Askeri Şura Üyesi Orgeneral Akın Öztürk ile Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil hakkında, vatana ihanet suçundan işlem başlatıldı.
SAAT: 10:06
AA: Ankara´da 200´e yakın asker teslim oldu
Anadolu Ajansı, Genelkurmay Başkanlığı´ndan çıkan 200´e yakın silahsız er ve erbaş polise teslim olduğunu duyurdu.
SAAT: 10:00
TC BAŞBAKANI YILDIRIM´DAN "SOKAĞA ÇIKIN" ÇAĞRISI

Kazan´da halka ateş açıldı

Ankara´nın Kazan ilçesinde bulunan 4. Ana Jet Üs Komutanlığına giderek uçakların kalkmasına engel olmak isteyen vatandaşların üzerine asker ateş açtı. Olayda çok sayıda vatandaş yaralandı ve hayatını kaybetti.

Darbe girişiminin haber alınmasıyla birlikte akın akın belediye önüne gelen vatandaşlar buradan ellerinde bayraklarla Akıncı Mahallesinde bulunan 4. Ana Jet Üs Komutanlığına gitti.
Darbe girişiminde kullanılan helikopter ve uçakların Kazan´daki 4. Ana Jet Üs Komutanlığından kalktığının duyulması üzerine Kazanlılar yaklaşık 2 bin kişilik kalabalık bir grupla giderek Üs Komutanlığının Nizamiyesi önünde toplandılar.
Uçakların kalkmasının engellenmesini isteyen halkın içeri girmesine izin vermeyen askerler halkın dağılmasını istedi ve sürekli havaya uyarı ateşi açtılar. Bir helikopterden kalabalığın üzerinde uzun süre alçaktan uçuş yaptı. Görgü tanıklarının anlattıklarına göre nizamiyenin yanındaki bir iş makinesine binen bir kişi nizamiyeden içeri girmek istediyse de vatandaşların müdahalesi sonucu durduruldu. Kalabalık dağılmayınca da askerle halkın üzerine ateş açtı. Olayda çok sayıda vatandaş yaralandı ve hayatını kaybetti. Yaralılardan 33 tanesi Kazan Hamdi Eriş Devlet Hastanesine getirildi.
Hastanedeki nöbetçi personel yetmeyince ilçedeki sağlık çalışanları göreve çağrıldı. Hastane acil servisi yetersiz gelince yaralılara koridorlarda müdahale edildi ve tamamı ambulanslarla Ankara´daki hastanelere sevk edildi.
Yaralılardan Ömer Takdemir (20) yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olayda kaç kişinin hayatını kaybettiği henüz bilinmezken Ahi Mahallesi Muhtarı Ali Anar Ankara´da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Saldırıda hayatını kaybeden 4 kişinin daha cesedi Kazan Hamdi Eriş Devlet Hastanesi morguna getirildi.
20 civarında ambulansın geldiği hastane bahçesinde adeta can pazarı yaşandı. Ölen ve yaralananların yakınları hastanede sinir krizi geçirdiler.

SAAT: 09:49
AA: Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Öztürk ile EDOK Eğitim ve Doktrin Komutanı Korgeneral İyidil hakkında vatana ihanet suçundan işlem başlatıldı. Ardahan Garnizon ve 25´inci Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Kargın gözaltına alındı.
SAAT: 09:48
AA: Türkiye genelinde, 90 kişi hayatını kaybetti, bin 154 kişi yaralandı.
SAAT: 09:42
Adalet Bakanlığı, 1563 Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin gözaltına alındığını açıkladı.
SAAT: 09:28
AA:Polis ekipleri Genelkurmay Başkanlığı´na operasyon düzenleyecek.
SAAT:08.31
Rehin tutulan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar kurtarıldı, güvenli bölgeye götürülüyor. Akar için Ankara´ya 35 km. uzaktaki Akıncı Üssü´ne operasyon düzenlendi.
SAAT: 08:17
Emniyet Genel Müdürü: Jandarma Genel Komutanlığı´nda 16 asker ölü ele geçirildi, 250´ye yakın asker gözaltında.
SAAT: 08:10
Boğaziçi Köprüsü kısmen trafiğe açıldı.
SAAT: 08:00
Metro ve vapur seferleri yapılıyor.
