İlhan ALPER


SANAT MÜZİĞİ DERKEN?


            Bazı ortamlarda, görüşmelerde, söyleşmelerde müziği konuşuyoruz? N´olacak bu müziğin hâli diyoruz sevgili dostlar ne olacak?.. Malumunuz müzikte işler kesat gidiyor? Kesatlığı da şu, ona da naçizane açıklık getireyim. Toplumun, insanların benimsediği, dile düşen şarkılar çıkmıyor artık. Gönlümüzde coşku yaratan o ezgiler ortada pek gözükmüyor. İşte bu yokluğun nedenlerini sosyo/ekonomiden sosyo/kültürel alanlara dek uzanan geniş bir kökende düşünüyoruz, konuşuyoruz.   Çünkü bu konudaki olumsuzluğun nedenlerinde toplum olarak ortak bir sonuçta buluştuğumuzda ancak çarelerini de araştırabileceğiz.

            Bize göre konunun mağdurları var? Bunlar kim derseniz eğer. Özellikle adını bestekâr olarak duyuramayan beste üreticilerdir. Bunlar beste yapıp yapıp, bankaya da eser başı para yatırıp yatırıp TRT arşivi için beste göndermekteler. Yani hem eser üretecek bu hassas duygulu insanlar hem de TRT hesabına eser başı 25TL kadar bir para yatıracaklar ki TRT repertuar kurulu üyesi 4-5 kişi eserlerini orda inceleye bilsinler. Olacak şey değil değil mi?.. TRT bu bestekârlara eser yaptığı için para ödeyeceğine, bestekârlar kırıla incine para ödüyorlar eserleri değerlendirilsin diye. Oysa birçok geliri olan TRT elektrik faturalarından da yüzde 2 kadar bir pay almaktadır ki bir ara bunun 400-500 bin TL ettiği eleştiri konusu olmuştu. Her neyse, bu ayıp her ne kadar eser üretiminde olumsuz bir etken olsa da biz gelelim asıl konumuza? Şimdi bu müzikteki hayıflanmalarımız ?sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri?? sızısından devam ederken her türlü yanıta saygı duymakla birlikte, sanat dostlarımızdan aldığımız yanıtların da ilginç olduğunu söylemeliyiz? Aralarında tanınmış besteleri çok okunanların da bulunduğu pek azı durumdan yakınmazken, özellikle bu mağdur besteci dostlarımızın geneli ve hatta bazı usta ve ünlü sanatçı dostlarımız müzikteki bu kısır döngüye kendince tanım getirerek,  sanatçılarının yolunun TRT TSM arşivlerinden geçmediğini belirtmekteler? Oysa arşiv de 24-25 bin beste sizleri beklemektedir sevgili TRT sanatçıları? Tamam o ezberlenen birkaç yüz eser çok güzel ama yenilerine de yer vermelisiniz ki bir yerde fahri TRT çalışanı gibi arşiv için eser üreten bu hassas duygulu bestekâr dostlarımızı küstürmeyesiniz.            

            Her zaman söyleriz? Toplumun kültürel birikiminde önemli bir işlev gören TRT yaklaşık 500 kişilik sanatçı kadrosuyla müzikteki etkisini kullanmalı ve yaptığı programlara seslendirilmeyen eserleri koymalı ve hatta bestekârları programlara davet ederek onure etmelidir. Özellikle bu hassas ruhlu insanlar için geçerli olan, unutulmaması gereken bir söz varsa eğer o da: ?Marifetin iltifata tabi? olduğudur.

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22