SAAT: 07.59
Reuters: Genelkurmay Başkanlığı, hükümet yanlısı güçlerin kontrolünde.
SAAT:07.57
Askeri darbe girişimi kapsamında İstanbul Boğaziçi Köprüsü´nü geçişe kapatan 50 kadar asker sabah saatlerinde silah ve kasklarını bırakarak teslim oldu.
Darbe girişimini Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse´nin planladığı öne sürüldü
Anadolu Ajansı´na (AA) konuşan kaynaklar Darbe girişimini Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse´nin planladığı öne sürüldü.
AA´ya konuşan askeri kaynaklar, İstanbul ve Ankara´daki askeri darbe girişiminin görevden alınan Albay Köse başkanlığında planlandığını kaydetti. Albay Köse´nin yanı sıra Albay Mehmet Oğuz Akkuş, Binbaşı Erkan Ağın gibi isimlerin olduğu iddia edildi.
Bu arada darbe girişimini gerçekleştiren askerlere yönelik operasyon başlatıldığı ve bir kısmının gözaltına alındığı bildirildi.
İstanbul ve Ankara´daki darbe girişimini planlayanların, çoğunluğu Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birliklerde olmak üzere farklı askeri birlik ve yurtdışı askeri ateşeliklerde görev alacak yeni isimlerin yer aldığı bir atama listesini oluşturduğu öne sürüldü.
SAAT: 07.38
AFP´ye konuşan Fethullah Gülen darbe girişimini kınadı: ?50 yıldır birçok askeri darbede acı çekmiş biri olarak, böylesi bir girişim ile aramda herhangi bir bağ kurulması özellikle rencide edicidir. Bu tip suçlamaları kesin bir dille reddediyorum.?
SAAT:07.30
5 general ve 29 albay İçişleri Bakanı´nca görevden alındı
Gölbaşı Başsavcılığı, Ankara´daki çatışmalarda 42 kişinin öldüğünü ve 60 kişinin de yaralandığını açıkladı. 29 albay, 5 general İçişleri Bakanı´nca görevden alındı.
SAAT: 07.05
TSK, internet sitesinden darbe girişiminin devam ettiğini duyurdu. Açıklamada şöyle dendi: ?Türk Silahlı Kuvvetleri, Yurtta Sulh Harekatı´na kararlı şekilde devam etmektedir. Yurtta Sulh Harekatı´na karşı koyan tüm unsurlara müdahale edilmektedir. Halkımızın emniyet ve can sağlığı gereğince evlerinde kalmaları ve sokağa çıkmamaları önemlidir.?
SAAT: 07:13
Reuters´a konuşan üst düzey yetkili: ?Ölü sayısı en az 60.?
SAAT: 06:27
Erdoğan ?Vur de vuralım, öl de ölelim? ve ?İdam isteriz? sloganları eşliğinde Atatürk Havalimanı´nda halka hitap etti: ?Size milletim adına teşekkür ediyorum. Bu olayın paralel işi olduğu dün akşamki eylemleriyle ortaya çıkmıştı. Terör eyleminin tam manasıyla örneğini dün akşam verdiler. Biz kefenimizle bunların karşısında dikildikçe yapamayacağımız hiçbir şey yok. Buradan durum normalleşene kadar ayrılmak yok .?
SAAT: 05:18
Atatürk Havalimanı´nın kontrolü geri alındı. Havalimanındaki işleyiş normale döndü ve uçuşların 06:00 itibariyle başlayacağı açıklandı.
SAAT: 05:10
Hürriyet gazetesi ve Doğan Haber Ajansı´nın da bulunduğu Doğan Medya Center binasındaki baskın, polis ekiplerinin askerleri gözaltına almasıyla sona erdi.
SAAT: 03:43
Kanal D ve CNN Türk stüdyosu boşaltıldı, yayını kesildi
SAAT: 03.33
CNN Türk: Meclis´e bomba atıldı, ikisi ağır 12 kişi yaralı.
SAAT: 03:30
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek: İdamı geri getirmek lazım bunlar için. Halk tükürüğüyle boğdu bunları.
SAAT: 03:29
CNN Türk: Bir grup asker Doğan Medya Center binasına girdi.
SAAT: 03.28
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´nu telefonla arayarak Türkiye´deki darbe kalkışmasından duyduğu kaygıyı dile getirdi.
Cumhurbaşkanlığı´ndan yapılan açıklamaya göre Akıncı, ?Türkiye´de demokratik hukuk devleti içerisinde sivil yönetimin yoluna devam etmesinin ve sorunların bu şekilde çözülmesinin Kıbrıs Türk toplumu açısından da taşıdığı öneme? vurgu yaptı.
Çavuşoğlu da, mesajı nedeniyle Cumhurbaşkanı Akıncı´ya teşekkür ederek, mesajını TC Cumhurbaşkanı Erdoğan´a ileteceğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, NTV´nin canlı yayınına da telefonla katılarak, kaygısını dile getirdi ve Türkiye´nin yeni güne demokratik ortamda uyanmasını diledi.
SAAT: 03:23
TBMM bir kez daha vuruldu. Saldırının ardından meclisin üstü koyu bir duman tabakasıyla kaplandı.
SAAT: 03.12
TC Başbakanı Yıldırım: ?Durum büyük ölçüde kontrol altında. Ankara uçuşa yasak bölge ilan edildi.?
SAAT: 03.00
Cumhurbaşkanı Akıncı Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun ile birer telefon görüşmesi gerçekleştirerek, demokrasiye bağlılığın önemini vurguladı. Görüşmelerde KKTC´de emir-komuta zincirinde herhangi bir sorun yaşanmadığı ve Türkiye´deki askeri darbe kalkışmasının KKTC´de herhangi olumsuz bir yansımasının olmadığı bilgisi Cumhurbaşkanı Akıncı´ya iletildi. Komutanlar ayrıca, herhangi bir provakasyon girişimine karşı tedbir amaçlı gerekli tüm önlemlerin alındığını bildirdiler.
SAAT: 02.50
Taksim ve Cihangir çevresinden uzun süredir silah sesleri geliyor.
SAAT: 02.47
CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem: TBMM´yi vurdular, yaralılar var.
SAAT: 02.39
AA: TBMM´ye bomba atıldı.
Genel Kurul salonunun sıvaları düştü, salon duman altında kaldı
İlk patlaman ardından ikinci bir patlama sesi duyuldu.
Yaklaşık 100 milletvekili TBMM´de nöbet tutuyor.
SAAT: 02.31
MİT: Darbe büyük ölçüde püskürtüldü. Bazı noktalarda sıkıntılar var ama onlar da aşılacak. Darbe girişiminde bulunanlar paralel yapıya mensup. Darbe girişiminde bulunanlar yarın vatana ihanetten yargılanacak.
SAAT: 02.28:
CNN Türk: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´ne girmeye çalışan üçü rütbeli 13 asker gözaltına alındı.
SAAT: 02.24:
CNN Türk: Harbiye´de silah sesleri duyuluyor. Bu noktaya çok sayıda ambulans sevk edildi.
SAAT: 02.23:
Jandarma Harekat Başkanı Tümgeneral Arif Çetin: ?Darbe girişimini şiddetle bastıracağız. Darbe girişimini kesinlikle reddediyoruz, birliklerimizin başındayız.?
SAAT: 02:09
GKK ve Barıs Kuvvetleri Komutanı CB Akıncı´ya Türkiye´deki gelişmelerle ilgili bilgi verdi. KKTC´de GKK ve KTBK Anayasal çerçevedeki görevlerine emir komuta zincirine uygun bir şekilde devam ediyor.
Cumhurbaşkanlığı´nda Türkiye´deki gelişmeler yakından takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Akıncı´nın ekibiyle 12.30´da başlayan toplantısı devam ediyor.??Cumhurbaşkanı AKINCI: ?Dünya´nın hiçbir yerinde demokrasi dışı hiçbir hareket kabul edilemez. Kıbrıs Türk halkı ile yakın ilişkisi olan Türkiye´nin de yoluna çoğulcu, demokratik hukuk devleti ilkeleriyle devam etmesi, sorunlarını bu çerçevede çözümlemesi hem Türkiye hem de bölgemiz için büyük önem taşıyor.
SAAT: 02.05
Ankara´da F-16´lar darbe girişimi yapanların elindeki helikopteri düşürdü. Darbecilerin ateş açtığı 17 polis öldürüldü.
TRT´yi ele geçirmeye kalkışan 1´i rütbeli 4 asker vatandaşlar ve polis
tarafından etkisiz hale getirildi.
Bursa İl Jandarma Komutanı gözaltına alındı.
TBMM yaklaşık 100 milletvekili ile toplandı, yarın saat 14:00´de olağanüstü toplntı yapılacağı bildirildi.
SAAT: 01.37
TC Lefkoşa Elçiliği önünde hareketli saatler.
Türkiye´deki darbe girişimini protesto eden, çoğunluğu Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı bir grup TC Lefkoşa Elçiliği önünde protesto gösterisi yapıyor, "Ordu Kışlaya" sloganı atarak, marşlar okuyorlar
Elçilik önünde toplanan grup, "Bayrak bizim, vatan bizim" sloganları atıyor.
SAAT:01.13:
Atatürk Havalimanı´ndan bir görü tanığı: ?Tanklar aprona girdi.?
SAAT: 01.11:
Reuters´ın görgü tanıklarından aktardığı bilgiye göre Atatürk Havalimanı´nda silah sesleri duyuldu.
SAAT:01.10
Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, İstanbul ve Ankara´daki kalkışmayla ilgili olarak, "Bu olaylar meydana geldiği andan itibaren Sayın Valimizle bir araya gelip İstanbul üzerine yoğunlaştık. Buradaki problemi çözmek için çalışıyoruz. Birinci Ordu Komutanlığı içinde küçük bir grubu temsil ediyorlar. Endişe edecek bir durum yok, bunlara katılmayan ve şu anda emir komuta zinciri içinde olan diğer birliklerle birlikte gerekli tedbirleri alıyoruz." dedi.
SAAT: 01:08
Twitter: ?Türkiye´de bloke edilmemiz söz konusu değil. Ancak trafiğimizin kasıtlı biçimde yavaşlatıldığından kuşkulanıyoruz.?
SAAT: 01.00
Asker, Atatürk Havaalanı´ndan ayrılıyor. Vatandaşlar yürüyerek içeriye giriyor
SAAT: 00.57
TC Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, halkı meydanlara, tankların üzerine çıkmalarını çağırdı.
AB Bakanı Ömer Çelik NTV´den askerlere emre itaatsizlik çağrısında bulundu.
SAAT: 00:55:
Beyaz Saray kaynakları: Türkiye´de darbe girişimi var. Şu an kimin hakim olduğu belli değil
SAAT 00.53:
Polis, bir askeri gözaltına aldı.
SAAT:00.50
Kıbrıs´ta olağanüstü hal yok - güneye geçişler devam ediyor - CBSK. Akıncı Saray´da gelişmeleri değerlendiriyor GüvenlıK Kuvvetleri olağaN tedbirlerini aldı.
SAAT:00.46:
Ankara TRT binasında patlama yaşandı.
SAAT: 00.44:
TRT´ye helikopterden ateş açıldı. CNN Türk muhabirinin aktardığına göre TRT´ye girmeye çalışan bir vatandaş askerlerce vuruldu. Vatandaş yaralandı.
SAAT: 00.31
ERDOĞAN, HALKI MEYDANLARA ÇAĞIRDI!
TC Cumhurbaşkanı Erdoğan , ?Ülkemizin birliği beraberliğine yönelik bu harekete karşı milletçe vereceğimiz güzel bir cevapla bunlar güzel bir ceza alacaktır. Bu ülkeye ait uçağı, helikopteri, tankı kullanarak milletin üzerine gelmenin bedelini çok ağır ödeyeceklerdir. Meydanı onlara bırakamayız. Yaptıkları işgali de ortadan kaldıracağımıza inanıyorum. Bu konuda bu kararlılığımızı kimsenin test etmeye gücü yetmeyecektir. Milletime de bir çağrı yapıyorum. Milletimizi illerimizin meydanlarına, havalimanlarına davet ediyorum. Bu azınlık grup ne yapacaksa halka yapsınlar. Emir-komuta zinciri çalışmamaktadır, askıya alınmıştır. ?
SAAT: 00.20
Savunma Bakanı Fikri Işık: TSK içerisinde bulunan küçük bir grubun darbe girişimi. Emir komuta zinciri içerisine yapılmadı
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar´ın rehin alındığı haberler doğru değildir.
Sıkı yönetim ilan edildi yönünde bilgiler doğru değildir.
Polis teşkilatına direnmeleri yönde talimat verildi.
TC SAVUNMA BAKANI: Türk Silahlı Kuvvetleri´nin darbe açıklaması "korsan bildiri" / ORDU içinde DARBE girişimi iddiası / TRT binasında "Yurtta Sulh Konseyi" bildiri yayınlattı.
Atatürk Havalimanı asker tarafından araç girişlerine kapatıldı. Havalimanı girişinde 4 tank bekletiliyor, 2 tank ve bir askeri araç ise VİP salonu önünde bekliyor.
Atatürk Havalimanı´na askeri alandan giren asker kuleye el koyarak uçuş trafiğini durdurdu.
Yeni Mahalle´de bulanbir grup asker an MİT binası tamamen karartılmış, bina üzerinde uçan helikopterden silah sesleri duyuldu. Çatışmanın yaşandığı gelen bilgi arasında.
SAAT: 23.50
Genelkurmay Binası üstünde uçan helikopterden son 10 dakikaiçerisinde 2 kez ateş açıldığı, polisin de karşılık verildiği iddia ediliyor.
İstanbul Atatürk Havvalanı´da bir grup asker olduğu bildirildi.
AK Parti İstanbul İl Binası, bir grup asker tarafından çevrildi.
TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın açıklama yapması bekleniyor.
Anadolu Ajansı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar´ın rehin alındığını duyurdu
Türk Silahlı Kuvvetleri´nin internet sitesinden yapılan açıklamada yönetime el koyduğunu açıkladı.
TSK´DAN YAPILAN AÇIKLAMA;
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bugüne kadar yaşanmamış bir darbe girişimi yaşandı. TBMM 3 kere bombalandı ve milletvekilleri sığınağa geçerek canlarını zor kurtardı. Peki, bu olay neden gerçekleşti? Yurtta Sulh Konseyi´nin amacı nedir?
İŞTE DARBECİLERİN AÇIKLAMASI:
?Türkiye cumhuriyetinin değerli vatandaşları,
Sistematik bir şekilde sürdürülen anayasa ve kanun ihlalleri; devletin temel nitelikleri ve hayati kurumlarının varlığı açısından önemli bir tehdit haline gelmiş, türk silahlı kuvvetleri dahil olmak üzere devletin tüm kurumları ideolojik saiklerle dizayn edilmeye başlanmış ve dolayısıyla görevlerini yapamaz hale getirilmiştir.
Gaflet ve dalalet ve hatta hıyanet içerisinde olan cumhurbaşkanı ve hükümet yetkilileri tarafından; temel hak ve hürriyetler zedelenmiş, kuvvetler ayrılığına dayalı, laik ve demokratik hukuk düzeni fiilen ortadan kaldırılmıştır.
Devletimiz; uluslararası ortamda hak ettiği itibarını yitirmiş ve evrensel temel insan haklarının göz ardı edildiği, korkuya dayalı otokrasi ile yönetilen bir ülke haline getirilmiştir.
Siyasi idarenin aldığı hatalı kararlarla mücadeleden geri durduğu terör tırmanarak birçok masum vatandaşımızın ve teröristle mücadele eden güvenlik görevlilerimizin hayatına mal olmuştur.
Bürokrasi içerisindeki yolsuzluk ve hırsızlık ciddi boyutlara ulaşmış, ülke sathında bununla mücadele edecek hukuk sistemi işlemez hale getirilmiştir.
Bu ahval ve şerait altında, yüce atatürk´ün önderliğinde milletimizin olağanüstü fedakarlıklarla kurduğu ve bugünlere getirdiği cumhuriyetimizin koruyucusu olan türk silahlı kuvvetleri, ?yurtta sulh, cihanda sulh? ilkesinden hareketle;
? vatanın bölünmez bütünlüğünü, milletin ve devletin bekasını devam ettirmek,
? cumhuriyetimizin kazanımlarının karşı karşıya kaldığı tehlikeleri bertaraf etmek,
? hukuk devleti önündeki fiili engelleri ortadan kaldırmak,
? milli güvenlik tehdidi haline gelmiş olan yolsuzluğu engellemek,
? terörizm ve terörün her türlüsü ile etkin mücadele yolunu açmak,
? temel evrensel insan haklarını, mezhep ve etnisite ayrımı gözetmeksizin tüm vatandaşlarımız için geçerli kılmak,
? laik, demokratik, sosyal ve hukuk devleti ilkesi üzerine oturan anayasal düzeni yeniden tesis etmek,
? devletimizin ve milletimizin kaybedilen uluslararası itibarını yeniden kazanmak,
? uluslararası ortamda barış, istikrar ve huzurun temini için daha güçlü bir ilişki ve işbirliğini tesis etmek maksadıyla yönetime el koymuştur.
Devletin yönetimi teşkil edilen yurtta sulh konseyi tarafıdan deruhte edilecektir.
Yurtta sulh konseyi bm-nato ve diğer tüm uluslararası kuruluşlarla oluşturulmuş yükümlülükleri yerine getirecek her türlü tedbiri almıştır.
Meşruiyetini kaybetmiş siyasi iktidara görevden el çektirilmiştir. Vatana ihanet içerisinde bulunan tüm kişi ve kuruluşların en kısa zamanda ulusumuz adına hakkaniyet ve adaletle karar vermeye yetkili mahkemeler önünde hesap vermesi temin edilecektir.
Tüm yurtta sıkıyönetim ilan edilmiştir.
İkinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacaktır. Vatandaşlarımızın kendi güvenlikleri için bu yasağa hassasiyetle uymaları önem arz etmektedir.
Havaalanları, sınır kapıları ve limanlardan yurt dışına çıkışlara yönelik ilave tedbirler getirilmiştir.
Devlet düzeninin en kısa zamanda tesis ve idamesi için her türlü tedbir alınmış ve uygulanmaktadır. Hiçbir vatandaşımızın zarar görmesine müsaade edilmeyecek, kamu düzeninin bozulmasına fırsat verilmeyecektir.
Hiçbir ayrım yapılmaksızın tüm vatandaşlarımızın ifade özgürlüğü, mülkiyet hakkı, evrensel temel hak ve hürriyeti yurtta sulh konseyinin teminatı altındadır.
Yurtta sulh konseyi üniter devlet yapısı içinde dil, din, etnik köken ayrımı yapmaksızın toplumun tüm kesimlerini kapsayacak bir anayasa hazırlanmasını en kısa zamanda sağlayacaktır.
Çağdaş, demokratik, sosyal, laik hukuk ilkelerine dayalı anayasal düzen tesis edilene kadar yurtta sulh konseyi ulusumuz adına her türlü tedbiri alacaktır.
Tüm vatandaşlarımıza saygıyla duyurulur.?
TSK: SİLAHLI OLAY
Diken´in ulaştığı Türk Silahlı Kuvvetleri yetkilileri, yaşananların ?silahlı olay´ gerekçesiyle yaşandığını belirtirken, konuyla ilgili başka bir bilgi veremeyeceklerini söyledi.
Gelişmeler üzerine NTV yayınına katılan Başbakan Binali Yıldırım, ?Kalkışma ihtimali üzerinde duruyoruz. Bu girişime izin verilmeyecek. Buna darbe demek mümkün değildir. Bu çılgınlığı yapanlar bedelini en ağır şekilde ödeyecek. Demokrasiden asla taviz verilmeyecek. Askerin içindeki bir grubun kalkışması söz konusu. Güvenlik güçlerimiz harekete geçti? diye konuştu.
HAVALİMANLARI DA HAREKETLİ
Atatürk Havalimanı´nda operasyonlar tamamen durdu, giriş çıkışlar kapatıldı. Havalimanın önüne tanklar getirildi.
Sabiha Gökçen Havalimanı´nda da aynı durum söz konusu. Dahası jandarma, havalimanındaki polislerin silahlarına el koydu.
ANKARA´DA HAREKETLİ DAKİKALAR
Boğaziçi ve FSM köprülerinde Jandarmanın Anadolu´dan Avrupa yakasına geçi durdurmasından sonra Ankara´da da askeri hareketlikik var. Başkent´te Genel Kurmay Başkanlığı çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınıyor. Jetler alçaktan uçuyor.
Ankara semalarında yaklaşık 20 dakikadan bu yana jetlerin alçak uçuş yaptığı öğrenildi.
Genel Kurmay Başkanlığı çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınıyor.
Çankaya ilçesinde ise siren sesleri duyuldu. Yaşanan bu askeri hareketliliğin sivil bir askeri araçlar yapılacak bir saldırıyı önlemek için olduğu iddia ediliyor. (Haber Merkezi)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli